Työnhakuun vipuvoimaa intohimosta

Työnhaussa ei ole kyse siitä, että sinä tarvitset työtä. Vaan siitä, että työ tarvitsee tekijää! Sinä et kulje pyytämässä armopaloja työnantajilta, vaan sinä tarjoat ongelmiin ratkaisua.  Työnhakijan itsetunnon kohotusta tarjoaa työnhaun kulttikirja ”What color is your parachute?”  Jenkeissä ja maailmalla suuren suosion saanut kirja ei ihme kyllä ole juuri saanut jalansijaa Suomessa.

Merkittävin oivallus, jonka sain lukiessani kirjaa, on tämä:

“Tiedä, mitä työtä haet ja hae vain sitä.”

Muu on kallisarvoisen aikasi tuhlausta. Richard N. Bolles selvittää kirjassaan seikkaperäisesti, miten pienet mahdollisuudet on työllistyä vain CV:itä lähettämällä tai avoimiin paikkoihin vastaamalla. Se on kuitenkin miellyttävin tapa hakea töitä. Ja samalla kaikkein kuluttavinta.

ian-schneider-66374-unsplashJari Sarasvuo on puhunut monessakin Aamulenkissä siitä, että on syytä pikemminkin tehdä oikeita asioita kuin tehdä asioita oikein. Asioita oikein tekemällä saa annettua itsestään touhukkaan kuvan. Tekemistä riittää ja energiaa palaa. Tulosta ei kuitenkaan synny. Minulla on mielikuva, että työnhakijoiden joukossa on paljon niitä, jotka kertovat hakevansa vimmatusti töitä ja lopulta lannistuvat, kun eivät pääse edes haastatteluihin.

Oikeita asioita tekemällä saat energiasi ja aikasi kulumaan asioissa, jotka tuovat tutkitusti tulosta. Tehokkaimmin työllistyy omia verkostoja hyödyntämällä ja suoraan organisaatioita kontaktoimalla. Heillä voi olla tarvetta juuri sinun osaamisellesi, he eivät vain vielä tiedä sitä. Bollesin näkemys onkin, että

“työtä on tarjolla, kunhan sen tekee ensin näkyväksi: tarjoamalla mahdollisiin ongelmiin ratkaisua”.

Tämä tapa hakea töitä vaatii työnhakijalta eniten. Täytyy todella sukeltaa omaan osaamiseen ja työhistoriaan, omaan minään, omiin heikkouksiin ja vahvuuksiin. On myös hyväksyttävä kaikki, mitä vastaan tulee. Se ei ole mikään helppo projekti. Se on todella haastavaa ja aluksi voi tuntua siltä, ettei osaa mitään. Ole kuitenkin sinnikäs. Sitä taitoa arvostetaan myös työelämässä.

rawpixel-com-256641-unsplashKun tiedät omat taitosi ja osaamisesi sekä mihin haluat niitä hyödyntää, kerro siitä verkostollesi. Selvitä organisaatiot, missä sinun taitojasi ja osaamistasi voidaan tarvita. Tutki, mitä mahdollisia haasteita tai ongelmia näissä organisaatioissa on. Pohdi, miten sinun osaamistasi voidaan käyttää näiden mahdollisten ongelmien ratkaisemiseen. Organisaatiossa ei välttämättä ole huomattu aiemmin esiin tuomaasi ajatusta. Aluksi saatat kohdata täystyrmäyksen – ainakin jos olet keksinyt jotain uutta. Usko kuitenkin siihen, että pian sinuun ollaan yhteydessä. Ajatusten pitää antaa mennä ensin jakeluun.

Oletko sinä valmis maksamaan tunnehintaa etukäteen, vaikka unelmatyön löytäminen ei ole varmaa? Oletko valmis tekemään töitä sen eteen, että löydät sen vielä joskus?

Vain itsestäsi löydät tarvittavan voiman ja vahvuuden lähteä etsimään unelmiesi työpaikkaa, intohimosi kohdetta. Vastaan tulee varmasti vaikeuksia, torjuntaa, epäilyksiä, mutta usko itseesi. Kestä epämukavuutta. Jos voimat loppuvat kesken ja otat vastaan ”ihan kivan” työn, sekin on ok. Saat vielä uusia tilaisuuksia lähteä unelmatyösi perään.

Minunkin unelmatyöpaikkani on tuolla jossain. Minun tarvitsee vain ensin luoda se mielessäni ja sitten lähteä luomaan sitä todeksi.

Virpi NaukkarinenKirjoittaja Virpi Naukkarinen on pelkojensa kanssa tanssiva IT-orientoitunut tietoasiantuntija, joka aikoo parantaa organisaatioissa tiedon kulkua asiakasrajapintaan.

10 Responses

 1. 14.3.2018

  […] Naukkarinen kirjoitti maaliskuun alussa miten saada vipuvoimaa työnhakuun intohimosta. Vipuvoimaa saadakseen on syvällisesti käytävä läpi omia vahvuuksia ja heikkouksia sekä omaa […]

 2. 16.3.2018

  […] Virpin oivallukseen voit tutustua tarkemmin blogitekstissä Työnhakuun vipuvoimaa intohimosta. […]

 3. 16.4.2018

  […] ”Mitä haluan isona tehdä?” Sitä miettii varmaan jokainen työnhakija. Myös minä olen miettinyt sitä. Mikä on se mun juttu? Koska minulla ei viime syksynä ollut hajuakaan, hakeuduin kokemustiedon lähteille. Miten ihmiset ovat löytäneet intohimonsa ja kutsumuksensa – tai oikeastaan, miten kutsumus on löytänyt heidät? En muista, oliko teoksessa ”Oman näköinen elämä” maininta tästä vai osuiko silmiini jokin blogiteksti, mutta jostain luin siitä, että jos asia herättää voimakkaita tunteita, se on todennäköisesti asia, joka motivoi sinua. Ehkä se on asia, jota haluat edistää tai siihen liittyy ongelma, jonka haluat ratkaista. (Taisi muuten sittenkin olla kirjasta What color is your parachute?, josta kirjoitin Piilo-osaajien blogiin) […]

 4. 22.6.2018

  […] Työnhakuun vipuvoimaa intohimosta (Virpi Naukkarinen) […]

 5. 7.9.2018

  […] taannoin siitä, kuinka oma intohimo on hyvä valjastaa työnhakuun kumppaniksi. Monilla työnhakijoilla tuntuu kuitenkin olevan vaikeuksia siinä, etteivät tunnista omaa […]

 6. 28.9.2018

  […] Virpi Naukkarinen: Työnhakuun vipuvoimaa intohimosta […]

 7. 31.10.2018

  […] on tärkeä ihmistä eteenpäin vievä voima ja jos sen voiman saa valjastettua työnhakuun, on töiden haku entistä helpompaa. Toisaalta taas […]

 8. 24.4.2019

  […] myös apunasi erilaisia keinoja tunnistaa ja sanoittaa nämä auki rekrytoivaa osapuolta puhuttelevalla tavalla. Työkaluja on monia. Niistä esimerkiksi […]

 9. 14.6.2019

  […] suunnata myös kuuntelemalla oman intohimonsa kohdetta. Virpi Naukkarinen kannustaa tutustumaan omiin taitoihin ja osaamiseen – intohimoon. Mieti, mihin haluat sitä hyödyntää ja tee töitä sitä kohti. Lisäksi Virpi muistuttaa, […]

 10. 30.10.2019

  […] aiempia blogitekstejä: Työnhakuun vipuvoimaa intohimosta Intohimoa ei voi löytää, se voi vain löytyä Osaaja pois piilosta – Virpin […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.