Pendelöinnin pelisäännöt aika- ja paikkariippumattomassa työssä

Moni muuttaa työn perässä, mutta sukkulointi koti- ja työpaikkakunnan välillä on osalle järkevin vaihtoehto. Miten pendelöinti käytännössä sujuu ja mitä kannattaa sopia?

Etenkin asiantuntijatehtäviä on mahdollista tehdä joustavasti etänä ja julkisissa kulkuvälineissä, ajasta ja paikasta riippumatta. Tämä vastaa myös omaa kokemustani viestinnän asiantuntijatehtävissä. Usein junamatka on tehokkainta työaikaa, sillä muita virikkeitä tai keskeytyksiä on vähän. Työajaksi luettu matka-aika myös lyhentää työpäivän pituutta ja edistää siten huomattavasti hyvinvointia.

Käytännöt vaihtelevat

Työpaikalle siirtymiseen käytetyn matkustusajan korvaaminen vaihtelee paljon, työnantajasta riippuen. Piilo-osaajien kokemusten mukaan ainakin näitä käytäntöjä esiintyy:

  • Matkoja ei korvata lainkaan työajaksi.
  • Matkustaminen katsotaan kokonaan työajaksi riippumatta tehdyn työn määrästä tai matkustustavasta.
  • Matkoilla tehty tosiasiallinen työaika lasketaan työajaksi.
  • Matkoista korvataan pitkillä matkoilla puolet, esimerkiksi tunti suuntaansa.

Aiotko ottaa vastaan työtä toisesta kaupungista? Neuvottele ainakin näistä joustoista:

  • Etäpäivät: Esitä riittävää määrää etäpäiviä alun perehtymisjakson jälkeen. 1–2 etäpäivää viikossa on hyvin tavallista, enemmästäkin voi neuvotella tehtävästä riippuen.
  • Matkustusaika: Neuvottele etukäteen ja kirjaa sopimukseen tiedot matka-ajan käyttämisestä työajaksi. Johtavissa tehtävissä on usein enemmän joustonvaraa.
  • Läsnäoloaika: Julkisia liikennevälineitä käyttäessä kannattaa ottaa huomioon kulkuvälineiden aikataulut ja mahdollinen sopimuksessa sovittu ”pakollinen” läsnäoloaika työpaikalla. Ehditkö varmasti sujuvasti paikalle vai onko jouston varaa?

D857AA59-3B6E-47BB-A9D3-02A655DC410A

Luottamusta ja joustoa molempiin suuntiin

Oleellista aika- ja paikkariippumattomassa työssä on luottamus ja ymmärrys työn itseohjautuvuudesta. Piilo-osaajien primus motor ja unelmatyössään pendelöivä Jaana Saramies kertoo omasta kokemuksestaan:

– Itse olen kokenut tärkeäksi luottamuksen ja joustot molempiin suuntiin: Kun minun annetaan pendelöidä joustavammin ja voin käyttää etäpäiviä sekä omaan että työkalenteriini sopivasti, tiedän että työpanostani ja omaa arviointikykyäni arvostetaan. Samalla olen itsekin valmiimpi joustamaan työnantajani hyväksi, kun tarvetta tulee. ”You scratch my back, I scratch yours.”

Nykyaikaan vastaa myös valmisteilla oleva uusi työaikalaki, jonka suurin uudistus on joustotyöajan käyttöönotto. Joustotyön periaatteisiin kuuluu, että neuvotellaan työn tavoitteet, halutut tulokset ja aikataulut. Asiantuntija osaa suunnitella työnsä niiden mukaisesti, paikasta riippumatta.

Matkustaminen ei uudessa lakiehdotuksessa kuulu työaikaan, vaan siitä täytyy jatkossakin sopia erikseen työnantajan kanssa.

Ota rytmistä kiinni

Oletko aloittamassa sukkulointia? Pendelöinti kuormittaa ja muuttaa arkirytmiä, joten aamujen ja matkojen sujuvuuteen kannattaa kiinnittää heti aluksi huomiota. Minua evästettiin näillä parilla käytännön vinkillä, joiden avulla sain heti alussa junailurytmistä kiinni:

  • Työvaatteet kannattaa valita jo illalla ja pakata laukku valmiiksi.
  • Pakkaa myös mahdolliset kuskattavan jälkikasvusi tavarat valmiiksi. Lapset oppivat nopeasti, mitä tarkoittaa: ”juna ei odota”. Uupuvat vaatteet voi napata reppuun ja pukea päälle päiväkodissa, eskarissa tai koulussa.
  • Aamupalan voi ottaa junaan mukaan. Itse laitan tuorepuuron illalla jääkaappiin valmistumaan. Aamulla keitän teen tai kahvin termosmukiin.
C69D2055-D6DC-4A88-A63A-20D532BBCB23

Junamatkan voi aloittaa aamupalalla ja lehden lukemisella.

Mieti ja laske, mikä kulkuväline on arkesi kannalta edullisin ja joustavin. Oma auto, juna vai bussi, kausi- vai sarjalippu?

  • Jos työaika on 50/50 etänä ja pendelöiden, niin sarjalippu voi tulla edullisemmaksi.
  • Kausilippu on helppo vaihtoehto, ja tuli minulle edullisemmaksi silloin, kun matkustin keskimäärin kolmena päivänä viikossa Tampere-Helsinki-väliä. Se säästää myös aikaa säästölippujen kyttäämiseltä ja sarjalipun paikkavarauksilta.
  • Kausilipun junakohtaiset kiintiöpaikat löytyvät VR:n sivulta.
  • Turku–Tampere-välillä bussi on edullinen vaihtoehto, ja yllättäen olen saanut tehtyä bussissakin töitä. Busseja myös kulkee tuolla välillä tiheämmin kuin junia.

Joustoista sopimisen ja suunnitelmallisen matkustamisen lisäksi kannustan kiinnittämään erityishuomiota omaan hyvinvointiin. Ylimääräiset menot on aluksi hyvä minimoida, jotta ehdit palautua ja nukkua riittävästi. Pendelöinti vähentää liikuntamahdollisuuksia, joten päivän mittaan kannattaa jaloitella usein ja hoitaa esimerkiksi siirtymämatkat pyöräillen tai kävellen. Liike lisää liikettä, myös aivoissa!

Tsemppiä pendelöijille ja sitä aloittaville!

Heidi HölsömäkiKirjoittaja Heidi Hölsömäki on toimittaja ja viestinnän asiantuntija, joka pendelöi viime syksynä Tampereelta Helsinkiin ja tänä keväänä Tampereelta Turkuun mielekkäiden töiden perässä.

User Avatar

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *