Puheenjohtajuus tuo mukanaan iloa, vastuuta ja pelottavia ajatuksia

sydän kädet

Photo by Tim Marshall on Unsplash

Jaana Saramies jätti Piilo-osaajien puheenjohtajuuden vuoden vaihteessa ja sain suuren kunnian olla seuraava puheenjohtaja. Jaana on tehnyt valtavan hienoa työtä Piilo-osaajien eteen suurella sydämellä ja nyt on minun vuoroni viedä Piilo-osaajia eteenpäin. On ollut kunniatehtävä hypätä Jaanan jättämiin suuriin saappaisiin, jotka täytän parhaani mukaan pelottavista ajatuksista huolimatta. Piilo-osaajien hallitus ja jäsenet ovat siinä minulla iso tuki.

Tässä puheenjohtajuuden alkuvaiheessa minulle on ollut tärkeää miettiä, mihin Piilo-osaajat on menossa ja mitkä ovat meidän tulevaisuudennäkymämme. Minua itseäni puheenjohtajana ajaa halu auttaa työnhakijoita siinä, missä itsekin sain suuren avun juuri Piilo-osaajien kautta. Henkilökohtainen missioni elämässä ja Piilo-osaajissa on palvella. Haluan auttaa mahdollisimman hyvin mahdollisimman monia. Piilo-osaajat on minulle henkilökohtaisesti tärkeä kanava, jonka avulla pystyn toteuttamaan itseäni ja omaksi kokemaa tehtävääni.

Piilo-osaajien rooli ja tehtävä yhteiskunnassa on tuoda esiin osaamisen ilosanomaa ja herättää keskustelua osaamisperusteisesta rekrytoinnista. Yksilötasolla tavoitteemme on rohkeuttaa ihmisiä tunnistamaan ja tunnustamaan oma osaamisensa. Että olisi uskallusta kertoa ääneen ja julkisesti oma unelma, uskallusta tuoda esiin oma keihään kärki; uskallusta olla oma itsensä oman osaamisensa kanssa juuri sellaisena kuin on, valmiina kehittymään, valmiina oppimaan, valmiina tuomaan oma panoksensa siihen, että vie niitä asioita eteenpäin jotka kokee tärkeäksi. Uskallusta luottaa siihen, että löytyy juuri se oma paikka, juuri se tehtävä, johon sinulla on kipinää, johon sinulla on valmiudet ja johon sinulta löytyy rohkeus tarttua.

Se paikka ei aina ole työmarkkinoilla, joskus se paikka on omassa yrityksessä tai se voi löytyä jopa uuden opiskelun parista. Vaatii rohkeutta kuulla sitä omaa ääntä, joka kertoo missä sinun on hyvä. Missä on juuri sinun paikkasi, missä sinä voit palvella elämää parhaiten. Meillä kaikilla on oma tehtävämme ja se löytyy, kun kuulemme mitä sisimmällämme on meille sanottavaa. Ajatukset ilmentävät pelkojamme, ne eivät kuitenkaan kerro totuutta siitä, mihin me kykenemme. Ne pienentävät ja mitätöivät meitä emmekä uskalla kulkea sisimpämme suuntaan.

Minua pelottaa. Mieleni syöttää minulle ajatuksia siitä, että mitähän mä kuvittelen itsestäni, kun ajattelen että voisin viedä Piilo-osaajat uudelle tasolle. Tai mitä muut ajattelevat, jos tavoitteemme kasvusta epäonnistuu, jos en pystykään tuomaan yhdistykseemme energiaa ja yhteishenkeä. Kävipä sellainenkin ajatus mielessä, että minun kaudellani Piilo-osaajat surkastuu ja kuolee pois. Olen kuitenkin opetellut kuuntelemaan ajatuksiani sillä korvalla, että kiitän mieltäni mielenkiintoisista huomioista ja teen niin kuin sydämessäni tunnen oikeaksi. Kaiken uuden äärellä kuten työnhaussakin oma mieli heittää ilmoille pelkoja, mutta niitä ajatuksia ei kannata aina sellaisenaan uskoa. Ne eivät ole mikään absoluuttinen totuus.

Minua helpottaa suuresti se ajatus, että en ole tässä tehtävässä yksin. Vaikka puheenjohtaja kantaa vastuuta, on taustalla Piilo-osaajien innostunut hallitus, jonka kanssa asioita on upea viedä eteenpäin. Lisäksi meillä on jo kohta satapäinen jäsenjoukko, jonka avulla Piilo-osaajien ilosanoma leviää kulovalkean tavoin. Yhteisössämme on voimaa ja luotan siihen, että saamme yhdessä valjastettua sen viemään eteenpäin tärkeäksi kokemiamme asioita niin yksilö- kuin yhteiskunnallisellakin tasolla. Ja aina saan kilauttaa kaverille. Onnea on rinnalla kulkeva edellinen puheenjohtaja!

PS. Sinunkaan ei tarvitse olla työnhaussa yksin. Liity meihin! Saat upean yhteisömme tuen.

Virpi Naukkarinen, kuva: Tomi AhoKirjoittaja Virpi Naukkarinen harjoittaa elämässään rohkeutta ja elämysalueen kasvattamista. Hän työskentelee tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella IT-palvelupäällikkönä mutta kokee tärkeäksi olla edelleen mukana Piilo-osaajien toiminnassa tukemassa muita työnhakijoita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.