Jätä hyvä vaikutelma, vaikka et saisikaan työpaikkaa

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Työnhakuprosessi kiinnostavaan paikkaan ei pääty kokonaan, vaikka et tulisikaan valituksi hakemaasi tehtävään. Uusi mahdollisuus ei ole vain myytti, vaan entistä enemmän totta nykypäivän työnhaussa. Siksi positiivisen vaikutelman jättäminen on tärkeää.

Haet työpaikkaa, joka kiinnostaisi sinua enemmän kuin kymmenen viimeksi hakemaasi paikkaa yhteensä. Viikko hakemuksen lähettämisen jälkeen odotuksesi palkitaan: sinut soitetaan haastatteluun! Haastattelussa ylität itsesi ja sitä seuraa jatkohaastattelu tiimin kanssa. Alat jo unelmoida elämästäsi uudessa työssä, katsella tulevaa työmatkaasi reittioppaasta ja pohtia löytyisikö uuden työpaikkasi läheltä parempi kuntosali.

Sitten sinulle soitetaan: olit kolmen parhaan hakijan joukossa, mutta tällä kertaa tehtävään valittiin toinen niistä kahdesta muusta, koska hänellä oli vuosi enemmän kokemusta vastaavista tehtävistä kuin sinulla.

Pidättelet puhelimessa pettymystäsi. Taasko sinulle kävi näin? Mukava ihminen linjan toisessa päässä kertoo että he pitävät sinut mielessä ja kannustaa hakemaan uudelleen, mutta sinä tiedät kyllä että se on vain asia joka on pakko sanoa. Oikeasti mahdollisuutesi päästä tähän unelmiesi työpaikkaan olivat nyt tässä, ja haaveet on paras kuopata.

Vai onko? Toisinaan todellisuus on kliseitä ihmeellisempää.

Hyviä uutisia täältäkin, 13kk työnhaun jälkeen viimein perjantaina allekirjoitin työsopparin ja vieläpä täysin sellaisen, josta olen koko tämän ajan (tai oikeastaan vielä kauemman) haaveillut. Työpaikka löytyi lopulta siten, että olin hakenut ilmoituspaikkaa ja käynyt parissa haastattelussa sen perusteella, mutta en kyseistä paikkaa saanut. Paria kuukautta myöhemmin otettiin yhteyttä, että heillä oli auennut uusi vielä paremmin mun profiiliin sopiva paikka ja pyydettiin haastatteluun. Suuri kiitos henkisestä tuesta ja konkreettisista vinkeistä tälle yhteisölle sekä tsemppiä teille, joiden työnhaku vielä jatkuu!

Näin kirjoitti eräs kumouslainen eli Kumouksen verkkokurssin osallistuja kesällä 2017

Ylläoleva tarina ei ole ainut laatuaan, vaan sellaisia on tullut Kumouksen porukassa vastaan useita: työnhakuprosessi tyssäsi haastatteluun, mutta myöhemmin samasta työpaikasta aukesi vieläkin sopivampi pesti ja työnantaja otti uudelleen yhteyttä.

Aiemmin tämä tuntui lähinnä myytiltä tai asialta jonka työnantaja sanoo lämpimikseen, pehmentääkseen pettymystä. Mistä johtuu että nykyään työnantajat ihan oikeasti ottavat uudelleen yhteyttä rannalle jääneisiin hakijoihin?

“Mistä johtuu että nykyään työnantajat ihan oikeasti ottavat uudelleen yhteyttä rannalle jääneisiin hakijoihin?”

Suurin syy on se, että rekrytointiammattilaiset ovat jo jonkin aikaa pöhisseet oikeiden tekijöiden etsimisestä yhtiöön, ei vain tehtävään. Sama trendi nostaa päätään myös järjestöissä ja julkisella sektorilla. Rekrytointiprosessissa kartoitetaan potentiaaliset hakijat jotka olisivat hyvä lisä ja mätsäys koko työpaikkaan, ei vain hakemaansa tehtävään. Tätä tehdään esimerkiksi etsimällä yhteensopivia arvoja, asennetta ja kehittymispotentiaalia.

minna22Kuva: Jenna Lehtonen

Ja kun prosessi on käyty loppuun, jäljelle jää valitun hakijan lisäksi hyvä reservi kärkihakijoita jotka olisivat myös sopineet hyvin kyseisen työnantajan palvelukseen. Tätä reserviä on alettu hyödyntää paljon enemmän viime vuosina. Rekrytointi on kallista ja aikaavievää puuhaa, ja kun olemassa on jo joukko ihmisiä jotka ovat läpäisseet kaikki muut seulat paitsi viimeisen rajauksen yksittäistä tehtävää täytettäessä, heitä kontaktoidaan oikeasti silloin kun uusia tilaisuuksia on tarjolla.

Mitä tämä tarkoittaa työnhakijan kannalta? Tärkeintä on se, että jos olet päässyt haastatteluun asti mutta et tule valituksi, pyri aina jättämään hyvä vaikutelma työnantajan suuntaan. Kiitä mahdollisuudesta tutustua ja kerro suoraan että olet erittäin kiinnostunut myös uusista ehdotuksista, jos se pitää paikkansa.

“Tärkeintä on se, että pyrit aina jättämään hyvän vaikutelman työnantajan suuntaan.”

Kuuluu asiaan että sinua harmittaa kun hakemasi työpaikka menee sivu suun, ja asiaa kannattaa puida ystävien ja läheisten kanssa. Älä kuitenkaan pura harmitustasi rekrytoijaan tai työnantajaan. Toki, jos rekrytointiprosessi tai hakijoiden kohtelu on ollut niin huonoa että olet menettänyt kiinnostuksesi koko työnantajaan, rakentavan palautteen antaminen prosessista on hyvä idea.

Mutta jos olet edelleen kiinnostunut kyseisestä organisaatiosta, pidä ulosantisi heitä kohtaan positiivisena, jotta jätät heille hyvän muistijäljen.

minna6 copy

Kirjoittaja Minna Rantama on Kumouksen yrittäjä ja työnhakusparraaja, valtiotieteiden maisteri ja luovaa työnhakua rakastava generalisti. Minnaa kiinnostaa työnhaun kehittämisen lisäksi kansainvälinen politiikka, johtaminen, kuulokkeet päässä käveleminen ja joogamaton auki rullaaminen.

Kumous – Uusi Työnhaku tekee töitä sen puolesta että korkeakoulutetut moniosaajat osaavat kertoa rohkeammin osaamisestaan ja hakea töitä ennakkoluulottomilla, toimivilla tavoilla. Tammikuussa 2017 perustettu yritys on kasvanut satojen “kumouslaisten” yhteisöksi jonka ytimessä on verkkokurssi, ilmaisia oppaita ja kasapäin vertaistukea. Kumous on siis aktiivinen keskusteluyhteisö, ja verkkokurssin salaisessa Facebook-ryhmässä pohditaan joka päivä työnhakuun, uraan ja omaan osaamiseen liittyviä isoja ja pieniä kysymyksiä.

User Avatar

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

3 Responses

  1. 22.12.2017

    […] Jätä hyvä vaikutelma, vaikka et saisikaan työpaikkaa […]

  2. 30.1.2019

    […] Mielestäni haastattelu on myyntitilanne kahteen suuntaan: hakija myy itseään ja osaamistaan yritykselle, ja rekrytoija myy tehtävää ja yritystään hakijalle. Jospa menisitkin haastatteluun myyjänä? Hyvä myyjä muistaa, että vaikka asiakas ei aina olisikaan oikeassa, hän on silti kuningas. Toisin sanoen rekrytoija asiakkaana päättää, tuletko valituksi tehtävään vai et. Vaikka kauppoja ei kerrasta syntyisikään, voi tulla toinen mahdollisuus. […]

  3. 31.7.2019

    […] myöhemmin tulevaisuudessa. Pidä siis huolta siitä, että jätät joka tapauksessa hyvän vaikutelman työnantajan suuntaan. Minna Rantama Kumouksesta kertoo vieraskynässään aiheesta […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *