Piilo-osaajat muuttaa maailmaa

Piilo-osaajissa mennään eteenpäin hitaasti ja vauhdilla. Hitaasti, sillä iso kuva ei tunnu välillä edistyvän lainkaan. Tiedän kyllä, että asiat etenevät, mutta epätoivon tunne vie välillä voiton.

Yhdistyksellä on kunnianhimoinen tavoite olla yhdistys, joka vaikuttaa yhteiskunnalliseen keskusteluun työttömyydestä ja työnhausta. Että pikkuhiljaa voisimme muuttaa suomalaista häpeän kulttuuria. Haluamme nostaa osaamisen ja osaajat esiin piilosta. Kannustaa kaikkia tunnistamaan ja tunnustamaan osaamisensa ja tulemaan osaajana esiin. Se ei ole helppo tehtävä tässä yhteiskunnassa varsinkaan niille, jotka ovat ennen 90-lukua käyneet koulunsa. Siellä lapsista ja nuorista koulittiin yhteiskuntakelpoisia omaan osaansa tyytyviä lampaita, jotka tanssivat yhteiskuntaa pyörittävien normien mukaan – jos ihan vähän kärjistän. Oman erityisyyden nostaminen esiin ei ollut sallittua, ettei kukaan vaan alkaisi kuvitella itsestään mitään. Kuinka ihanaa olisi elää yhteiskunnassa, jossa kaikkien erityisyys ja ainutlaatuisuus tunnistettaisiin ja sallittaisiin. Jossa kaikki voisivat turvallisesti tuoda esiin oman osaamisensa ilman pelkoa lyttäämisestä tai mitätöimisestä. 

Vai onko se sittenkään yhteiskunnasta kiinni? Onko se vain meidän mielessä illuusiona, kaikuina menneisyyden koulutraumoista ja muista ikävistä kokemuksista. Meidän mielemme alitajunnan syövereissä muhii kaikki ikävät kokemukset, joita emme ole osanneet lapsena käsitellä. Ne vaikuttavat meihin edelleen niin, ettemme pidä itseämme tai osaamistamme minään. Emme uskalla tulla esiin, koska pelkäämme pilkkaajia. Niitä ei todellisuudessa edes ole muualla kuin mielessämme. Toisenlainen, rohkaiseva yhteiskunta voisi kuitenkin tukea osaamisen kanssa esiin tulemista ja siihen suuntaan olemme ehdottomasti jo pikkuhiljaa menossa. 

Haluamme olla maailmaa muuttava yhdistys ja rohkaisemisen avulla aiomme sen toteuttaa. Kun yhä useampi rohkaistuu tulemaan esiin oman osaamisensa kanssa, löytää mieleisen työn ja löytää merkityksellisyyttä omasta elämästään, kaikki haluavat tehdä samoin. Mikä kullekin on mieleistä on subjektiivinen kysymys. Me ihmiset olemme erilaisia ja meillä on kaikilla erilaiset intressit. Uskon itse henkilökohtaisesti siihen, että kun kukin tunnistaa oman osaamisensa, kiinnostuksen kohteensa ja potentiaalinsa, kaikille löytyy oma paikka. Juuri oikeanlainen. Me vain helposti tyydymme siihen mitä saamme ja turrumme. Kun kannustamme ihmisiä tulemaan oman osaamisensa kanssa esiin, oikeastaan kannustamme heitä mielekkään ja merkityksellisen elämän suuntaan.

Menemme myös vauhdilla eteenpäin. Keksimme kokoajan uusia tapoja kehittyä ja tukea jäseniämme. Ensi syksynä starttaa Piilo-osaajien oma vertaismentorointiohjelma. Kesäksi olemme asettaneet kunnianhimoisen tavoitteen saada tuotettua verkkokurssi osaajaprofiilimme tekemistä helpottamaan. Kevät-talvella toteutimme jo verkkokoulutuksen asian tiimoilta ja saamamme palautteen perusteella osaajaprofiilin kanssa tarvitaan paljon tukea. Haluamme osaajaprofiilin olevan työkalu, jonka avulla ihan jokainen saisi kaivettua itsestään osaamisen esiin. Toukokuussa onnistuimme viemään ilosanomaamme yhä suuremmalle yleisölle rekrytointi- ja osaamismarkkinat -tapahtumassamme. Tapahtuma oli siitäkin merkityksellinen, että lähes puolet esiintyjistä oli omasta aktiivijäsenistöstämme.

Tätä kaikkea me teemme isolla sydämellä ja intohimon läikät poskilla palaen. Iso kiitos kuuluu meidän aktiivisille jäsenillemme, jotka ovat omalla panoksellaan olleet rakentamassa ja yhä rakentavat tätä yhdistystä ja samalla sitä yhteiskuntaa, joka häämöttää edessä päin. Kasvamme hurjasti siihen nähden, että toimimme täysin vapaaehtoisin voimin. Aina voi kuitenkin toivoa, että kasvamme vielä lisää. Mielessä pilkahteleekin toive rahoituksesta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseksi – jotta voisimme vielä nopeammin vaikuttaa asioihin. Nyt on kuitenkin aika keskittyä käsillä oleviin asioihin ja antaa elämän hoitaa loput.

Blogimme jää kesätauolle heinäkuun loppuun asti, mutta somekanavamme ovat aktiivisina koko kesän. Kannattaa seurata niitä! Teemme nostoja osaamisen esiintuomiseen liittyvistä aiemmista blogikirjoituksista ja osaamismarkkinoiden puheenvuoroista. Rentouttavaa kesää kaikille!

Virpi Haavisto, profiilikuva

Kirjoittaja Virpi Haavisto toimii yhdistyksen puheenjohtajana. Päivätyönsä ohella hän haaveilee yrittäjyydestä ja rohkaisijan urasta.

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.