Tarvitaan enemmän rohkeutta kehittää ja kehua

kengänjäljet lumihangessa

Kuva: Mira Kuusisto

”Ei ole niin että emme uskalla koska asiat ovat vaikeita, vaan ne ovat vaikeita, koska emme uskalla” – Seneca
Haluaisin työpaikoille enemmän kehittämistä ja kehumista ja olen hieman hämmästynyt, kuinka paljon rohkeutta kummankin toteuttaminen vaatii.

Kehittäminen – aloita pienistä asioista

Anssi Tuulenmäki on yksi työelämän idolini, jota olen päässyt kuuntelemaan kaksikin kertaa. Hän veti vuonna 2013 opiskelijaryhmällemme Hämeen ammattikorkeakoulussa innovaatiokurssin, jossa hän opetti meitä innovoimaan. En muista enää mitä silloin innovoin, mutta minulle jäi vahvasti hänen sanomansa mieleen: Jos aikoo kehittää ja innovoida, tulee kohtaamaan vastustusta. Vastustuksen kohtaaminen on kuitenkin välttämättömyys, jotta voidaan luoda jotain uutta ja parempaa. Tuulenmäki on kirjoittanut myös aiheesta kirjan – Lupa toimia eri tavalla.

Yli-innovaattori Anssi Tuulenmäen vahva väite on, että jos ihminen ei pysty muuttamaan pieniä asioita arjessaan, niin hänen on vaikea lähteä tekemään organisaatiossaan suuria strategisia muutoksia tai kehitystyötä. Se ei suurella todennäköisyydellä onnistu.

Tuulenmäki käyttää esimerkkinä suomalaista yritystä, Pipelife Finland, joka lähti rohkeasti tekemään kehitystyötä aloittaen todella pienin askelin. Nyt reilut kymmenen vuotta myöhemmin toteutetaan noin 1000 kehitysideaa vuodessa ja yrityksen koko on merkittävästi kasvanut. He aloittivat siitä, että se, joka tulee ensimmäisenä aamulla töihin lumisateen jälkeen, kävelee parkkipaikalta tehtaan ovelle lyhyin askelin, jottei seuraavan töihin tulevan jalat kastu lumihangessa. Tämä uusi kehitysidea laitettiin työpaikan sisäiseen intraan. Kun kehitysideoiden rima oli uskallettu asettaa työnantajan toimesta näin alas, työntekijät alkoivat pohtimaan omaan työhönsä liittyviä asioita, jotka olivat enemmän pielessä kuin jalkojen kastuminen aamulla lumihangessa. Tämä oli koko homman juju.

Yritys lähti rohkeasti toteuttamaan työntekijöidensä kehitysideoita ja the rest is history. Minusta on äärimmäisen kunnioitettavaa, että tämä yritys uskalsi tehdä kehitystyön heti koko organisaatiolle avoimeksi ja mahdolliseksi. Se ei ollut vain salassa pidettäviä ja arkistokaapeissa pölyttyviä strategisia suunnitelmia, joita johtoryhmä silmäilee kerran vuodessa ja raportoi sitten työntekijöilleen, että homma on hallussa.Toivoisin jokaiselle työpaikalle työntekijöille luvan toimia eri tavalla ja kehittää omaa työtään sen parhaina asiantuntijoina. Silloin voitaisiin saada Pipelifen lisäksi lisää menestystarinoita.

kaksi ihmistä lyö käden yhteen

Kuva: krakenimages / Unsplash

Muista kehua kaveria!

Jotta työpaikoilla voidaan rohkeasti kehittää, tarvitaan kehumista. Sitä, että työntekijät kokevat tulevansa arvostetuiksi sekä työnantajan että työtovereiden keskuudessa. Kehumisen kynnys on, harmillista kyllä, työpaikoilla mielestäni ihan liian suuri. Suorituksen täytyy olla valtavan hieno, jotta siitä voidaan antaa hyvää palautetta. Pelätään ehkä, että se voi aiheuttaa vastaanottajassa ylpeyttä omasta suorituksesta ja ylpeyshän on tunnetusti yksi ”seitsemästä synnistä”. Jos nyt ei kuitenkaan jäädä kiinni antiikin aikoina määritettyihin synteihin, niin voisiko se kehuminen kuitenkin olla hyvä asia? Mieti, tuntuuko sinusta hyvältä, kun joku kehuu sinua tai suoritustasi? Osaatko kehua itse itseäsi?

Jos itsensä kehuminen tuntuu vaikealta, niin voi aloittaa toisen kehumisella. Yrittäjyyskoulun blogi Ukko.fi sivustolla kirjoittaa, että tutkimusten mukaan työkaverilta saatu positiivinen palaute tuntuu paremmalta, kuin asiakkaalta tai esimieheltä saatu. Tämä johtuu siitä, että työkaveri jakaa samaa arkea työpaikalla ja siten tietää mistä kiittää tai kehuu.

Ehdotan seuraavanlaista harjoitusta: Seuraavan kerran kun huomaat että kollega onnistuu kantamaan täyden kahvikupin keittimeltä kahvipöytään läikyttämättä, voit sanoa – Hei, mä huomasin, että sulla oli juuri tosi haastava tilanne ja sä selvisit siitä hienosti! Jos tämä kommentti herättää teissä molemmissa hilpeyttä, on se pelkästään hyvä asia. Jää on nyt murrettu ja sinun on varmasti helpompi kehua kyseistä kollegaa myös hänen hyvästä työsuorituksestaan. Muista myös tehdä se!

nainen seisoo toinen käsi taskussaKirjoittaja Mira Kuusisto on nokkela ihmistuntija, joka nauttii ongelmien ratkomisesta ja kollegojen kehumisesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *