Kun koronavirus muuttaa työnhakusuunnitelmaa

Kuva: Pixabay / congerdesign

Juttelin viime viikolla töitä etsivän ystäväni kanssa koronaviruksen vaikutuksesta työnhakuun. Tämä blogikirjoitus on koottu keskustelumme perusteella antamaan vastauksia kysymykseen, miten uutta ura-askelta etsivä osaaja voisi toimia tässä erityistilanteessa.

Esiinny alasi ratkaisukeskeisenä asiantuntijana

Hyvät neuvot ovat aina tarpeen ja varsinkin silloin, kun tilanne poikkeaa normaalista. Esiinny siis somessa ja keskusteluissa alasi asiantuntijana, jolla on käyttökelpoisia ratkaisuja, ja tarjoa niitä vapaasti käyttöön yhteisen hyvän nimissä. Näin rakennat luottamusta ja saat kokemusta, jota voit hyödyntää työnhaussa myöhemminkin. Ratkaisuista saamasi palaute kannattaa kirjata muistiin.

Esimerkkejä ratkaisukeskeisestä asiantuntemuksesta:

  • Jos olet osaamiseltasi viestijä, kerro tiedottamisen perusperiaatteista ja jaa tiedotepohja, jota yritykset voivat käyttää palvelumuutoksista viestimiseen.
  • Jos ymmärrät teknologian päälle, kerro vinkkejä etätöiden ja -kokouksien helpottamiseen.
  • Jos HR on taitojesi ydin, kerro, kuinka eri lokaatioissa työskenteleville voi luoda yhteisöllisyyden tunnetta ja kuinka yrityskulttuuria voidaan pitää yllä digitaalisesti.
  • Jos olet koulutusosaaja, kerro, millaisilla tehtävillä innostaisit oppilaita opiskelemaan kotona tai kuinka auttaisit vanhempia kotiopetuksen järjestämisessä tilanteen niin vaatiessa.

Nettiin pääsee aina

Internet on pullollaan erilaisia maksuttomia webinaareja ja podcasteja liittyen työnhakuun ja eri aloihin. Pohdi, mihin olet toivonut saavasi lisää aikaa tai mikä osa-alue osaamisessa kaipaa vahvistusta. Opiskele lisää, pistä LinkedIn-profiilisi ja verkostoitumistaitosi kuntoon LinkedIn Learningin ilmaisen kuukauden avulla, perusta asiantuntijan Twitter-tili tai tee osaamiseen pohjaava CV. Jotkin ammattiliitot tarjoavat aina auki olevia työnhaun verkkokursseja; löytyisiköhän sellainen myös sinun liitostasi?

Nyt on hyvä hetki miettiä omaa osaamista myös pidemmällä aikavälillä. Erilaiset työkalut auttavat sinua suunnittelemaan ja tekemään työnhaustasi järjestelmällisempää, mutta niiden kunnollinen laatiminen vaatii useamman päivän kestävää keskittymistä. Pidä kotisohvallasi tai keittiönpöytäsi ääressä retriitti itsesi, muutaman kivanvärisen tussin ja vähintään A4-kokoisen paperin kanssa. Mieti tulevaisuuden toiveitasi, vertaa sitä nykyhetkeen ja piirrä paperille, minkä pitää muuttua ja miten. Kutsu ystävä Skypen välityksellä mukaan ja sparratkaa toisianne.

Joskus asioiden yksinkertainenkin visualisoiminen voi auttaa parantamaan päätöksentekoa ja tahdonvoimaa. Tässä hyvin yksinkertainen pohja tavoitteiden piirtämiselle; innoittavampi versio löytyy Redanredanin blogista.

Ota aikaa hyvinvointiin

Jos koronavirus vaikuttaa perheeseesi tai lähipiiriisi, ota aikaa yhteydenpitoon ja läheisyyteen. Mieli on siitä jännittävä toimija, että se voi arkirytmin muuttuessa keksiä aivan uudenlaisia ratkaisuja asioihin, joiden kanssa olet painiskellut jo pitkään. Keskittymällä hetkeksi muuhun kuin työnhakuun voit yllättää itsesi ja löytää urapulmiin ratkaisuja arkilaatikon ulkopuolelta.

Uutta etsivä osaaja ei välttämättä aina muista pysähtyä ja stressi voi kerääntyä suureksikin kuormaksi. Jos tunnet olosi flunssaiseksi tai muuten vain väsyneeksi ja taukoa kaipaavaksi, lepää. Muista, että ajallinen sijoitus omaan hyvinvointiin on aina kannattava investointi.

Kirjoittaja Sinikka Kauhanen on viestinnän osaaja ja saamansa palautteen mukaan “markkinoinnin mukava multitalentti”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.