Laitoin tekoälyn töihin: miksi asiantuntijan tarvitsee tunnistaa osaamisensa?

Kirjoituskone

Kuva: Tama66 / Pixabay

Tekoälyn on kuvattu tekevän tekstin tuottamiselle saman kuin kirjoituskone teki kynälle. Siksipä minäkin markkinoijana opettelen sen käyttöä.

Puheenjohtajamme Virpi Haavisto kirjoitti ennen kesätaukoa Piilo-osaajien olevan hiekkalaatikko, jossa jokainen saa tehdä ja opetella haluamaansa. Tällä hetkellä itselleni (ja kaikille muillekin asiantuntijoille) ajankohtaista on opetella käyttämään tekoälyä manuaalisen työn vähentäjänä. Teksti on tuotettu ChatGPT:llä siten, että minä annoin ytimen ja tekoäly kirjoitti sanat sen ympärille.

Eihän tämä nyt mitenkään ihmeellinen ole, mutta ensimmäiseksi kokeiluksi ihan onnistunut!

Vahvista itsetuntemustasi ja suuntaa uraasi

Tunnistamalla omat vahvuutesi ja kiinnostuksesi kohteet voit tehdä tietoisempia päätöksiä ja valita tehtäviä, jotka vastaavat intohimojasi ja tavoitteitasi asiantuntijana. Kuvitellaan esimerkiksi, että olet markkinointialan asiantuntija, joka on huomannut olevansa erityisen hyvä somemarkkinoinnissa ja sisällöntuotannossa. Tunnistaessasi tämän vahvuuden voit suunnata uraasi tälle alueelle ja hakeutua tehtäviin, jotka vaativat juuri tätä osaamista. Näin voit kehittyä alalla, joka tuottaa sinulle iloa ja innostusta.

Paranna työtyytyväisyyttäsi ja -elämäsi mielekkyyttä

Työtyytyväisyytesi on suoraan yhteydessä siihen, miten paljon koet työsi merkitykselliseksi ja tärkeäksi. Tunnistaessasi oman osaamisesi voit löytää ne tehtävät, jotka tuovat sinulle eniten tyydytystä ja tunnetta siitä, että vaikutat positiivisesti organisaatiosi henkilöstön hyvinvointiin ja kehittymiseen.

Esimerkiksi HR-asiantuntijana voit huomata olevasi erityisen hyvä tiimityöskentelyssä ja konfliktien ratkaisemisessa. Keskittyessäsi näihin osa-alueisiin työssäsi saatat kokea, että työsi on entistä merkityksellisempää, ja pystyt luomaan positiivista vaikutusta organisaatiosi ilmapiiriin ja henkilöstön hyvinvointiin.

Harjoitus: Oman osaamisen tunnistaminen

  1. Ota hetki aikaa ja mieti, mikä sinua kiinnostaa työssäsi ja vapaa-ajallasi. Mikä saa sinut syttymään ja missä olet erityisen hyvä?
  2. Listaa ylös kaikki ne taidot, vahvuudet ja erityispiirteet, joita huomaat itsessäsi. Älä rajaa itseäsi vain työtehtäviin, vaan mieti myös harrastuksiasi ja muita kokemuksia, jotka ovat vaikuttaneet osaamiseesi.
  3. Kysy myös lähipiiriltäsi, mitä he näkevät sinun vahvuuksinasi ja mitä arvostavat sinussa. Toisten näkökulmat voivat tuoda uusia näkökulmia omaan osaamiseesi.
  4. Tarkastele listaa ja pohdi, miten voit hyödyntää näitä vahvuuksia enemmän työssäsi tai vapaa-ajallasi. Millaisiin tehtäviin tai projekteihin voisit hakeutua, jotta pääset hyödyntämään näitä osa-alueita?
  5. Pidä lista aina saatavilla ja päivitä sitä säännöllisesti. Oma osaamisesi kehittyy jatkuvasti, ja uusien vahvuuksien tunnistaminen voi avata ovia uusiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin.

Tämä harjoitus auttaa sinua syventämään ymmärrystä omasta osaamisestasi ja löytämään ne asiat, jotka tekevät sinusta ainutlaatuisen ja arvokkaan asiantuntijan.

Muista, että oman osaamisen tunnistaminen on jatkuva prosessi, ja avoimin mielin voit löytää uusia puolia itsestäsi ja omasta potentiaalistasi.

Kirjoittaja Sinttu Kauhanen markkinoinnin ja työnantajabrändäyksen systemaattinen hersyilijä. ChatGPT on OpenAI:n marraskuussa 2022 lanseeraama keskustelubotti ja virtuaaliavustaja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *