Kerro osaamisestasi konsulttityyliin pitchaamalla

Työhaastattelu pöydän ääressä.

Kuva: Tim Gouw / Unsplash

Pitchaaminen, miten ihanaa konsulttijargonia! Viestintäkonsultin työssä pääsee usein pitchaamaan vaikka ja mitä. Yleensä pitchailen juttuaiheita mediaan, mutta tällä hetkellä olen työstämässä viestinnän alan kilpailutyön pitchausta, kun pian astelen vakuuttamaan tuomariston vuoden parhaalla hankeviestinnän työllä.

Pitch-puhe on lyhyt ja vaikuttava suullinen esitys, jonka tarkoituksena on herättää kuulijan kiinnostus ja vakuuttaa hänet. Pitchaaminen liittyy yleensä tilanteisiin, joissa halutaan myydä idea, tuote tai palvelu, tai esitellä omaa osaamista. Työnhakijat voivat pitchata esimerkiksi haastattelutilanteessa osaamistaan. Usein puhutaan myös hissipuheesta.

Hyvä pitch on lyhyt ja ytimekäs, eli se kestää yleensä vain muutamia minuutteja. Sen tarkoitus on kiinnittää kuulijan huomio, kertoa tärkeimmät asiat selkeästi ja jättää kuulijalle vahva vaikutelma. Pitchauksen valmistelu vaatii yleensä huolellista harjoittelua ja suunnittelua. Tällä hetkellä työstämäni pitchauksen aikaraja on viisi minuuttia. Edessä on vielä harjoittelurupeama: aion treenata puhetta sekuntikellon kanssa, jotta aikaraja ei ylity.

Mikrofoni hämärällä lavalla.

Kuva: Matthias Wagner / Unsplash

Kun kerrot konsulttityyliin osaamisestasi, pidä pitchauksesi selkeänä ja tiiviinä, ja tee siitä kiinnostava. Tässä viestijän vinkit osaamispitchiin:

  1. Kiinnostava aloitus. Aloita pitchisi vahvalla ja kiinnostavalla lauseella, joka nappaa kuulijan huomion. Voit käyttää esimerkiksi anekdoottia, kysymystä tai mieleenpainuvaa tilannetta, joka liittyy osaamiseesi. Esimerkiksi: “Mähän oon muuten ollut yhden kesän Pariisissa harkassa. Siellä neuvoin ihmisiä ranskaksi, enkuksi ja joskus suomeksikin.”
  2. Tiivistä osaamisesi. Keskity siihen, mikä tekee osaamisestasi ainutlaatuista ja relevanttia kyseiselle kuulijalle. Älä kertaa liikaa yksityiskohtia.
  3. Osoita saavutuksesi. Kerro konkreettisista saavutuksistasi ja projekteista, joissa olet käyttänyt taitojasi.
  4. Älä tukahduta intohimoa. Ilmaise rohkeasti innostuksesi mielenkiinnon kohteitasi ja osaamistasi kohtaan! Innostuneisuus ja omistautuminen voivat tehdä pitchistäsi entistä vakuuttavamman.
  5. Käytä selkeää kieltä. Vältä ammattislangia ja teknistä kieltä, ellet tiedä varmasti, että kuulijasi ymmärtää niitä. Käytä selkeää ja ymmärrettävää kieltä, jotta viestisi menee perille.
  6. Painota hyötyjä. Korosta, miten osaamisesi hyödyttää kuulijaa. Mieti, mitä uutta tai arvokasta voit tarjota heille.
  7. Call to action. Päätä pitchi toimintakehotukseen eli call to actioniin. Voit esimerkiksi ehdottaa, että kuulijasi ottaa sinuun yhteyttä.

Todennäköisimmin näitä vinkkejä voisi hyödyntää työhaastattelussa tai myöhemmin uralla esimerkiksi palkkaneuvotteluissa. Tärkeintä on pitää pitch selkeänä, lyhyenä ja houkuttelevana. Näin saat kuulijasi kiinnostumaan uniikista osaamisestasi ja vakuuttumaan taidoistasi.

Sanni Kurvisen profiilikuvaViestintämuijamme Sanni Kurvinen on viestintäkonsulttihommien ohella yhä mukana Piilo-osaajien toiminnassa. Kaudella 2023 hän toimii hallituksessa markkinointivastaavana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *