Valmistaudu piilotyönhakuun: Aseta tavoite ja tunnista avainsanasi

Kilpikonna ui kirkkaassa vedessä.

Kuva: Mitch Meyers / Unsplash

Miksi asettaa tavoite? Miten tarkentaa sitä? Mistä kerätä tietoa? Miten avainsanat auttavat tässä?

Piilotyönhakuun valmistautuminen alkaa siitä, että muokkaa asennetta sitä kohtaan. Joitakin ajatuksia esitin ensimmäisessä blogissani. Valmistautumiseen sisältyy myös se, että oppii valmistautumaan odottamattomiin tapahtumiin. Tässä yhteydessä se tarkoittaa sitä, että oppii tunnistamaan sellaisia sattumalta esiintyviä tilaisuuksia, joiden avulla voi huomata erilaisia valinnan mahdollisuuksia.

Joskus voi tuntua siltä, että joillekin ihmisille tapahtuu enemmän työllistymiseen johtavia sattumia kuin toisille. Mia Terenius pohtii blogissaan sattuman merkitystä uraohjauksessa. Sattumaa ei pidä nähdä pelkästään ajelehtimisena, onnettomuuksina tai arpapelinä, vaan myönteisenä mahdollisuutena. Jotkut ajattelevat, että heillä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa ennakoimattomiin tapahtumiin, toiset puolestaan näkevät ne mahdollisuuksina, joikin he voivat vaikuttaa. Oman toiminnan avulla yksilö voi vaikuttaa siihen, kumpaan ryhmään hän kuuluu. Voit kehittää taitoa tarttua sattuman avaamiin mahdollisuuksiin. Voit olla sopivassa paikassa oikeaan aikaan. Piilotyönhaun mahdollisuuksia auttaa havaitsemaan se, että asetat itsellesi tavoitteen ja tarkennat sitä sekä keräät tietoa edetessäsi.

Aseta tavoite ja kirjaa se ylös

Piilotyöpaikan etsimistä tukee parhaiten suunnitelmallisuus. Sinulla tulee olla selvä mielikuva siitä, mitä olet etsimässä. Kuvaile se itsellesi tarkasti, ja lisää kuvaukseen, mitä hyvää tavoitteen saavuttamisesta seuraa. Mieti myös sitä, milloin haluat saavuttaa tavoitteen. On tärkeää, että mietit tavoitteen huolellisesti. Jos lähdet tavoittelemaan ratkaisua, joka ei ole sinulle sopiva, huomaat seuraavasi vääriä signaaleita.

On parempi, että sinulla on edes epätarkka päämäärä kuin se, että näkemystä ei ole ollenkaan. Päämäärä rohkaisee ja kannustaa toimintaan ja antaa sille suunnan. Päämäärä lisää herkkyyttä havaita mahdollisuuksia, kuten ura- ja työllistymismahdollisuuksia.

Voit kirkastaa päämäärääsi kirjaamalla työnhaun tavoitteesi ylös. Pohdi aluksi omaa osaamistasi: Mitä osaan, mitkä ovat vahvuuteni, miten tuon osaamiseni esiin. Mieti, millaista työtä etsit ja mitä haluat työpaikalta. Kirjoita tavoite myönteisessä muodossa, ja huolehdi että se on myös arvojesi mukainen. Tavoitteen jäsentämisessä voit hyödyntää seuraavia kysymyksiä:

  • Mitä sellaista, jota tällä hetkellä osaat hyvin, haluaisit tehdä enemmän?
  • Mitä tietoja ja taitoja haluat oppia lisää?
  • Minkälaiset ihmiset, ammattiryhmät tai toimialat ovat sinusta kiinnostavia?
  • Mikä tuntuu vetävän sinua ammatillisesti puoleensa? Mitkä asiat kiinnittävät huomiosi esimerkiksi lehdissä tai sosiaalisessa mediassa?
  • Minkälaisia ongelmia haluat työssäsi ratkaista?
  • Millaisella maantieteellisellä alueella haluaisit työskennellä?

Vastasin näihin kysymyksiin seuraavasti: “Haluaisin tehdä enemmän tietojärjestelmien ja web-palvelujen suunnittelua ja toteutusta. Haluan oppia lisää uusia verkkotekniikoita, sulautettuja järjestelmiä ja robotiikkaa. Ohjelmistosuunnittelussa ja kaupallis-hallinnollisilla toimialoilla olevat ihmiset ja ammattiryhmät ovat minusta kiinnostavia. Asiantuntijatehtävät IT-alalta ja kasvavat yritykset tuntuvat vetävän minua ammatillisesti puoleensa.   Lehdissä tai sosiaalisessa mediassa huomio kiinnittyy siihen, onko uusia projekteja käynnistymässä, jonka vuoksi tarvitaan osaajia. Haluan ratkaista teknisiä ongelmia työssäni ja tuoda siten oman panokseni automatisaatioon, digitalisaatioon ja ns. digiloikkaan. Minulle on mahdollista työskennellä missä päin Suomea tahansa, mutta ensisijaisesti haen töitä Turun alueelta ja pääkaupunkiseudulta.”

Aurinko paistaa luolan suusta veteen.

Kuva: Christian Thöni / Unsplash

Tunnista avainsanat

On tärkeää tunnistaa avainsanat ja käyttää niitä. Tunnistamisen voi aloittaa tavoitteen jäsentämisessä käytettäviä hyödynnettäviä kysymyksiä. Asetu seuraavaksi rekrytoijan asemaan ja mieti, mitä avainsanoja hän käyttäisi löytääkseen itsesi kaltaisen osaajan. Avainsanoja voit kartoittaa myös työpaikkailmoitusten avulla. Avainsanoina toimivat esimerkiksi erilainen osaaminen, vahvuudet, työkalut, prosessit, tittelit, laitteet, ohjelmistot, sertifioinnit, metodologiat, koulutusnimikkeet, ohjelmointikielet ym. konkreettiset asiat.

Poimi avainsanoja, jotka kuvaavat sinua työntekijänä. Ne auttavat tarkentamaan tavoitettasi. Piilotyön haussa voit avainsanojen avulla kartoittaa relevanttia tietoa, kiinnostavia työnantajia ja työmahdollisuuksia. Ne auttavat sinua löytämään ammatillisesti kiinnostavia henkilöitä ja rakentamaan verkostoa. Niiden avulla voi myös kasvattaa mahdollisuutta päätyä rekrytoivien henkilöiden hakuihin.

Omiksi avainsanoiksi valikoitui alkuvaiheessa ongelmanratkaisukyky, tiimityötaito, toiminnanohjausjärjestelmä ja Front End. Harkitsin myös sanoja ohjelmistosuunnittelu, Software Developer ja ohjelmoija. Kun sitten tutkin ja keräsin tietoa, huomasin, että näitä täytyy tarkentaa.

Tutki ja kerää tietoa

Etenkin piilotyönhaussa on tärkeä tunnistaa keinot ja kanavat, joita seuraamalla voi kasvattaa mahdollisuuksia onnistua. Mieti, millaista työtä etsit ja mitä haluat työpaikalta. Kartoita sitten piilotyönhakukanavat. Näitä ovat sosiaalinen media, verkostot, ajankohtaiset uutiset, suora yhteydenotto, rekrytointitapahtumat tai -koulutukset. Näistä voit valita itsellesi luontevimmat.

Kiinnostavia työnantajia voit kartoittaa esimerkiksi LinkedInin, median ja työnantajien verkkosivujen avulla käyttämällä apuna osaamistasi ja avainsanojasi. Kun sinulla on tunnistettuna vähintään yksi kiinnostava työnantaja niin lähde keräämään siitä tietoa. Pyri löytämään työnantajasta mahdollisimman paljon tietoa. Millaisella profiililla olevia työntekijöitä tunnistat? Tunnistatko itselläsi jotakin sellaista suhteessa muihin, joka voisi tuoda työnantajalle mielestäsi lisäarvoa? Löydätkö työnantajasta tietoa, joka voisi viestiä uusista osaamistarpeista? Pohdi miten sinun osaamisesi suhteutuu näihin tarpeisiin.

Lähdin keräämään tietoa LinkedInin avulla. Aluksi tämä tuntui todella vaikealta. Kirjoitin hakukenttään “Software Developer”. Sain paljon tietoa ulkomailta. Rajasin hakua lisäämällä tekstin “Finland”. Edelleen tuli valtavasti tietoa. Vaihdoin hakusanaa ja kirjoitin hakukenttään sanan “Ohjelmistosuunnittelija”. Edelleen tuli valtavasti tietoa, jota selasin jonkin aikaa, mutta sitten kyllästyin ja jätin asian hautumaan.

Kului viikko, ennen kuin jatkoin tiedonhakua. Kirjoitin hakukenttään sanan “Ohjelmistosuunnittelija”, sitten valitsin Content. Löytyi rekryilmoituksia ja viittauksia julkisessa haussa oleviin työpaikkailmoituksiin. Päätin tarkentaa hakua. Kirjoitin hakukenttään sanan ”ohjelmistosuunnittelija” lisäksi ohjelmointikielen nimen, kuten ”PHP” ja valitsin Content. Taas tuli kansainvälisiä mainoksia ja esittelysivuja. Vaihdoin valinnaksi Jobs. Nyt löytyi kymmenkunta työpaikkailmoitusta. Tein vielä toisen haun jossa vaihdoin ohjelmointikielen nimen sanaan ”embedded”. Sain tulokseksi joukon työpaikkailmoituksia, joissa haettiin osaajaa sulautettujen ohjelmistojen kehitykseen. Työpaikkailmoituksia sitten katselin tarkemmin.

Johtopäätöksenä tästä tutkimustyöstä oli se, että avainsanoja piti miettiä uudelleen. Jos hakee ohjelmistosuunnittelijan työtä, pitää tarkentaa, mitä ohjelmointikieltä käyttää, mitä tietokantaa käyttää, mitä välineitä käyttää tai minkälaista ohjelmistokehitystä haluaa tehdä. Tässä vaiheessa avainsanoikseni muotoutui: “Sofware Developer, Back End, PHP, C-ohjelmointikieli, SQL, embedded systems”.

Tiedonkeruu on kuitenkin prosessi. Sopivien avainsanojen löytyminen oli vasta alku. Sen jälkeen kun löydät oikeat avainsanat, olet valmiimpi etsimään itseäsi kiinnostavia organisaatioita. Valitse aluksi yksi ja koeta ottaa selvää työnantajan osaamistarpeista, tehtävänimikkeistä sekä etsiä kiinnostavia henkilöitä, esimiehiä tai muita rekrytoinneista vastaavia henkilöitä, joita voisi hyödyntää osaamisen myymisessä työnantajalle. Koeta myös tutustua joidenkin työntekijöiden profiileihin ja tunnistaa, voinko tuoda työnantajalle lisäarvoa.

Kun tavoite on kirkastunut, avainsanat mietitty ja tietoa kerätty, olet valmiimpi tarttumaan mahdollisuuksiin. Mieti valmiiksi, miten lähdet etenemään. Miten käännät odottamattoman tapahtuman mahdollisuudeksi? Valmistaudu ja mieti, miten myyt osaamisesi työnantajalle, miten kerrot, kuka olet ja mikä on tavoitteesi. Miten tästä voi edetä käytännössä? Esimerkiksi Pirkko Piirainen kertoo blogissaan Kuumottavan kamala LinkedIn-presenssi siitä, miten tuoda oma osaaminen ja persona esiin sosiaalisessa mediassa.

Jari Aaltosen profiilikuvaKirjoittaja Jari Aaltonen on kokenut ohjelmistosuunnittelija, joka etsii alan töitä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.