Osaaminen on jo sinussa

Kuva: aileino / Pixabay

Viisaudet kolahtavat, kun ne osuvat otolliseen maaperään. Olen pyörittänyt viime päivinä mielessäni paljon osaamisen esiintuomisesta ja potentiaalin löytämisestä itsestä. Miten voisin rohkaista ihmisiä tulemaan esiin osaamisensa kanssa ja löytämään potentiaalin, joka kaikissa on. Oma esimerkki on tietenkin paras keino. Olen kipuillut itsekin osaamiseni kanssa ja yhä uudelleen saan itse harjoitella osaamisen näkyväksi tulemista. Ei ole helppo esimerkiksi kirjoittaa, ja tuoda omaa osaamista esiin. Oivalsin tänään jotain uutta. Tai oikeastaan oivalsin sen, mitä olin jo harjoitellut itse, mutta en ollut löytänyt sille sanoja.

Rakastan teetä ja erityisesti YogiTea-teetä. Yogi-teet ovat paitsi herkullisia, ne tarjoavat myös viisauksia, jotka saattavat sysätä päivän uusiin uomiin. Aamulla keitin itselleni vettä ja annoin sen jäähtyä sopivaksi vihreää teetä varten. Avasin pussin teetä ja katsoin jännityksellä, mitä minulle tänään halutaan sanoa. Aina ei viesti kolahda, mutta yleensä kyllä. Päivän viesti “Knowledge is just a revelation of tomorrow within you.” sai minut innostumaan. Tunnistin totuuden ja käänsin mielessäni tiedon osaamiseksi.* On vaikea sanoittaa suomeksi napakasti samaa viisautta, mutta yritän: Osaaminen on yksinkertaisesti tulevan esiin tulemista sinussa. Osaaminen on jo minussa, ja kun minä menen vapaaehtoisesti erilaisiin tilanteisiin oppimaan, se tulee näkyviin.

Asenne on tärkeä

Kuinka monta kertaa olen kuullutkaan sen, että “enpä tiennyt, että voisin osata jotain tällaista”, kun joku on kokeillut jotain, mitä ei ollut aiemmin tehnyt. Se jos mikä on osaamisen esiintuomista parhaimmillaan. Meissä on valtavasti potentiaalia! Olen vakuuttunut siitä, että ihminen osaa mitä vaan, kun motivaatio tehdä on kohdillaan. Kun tällainen ihminen hakeutuu tilanteisiin, missä voi kokeilla ja tehdä, hän oppii ja osaa. Asenne on tärkeä. Osaamisesta 70% on rohkeutta kokeilla. Ihminen, joka menee ja tekee, oppii virheistään ja kartuttaa osaamistaan. Ihminen, joka tekee vain ennalta osaamiaan asioita, ei tee juuri virheitä eikä kartuta osaamistaankaan.

Osaamista voi tuoda esiin julkisesti, mutta yhtä tärkeää ellei tärkeämpää on tuoda osaaminen näkyviin itselleen. Mitä kaikkea voisin osata, jos vain lähden kokeilemaan ja harjoittelen pikkuhiljaa? Voisinko suostua haparoiviin askeleisiin ja katsomaan miten osaaminen paljastuu minussa pikkuhiljaa, joka päivä, kun menen kohti jotain, mikä kutsuu. Tai jos ei mikään kutsu ja työelämä kyllästyttää, menen johonkin suuntaan, joka etäisesti muistuttaa jotain, mistä voisin innostua ehkä myöhemmin. Mikään kokeilu ei loppujen lopuksi mene hukkaan, sillä sitten ainakin tietää, mikä ei itselle toimi.

Mikä ikinä kysymys sinulla onkaan, vastaus löytyy tekemällä ja kokeilemalla. Haaste piilee siinä, että uskaltaa toimia tietämättömyyden ja keskeneräisyyden tilassa. Se ei ole helppoa minunkaltaiselle ihmiselle, jonka sisäinen kriitikko huutaa, että pitäisi olla valmis! Pitää olla tohtorintutkinnot ja kaikki mahdolliset osaamiset ja tiedot ja taidot ennen kuin voi mennä ihmisten eteen.

Tekeminen on ratkaisevaa

Kohtalo tottelee tekemistä. Jos ei tee mitään toisin, mikään ei muutu. Kannustan näin itseäni menemään kohti niitä asioita, jotka pelottavat ja nostavat minussa epävarmuutta esiin. Voin kohdata epävarmuuteni lämmöllä ja lempeydellä ja toimia silti omien tavoitteideni suuntaan. Ja tuoda esiin kykyni ja osaamiseni, mitkä minussa on jo (mutta en vielä näe niitä). Vasta tuleva päivä ja tekeminen tuova ne näkyväksi.

*Englannin kielen sana knowledge on syvempi käsite kuin pelkkä tieto (informaatio). Kun informaatio sisäistetään ja se näkyy käytännössä, on tieto (informaatio) muuttunut osaamiseksi (knowledge).

 

Virpi Haaviston profiilikuva

kuva: Niina Uusitalo

Kirjoittaja Virpi Haavisto haluaa auttaa organisaatioita tekemään osaamista ja potentiaalia näkyväksi. Hän uskoo, että itsetuntemus on avain menestykseen. Kaikki muu on vain kosmeettista puuhastelua, jolla yritetään välttää itseensä tutustuminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *