Kun työnhaku sujuu kuin unelma

Silmät harittavat hakemustekstiä toljottaessa, suuta kuivaa videohaastattelua harjoitellessa, erottumisen paine jyskyttää takaraivossa. Tätä on työnhaun arki pahimmillaan. Entä kun on Unelmien työnhakupäivä, mitä silloin tapahtuu?

Torstaina 5.10. Suomessa järjestetään ensimmäistä kertaa valtakunnallinen työhyvinvoinnin edistämiseen keskittyvä Unelmien työpäivä. Tempaus on osa Yksi elämä -terveystalkoita, joiden tarkoitus on edistää työntekijöiden hyvinvointia.

Loistava idea! Me Piilo-osaajat haluamme laajentaa ajatusta: edistetään myös työnhakijoiden hyvinvointia.

Millainen siis olisi Unelmien työnhakupäivä? No joo, myönnetään, ensimmäinen ajatukseni on ”saan töitä”. Niin tietenkin. Mutta jos puhutaan itse työnhausta, mitä siihen parhaimmillaan kuuluu? Minä listasin viisi itselleni tärkeää asiaa:

  1. Yhteisöllisyys

Ennen Piilo-osaajiin liittymistä pidin työnhakuyhteisöä hieman outona ajatuksena. Mitä siitä muka saa? Oman ammattilaisprofiilin esille, vähän tykkäilyä somessa ja sellaista.

Sain paljon enemmän! Joukossa on positiivista voimaa. Olen tullut aktiivisemmaksi, kehittynyt, oppinut muilta, saanut vertaistukea ja loistavia vinkkejä omiin ura-ajatuksiini. Tunnettani todella kuvaa se, että olen ryöminyt pois piilosta.

Väitän, että yhteisöllisyys työnhaussa myös lisääntyy tulevaisuudessa. Enkä tarkoita mitä tahansa yhteisöllisyyttä (onhan työttömille varmasti pitkään ollut vertaistukea) vaan todellista yhdessä tekemistä ja yhdessä esille tulemista. Tarkoitan avoimia, positiivisia ryhmiä, kollektiivista kampanjointia seuraavan ura-askeleen löytämiseksi.

Myös sosiaalisessa mediassa on yhä hyväksyttävämpää kertoa olevansa vapaa uusiin haasteisiin ja ryhmäytyä muiden työnhakijoiden kanssa. Olen kokenut sekä LinkedInissä että Facebookissa aitoa muiden – ihan tuntemattomien – työnhakija-kollegoiden tukemista ja tsemppaamista.

  1. Positiivinen flow

Tiedätkö tunteen, kun yhtäkkiä eteesi tupsahtaa ”Se Työ” – unelmiesi työhön haetaan tekijää? Vatsassa kuplii, alat välittömästi suunnitella hakemusta ja strategiaa, miten nappaat pestin itsellesi. Tulee innostus, jännitys, ihana kihelmöinti.

Unelmien työnhakupäivänä saan kirjoittaa hakemusta flow-tilassa ja tuntuu, että kaikki on mahdollista. Tai jos kohdalle sattuu haastattelu, pulppuan itsevarmuutta ja intoa, ja haastattelijoiden kanssa synkkaa, kaikki loksahtaa kohdalleen.

6913508663_46a750aeba_b (2)

  1. Itsensä kehittäminen

Parhaimmillaan jokaiseen työnhakupäivään kuuluu vähintään yksi oppimishetki. Itsen ja ammattitaidon kehittämiseen löytyy roppakaupalla kiinnostavia koulutuksia, kirjoja, blogeja, webinaareja, kirjekursseja. Niihin riittää vinkkejä (jaa toki omasi!).

Haluan lisätä tähän oman – ruuhkavuosiin sopivan – vinkkini: Pidä antennit auki, kirjaa ylös ja palaa myöhemmin. Käytän pientä ”rekryvihkosta”, johon listaan kuulemiani tai lukemiani termejä, käsitteitä, firmoja, esikuvia jne. silloinkin, kun en ehdi ajatella asiaa sen enempää. Koetan nimittäin keskittyä lapsen kanssa duplolaatikon äärellä, ja työnhakuhommiin sitten omana hetkenään. Valitettavasti aivot eivät aina tee eroa näiden välillä, joten tarvitsen tällaisen ulkoisen välimuistin. Kun rauhoitun läppärille, otan usein listan esiin, googlaan, perehdyn, opin, ehkä sivistyn.

Koska oma tapani työstää asioita on kirjoittaminen, olen tehnyt vihkoseeni myös muun muassa listoja vahvuuksistani ja heikkouksistani, muistiinpanoja eri tapaamisista sekä random-ajatuksia tavoitteista, unelmieni työstä. Kotona ollessa vihko lojuu helposti saatavilla keittiössä (ruokapöytä on myös työnhaun päämajani). Ja liikkeellä ollessa tallennan tietysti kännykkään.

  1. Kannustus

Työnhakija tarvitsee runsaasti kannustusta, sillä työnhaku on monin tavoin stressaavaa. Pelissä on muun muassa toimeentulo, urakehitys, mielekäs tekeminen, yhteiskuntaan osallistuminen, jopa koko identiteetti. Ja usein työnhakija myös kokee pettymyksiä, on jaksettava yhä uudelleen uskoa itseensä ja ammattilaisuuteensa.

Vertaistuen lisäksi nostan esiin läheisten tärkeän roolin. Enkä oleta, että kukaan lukee ajatuksiani. Jos puoliso kiskotaan töihin kotisohvalta, hän ei välttämättä ymmärrä työnhakijavaimon mielenmyllerrystä. Siksi on muistettava sanoa: Nyt tarvitsen tukea, halaa ja kehu. Kiitos.

  1. Sujuvat rekryprosessit

Kunpa työhakemuksen vastaanottaminen kuitattaisiin aina. En halua arpoa, menikö viesti perille vai jumiutuiko se johonkin sähköpostien päättymättömään kiertoliittymään. Kunpa hakijoita tiedotettaisiin prosessin vaiheista. Kunpa haastattelun jälkeen lopullisesta valinnasta ilmoitettaisiin henkilökohtaisesti, jopa perustelujen kera.

Tähän asiaan työnhakija voi itse vaikuttaa vain hyvin vähän. Heitän siis toiveen kaikille rekrytoijille: ollaan ihmisiä toisillemme.

IMG_5362

Kirjoittaja Sinikka Tierna on multitaskaava viestijä ja tuottaja, joka tykkää hupsuttelusta, järjestyksestä ja listojen tekemisestä, nauttii tässä-ja-nyt-fiiliksestä taaperoarjessa ja etsii uutta ura-askelta positiivisessa flow’ssa.

Torstaina 5.10. järjestämme Tampereella yhteisöllisen Unelmien työnhakupäivän yhdessä TreStartin ja Uratehtaan kanssa. Lue lisää tapahtumasta.

Kerro, millainen on sinun Unelmien työnhakupäiväsi, seuraa ja keskustele somessa #unelmientyönhaku

2 Responses

  1. 6.10.2017

    […] loppuun asti huolella ja mahdollista uutta työntekijää (ja asiakasta) arvostaen. Kuten Sinikka aiemmin kirjoitti, hakemusprosessin sujuvuuteen ei työnhakija itse voi kovin paljoa vaikuttaa. […]

  2. 2.10.2019

    […] sitaateista on poimittu Sinikka Tiernan blogikirjoituksesta ensimmäisen Unelmien työnhakupäivän kynnyksellä. Jo ensimmäinen tapahtumamme vahvisti: […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *