CV:n rivitiedosta osaamisen kuvaamiseen

valmistaudu_työhaastatteluun

Kuva: Karoliina Nurmi

Miten kääntää vanha tapa uudeksi käyttäen vanhaa pohjana? Paljon puhutaan osaamisen tunnistamisesta ja sanoittamisesta. Asia on pohdituttanut itseäni kauan. Aina niistä ajoista saakka, kun itse olin valitsemassa ihmisiä eri työtehtäviin omalla alallani. Osaamiseen oli vaikea päästä kiinni pelkän työtehtäväluettelon avulla. Siksi tein tällaisen esimerkin, josta toivottavasti on hieman apua.

Mitä entisessä CV:ssä lukee?

Omassa vanhanmallisessa curriculumissani on rivitieto:

Kunnossapitoinsinööri: 11/2009–1/2011; Kunnossapitoyksikön toiminnansuunnittelu ja kehittäminen

Tuolla on menty vuosikausia. Mutta mitä olen tuossa insinööriydessäni tehnyt ja miten osaamiseni näkyy tuosta? Tuo rivi kertoo tehtävänimikkeen ja sen, että olen toiminut siinä marraskuusta 2009 tammikuuhun 2011. Tehtävään on sisältynyt toiminnansuunnittelua ja kehittämistä. Lisäksi tulee ilmi, että kyseessä on yksikkötason tehtävä. Tarkoituksella olen jättänyt yrityksen nimen pois.

Mikäli olen hakemassa töitä toimialan ulkopuolelta, tuo rivitieto ei anna mitään perustetta, miksi minut pitäisi kutsua haastatteluun.

Mitä nykyisessä CV:ssä lukisi?

Kunnossapitoinsinööri: 11/2009–1/2011; Toimin infran kunnossapitoyksikön tuotannon tehokkuutta ja toimintatapojen yhtenäistämistä lisäävien kehitystehtävien kanssa. Yksikössä työskenteli keskimäärin 80 toimihenkilöä ja yhteensä noin 750 työntekijää alihankkijat mukaanlukien. Yksikön liikevaihto oli 75 M€ tasolla. Toiminta oli valtakunnallista ja eri toimipaikkoja enimmillään 12. Yksikkö eli voimakasta kasvun vaihetta. Merkittävin hanke oli toimialan asiakirjojen yhtenäistäminen ja päällekkäisyyksien poisto, millä tavoiteltiin perustoiminnan selkeyttä ja ajansäästöä työmaiden ohjauksessa. Tavoite täyttyi, ylityöt sekä virhekustannukset vähenivät ja asiakastyytyväisyys parani.

Entä se osaaminen?

Ei osaaminen oikein näy tuossa nykyisessäkään, vaikka se onkin hieman enemmän tehtävän sisältöä kuvaava. Mitä osaamista minulla tuon työn tekemisessä oli – mitä siinä opin sellaista, joka on arvokasta?

Tehtävässä onnistumisessa vaadittiin syvällistä ymmärrystä toimialan perustehtävästä ja erilaisista tavoista ohjata työmaita, työnjohtoa ja alihankkijaverkostoa. Periaatteessa suunnittelussa ei voi ennakoida kaikkia eteentulevia tilanteita, koska työympäristö on jatkuvasti muuttuva, eikä sitä voi tehdä suljetussa ympäristössä. Peruskehikon luominen muuttuvan ympäristön ehdoilla ja kellonajoista irtiolevan, päivystyluonteisen tekemisen kuvaaminen asiakirjoissa toimintatavaksi, joka sopii toiminta- ja laatujärjestelmän vaatimuksiin, opetti sietämään epävarmuutta, sanallistamaan vaihtoehtoja ja erityisesti kuuntelemaan tekijöitä ja sidosryhmiä. Lakien, määräysten ja sopimusehtojen sovittaminen taloudellisen toiminnan kanssa yhteen oli onnistumisen edellytys. Eniten opettivat keskustelut ja neuvottelut työmailla ja asiakkaiden edustajien kanssa. Keskustelujen reflektointi ja kyky poimia oleelliset asiaan liittyvät seikat monipolveisesta puheesta ja vielä erottaa merkitykselliset asiat mielipiteistä auttoivat paljon. Pienryhmätyöskentely asioiden perehdyttämisessä ja uusien tapojen käyttöönotossa oli mielenkiintoista ja opetti kärsivällisyyttä sekä asioiden perustelutaitoa.

Onko helppoa?

Ei.

Kuten yllä olevastakin näkee, osaamisen esittäminen lyhyesti ei ole ainakaan vielä itselleni helppoa. Mutta alussa olen, koska osaan poimia ja tunnistaa tehtäviini liittyvää osaamista ja taitoja. Piilo-osaajat antavat hyvää sparrausta matkalla rivitiedosta osaamisen sanoittamiseen.

Tähän voit tutustua 4.10. Tampereella WGH-tilaisuudessa. Olen siellä kertomassa ja antamassa vinkkejä, miten voit kaivella omasta CV:stäsi osaamista näkyvämmäksi.

matti_kortteus_profiilikuva

Kirjoittaja Matti Kortteus on Piilo-osaajien aktiivijäsen ja mukana Työmarkkinatorin kehittäjäryhmässä seuraamassa järjestelmän työnhakija- ja sidosryhmäosioiden etenemistä. Matti miettii, miten tulevaa työnhakujärjestelmää käytetään entistä helpommin osaamisen ja osaamistarpeen yhdistämiseksi.

2 Responses

  1. 4.2.2020

    […] Kortteus havainnollistaa hienosti, miksi ja miten tuot cv:ssäsi osaamisesi syvällisemmin esiin pelkän tittelien luettelun sijaanHilla-Maria Zetterman palasi työntäyteisen tauon jälkeen takaisin Piilo-osaajiin uusia tuulia […]

  2. 16.3.2020

    […] kuntoon LinkedIn Learningin ilmaisen kuukauden avulla, perusta asiantuntijan Twitter-tili tai tee osaamiseen pohjaava CV. Jotkin ammattiliitot tarjoavat aina auki olevia työnhaun verkkokursseja; löytyisiköhän […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *