Tiimien ”pelastusrenkaat” pois piilosta!

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

2 Responses

 1. jormap sanoo:

  Kiinnostava keskustelunavaus. Tiimi kuitenkin toimii parhaiten, kun siinä on mahdollisimman samankaltaisia ja samanlaisesti ajattelevia ihmisiä. Yhteistyö on sujuvaa, ajatukset pysyvät samansuuntaisina ja tiimityön arki rullaa ilman ristiriitoja.

  Mutta samankaltaisuus tuottaa myös tylsiä, samanlaisia ja yksinkertaisia ratkaisuita. Samankaltaisista ajatuksista syntyy vain samankaltaisia ratkaisuita ja innovaatio loppuu. Samanlaisuus tappaa innovaation.

  Tehokas ja toimiva innovatiivinen tiimi taas edellyttää erilaisten ajattelytyylien mukanaoloa. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä, että yhteistyö ei – varsinkaan tiimin alkuvaiheessa, muotoutumis- ja myrskyämisvaiheissa – ole sujuvaa. Voi syntyä rankkojakin yhteentörmäyksiä erilaisten ajattelutyylien kohdatessa toisensa, usein syvemmillä tietoisuuden tasoilla, näkymättömissä. Tällaisesta kertovat “en todellakaan ymmärrä, mitä tuonkin päässä liikkuu”-tyyliset huomiot tiimin jäsenistä.

  Myrskyämisvaiheen kesto ja vaikutukset riippuvat varsin paljon tiimin jäsenten itsetuntemuksesta, erilaisuuden ymmärtämisestä ja tehtävien selkeästä asetannasta. Tiimin vetäjälle monimuotoisen tiimin johtaminen muodostaa vaativamman tehtävän, kuin yhdenmukaisen.

  Kirjoituksessa puhutaan tiimien pelastusrenkaista. Ajattelutyyliteorian mukaan ne henkilöt löytyvät tiettyjen sosiaalisia ja tunnepuolen taitoja luontaisesti omaavista ajattelutyyleistä. Jokaisella meistä on oma tapamme – ajattelutyylimme puitteissa – toimia tiimissä ja olemme jossain vaiheessa tiimin työskentelytilaa niin sanotusti ‘parhaassa vedossa’. Jotkut meistä tunnistavat tämän ‘luontaisesti’, toisille oma vahvuusalue ei valkene työllä eikä tuskallakaan.

  Kirjoitin tiimin muodostamisen haasteista Luontaset Taipumukset-blogiin kaksiosaisen jutun, missä käsittelen asiaa hieman syvemmin. Ryhmädynamiikasta: http://bit.ly/ltdynamiikka ja myrskyämisvaiheen selättämisestä: http://bit.ly/myrskynlapi

  Keskustelen asiasta mielelläni lisää! Terveisin, Jorma Pesonen, Luontaiset Taipumukset lisenssivalmentaja.

 1. 20.3.2020

  […] Moninaisuus ja erilaiset tiimiläiset voivat hyödyn lisäksi olla myös riski, joka lamauttaa tiimin toiminnan, aivan kuin liian samantyyppiset tiimiläisetkin. Jos erilaiset tiimiläiset toimivat erilaisten ominaisuuksiensa mukaan ilman, että kukaan pitää hommaa kasassa, ei tule valmista. Työ lähtee helposti rönsyilemään moneen suuntaan ja yhteistyö unohtuu. Tiimi tarvitsee johtajan. Jonkun, joka pitää langat käsissään sekä tavoitteet ja niiden toteuttamisen kaikkien mielessä. Kullanarvoista on, jos tällä henkilöllä on fasilitointitaitoja. Näiden taitojen avulla tiimi hitsaantuu yhteen ja tsemppaa eteenpäin ja jokainen tiimin jäsen saa mahdollisuuksia onnistua. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *