Työhyvinvointi paranee viestimällä

Kädet, jotka näpyttävät kännykkää.

Kuva: Kamran Abdullayev / Unsplash

Ihmisiä kun olemme, pääsemme jatkuvasti olemaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Varsinkin, jos satumme olemaan töissä. Työyhteisöviestintään kannattaa kiinnittää huomiota, jos tuntuu, että hommat eivät rullaa smoothisti tai jos ilmassa on mielipahaa.

Työyhteisöviestintä on ihmisten välistä vuorovaikutusta työkontekstissa. Joskus samasta asiasta käytetään myös sisäisen viestinnän käsitettä. Hyvä työyhteisöviestintä syntyy arvostuksen ja luottamuksen tunteesta, josta rakentuu yhteispeli.

Eräs asia, jota ei aina huomata on, että työpaikalla erilaiset vuorovaikutus- ja viestintätyylit kohtaavat. Joskus voi tuntua, että yhteistyö sakkaa ja viestit kulkevat huonosti. Voi olla, että erilaiset viestijät eivät yksinkertaisesti täytä toistensa tiedonsaannin tarpeita tai aiheuttavat tahattomasti toisilleen mielipahaa.

Milloin kannattaa kiinnittää huomiota työyhteisöviestintään?

Todennäköisesti työyhteisöviestinnän pulmat tulevat esiin jonkinasteisena turhautumisena. Jos siis päivittelette työkavereiden kesken, miten taas tieto ei kulje tai haaveilette avoimemmasta viestintäkulttuurista, voi olla hyvä kohdistaa katseet työyhteisöviestintään ja harkita sen kehittämistä. Pidemmän päälle viestinnän haasteet kuormittavat työntekijöitä ja romuttavat työhyvinvointia.

Työyhteisöviestinnän pulmiin kannattaa pyytää ulkopuolista apua. Viestintäkonsultti voi tehdä taustakartoituksen ja tuoda esiin työpaikan erilaiset viestintätyylit sekä herättää keskustelun työntekijöiden toiveista viestinnän suhteen. Tarjolla on myös valmennuksia esimerkiksi äänensävyn viilaamiseen.

Kaksi työkaveria nauraa istuessaan läppäreiden äärellä.

Kuva: Jason Goodman / Unsplash

Viestintämuijan viisi vinkkiä: miten parannan työyhteisöni hyvinvointia viestinnän avulla jo tänään?

  1. Kohdenna
    On kuormittavaa saada paljon turhia meilejä ja chat-viestejä, joten kohdenna viestit oikeille vastaanottajille ja valitse sopivat kanavat.
  2. Yksinkertaista
    Viestinnän haasteena on usein monimutkaisuus ja liian pitkät viestit. ytimekkään viestin laatiminen voi viedä hieman enemmän aikaa, mutta lopputulos on ajan väärti.
  3. Ole ajoissa
    Tietoa on usein turha pimittää suotta. ihmiset toivovat saavansa ajankohtaiset tiedot mahdollisimman oikea-aikaisesti.
  4. Muuta muotoa
    Voisiko pitkän meilin tai dokumentin korvata videolla? Monille katselu tai kuuntelu voi olla lukemista parempi vaihtoehto viestin vastaanottamiseen.
  5. Suunnittele agenda
    Kaikki inhoavat palavereita, jotka olisi voinut hoitaa yhdellä sähköpostilla. Suunnittele tapaamisten agendat tarkasti etukäteen. Joskus tunnin pituisen tapaamisen asiat saisikin käsiteltyä vartissa.

+1 Älä unohda lörpöttelyä

Voi olla, että spontaanit juttuhetket ovat jääneet työpaikalla pois tottumuksesta. Niitä ei pitäisi unohtaa etätyössäkään: vartin puhelu työkaverin kanssa kahvitauon aikana tekee hyvää.

Sanni Kurvisen profiilikuvaSanni Kurvinen on viestintämuija ja hyvinvoinnin puolestapuhuja, jonka mielestä töissä pitää olla riittävän kivaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *