Hakukonelöydettävyyden merkitys työnhaussa

Kuva: Kenishirotie / iStock by Getty Images

Yrityksen kilpailevat jo keskenään Googlen näkyvyydestä monin tavoin, tehdään maksettua mainontaa ja hakukoneoptimoidaan kotisivuja. Oletko miettinyt, voisiko hakukoneita hyödyntää työnhaussa?

Työnhakijan Googlaaminen

Työnhakijan Googlaamisen laillisuus on hieman epäselvä ja eri tahot antavat tästä keskenään täysin ristiriitaista tietoa. Varmaa on kuitenkin se, että vähintäänkin arveluttavalla pohjalla mennään, sillä esimerkiksi tietosuojavaltuutettu ei pidä työnhakijan googlettamista suotavana.

Suosittelen kuitenkin vähintään kurkkaamaan, mitä tietoa itsestä löytyy. Omalla kohdallani kärkituloksiin nousee esimerkiksi LinkedIn-profiilini, joka toki olisikin tällaisessa tilanteessa oikein suotava tietolähde. Toki jos oma nimi on kovin yleinen, voi löytyvä tieto koskea lähinnä nimikaimoja.

Googlen hyödyntäminen työnhaussa

Mielestäni etenkin erilaista asiantuntijatyötä tekevien tai sellaiseen työhön hakeutuvien kannattaisi harkita Googlen tarjoamaan näkyvyyspotentiaalia. Ihmiset hakevat nykyisin jatkuvasti tietoa verkosta ja myös rekrytoijat metsästävät avoimiin paikkoihin sopivia osaajia. Kysymys kuuluukin, oletko löydettävissä?

Miten hakutuloksien järjestys määräytyy?

Google indeksoi eli ikään kuin lukee koneellisesti läpi lähes kaikkea verkosta löytyvää sisältöä jatkuvasti. Tämän jälkeen Google järjestää ne hakutuloksiin oman salaisen algoritminsa mukaisesti. Tiedämme tästä algoritmista kuitenkin jonkin verran joko Googlen itsensä kertomana tai erilaisten asiantuntijoiden havaintojen perusteella. Kyseistä algoritmia myös päivitetään useamman kerran vuodessa, jolloin kriteerit saattavat muuttua.

Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisen median profiilit ovat yksi tyypillisimmistä Google näkyvyyden keinoista, kuten jo aiemmin kävikin ilmi. Jokaisen työnhakijan kannattaisikin harkita sopivien sosiaalisen median profiilien käyttöönottoa, esimerkiksi LinkedIn on usein suosittu työnhakijoiden keskuudessa. Voi olla myös hyvä rajata Googlen pääsyä profiiliin, jos julkaiset siellä vain henkilökohtaista sisältöä (ainakin Facebook mahdollistaa tällaisen rajauksen tekemisen).

Näkyvyyden saaminen esimerkiksi LinkedIn-profiilin kautta tapahtuu yleensä täysin samoilla menetelmillä kuin muunkin hakukonenäkyvyyden saaminen. Profiilissa tulee käyttää relevantteja hakusanoja, julkaista säännöllisesti sisältöä ja hankkia linkkejä profiiliin muilta sivuilta. Lisäksi LinkedIn-kontaktien määrän on arveltu vaikuttavan näkyvyyteen.

Kuva: BrianAJackson / iStock by Getty Images

Perusta asiantuntijablogi

Jos haluat työskennellä tietyn aiheen parissa, voisitko kirjoittaa siitä blogia? Jos teet huolellisen avainsanatutkimuksen ja alat tuottamaan aiheesta asiantuntijasisältöä, on sinulla mahdollisuus saada paljon näkyvyyttä Googlessa. Samalla tulet kerryttäneeksi melko vakuuttavan portfolion potentiaalista työnantajaa ajatellen.

Näkyvyys ei tietenkään tule itsestään tai hetkessä, mutta voi vuosien päästä nousta arvoon arvaamattomaan. Se voi toimia myös hyvänä keinona alanvaihtamista suunnitteleville, sillä omaa asiantuntijuutta voi rakentaa blogin kautta aluksi ikään kuin harrastepohjalla.

Blogin perustamiseen on olemassa monia helppoja vaihtoehtoja, ihan ilmaisalustoista lähtien. Toki oma verkkotunnus tuo aina lisää uskottavuutta asiantuntijablogille, sellaisenkin saa onneksi hankittua ihan muutamalla kympillä vuodeksi.

LinkedIn-artikkelit

LinkedIn-artikkelit voivat tuntua helpolta vaihtoehdolta oman blogin perustamisen sijaan, mutta valitettavasti ne keräävät usein heikosti näyttöjä ja vain harvat niistä löytyvät Google-haun puolelta. Tällöinkin kyseessä on yleensä aiheet, joista on olemassa vähemmän suomenkielistä sisältöä.

Enemmän näkyvyyttä omille kirjoituksille saa yleensä pitkällä tähtäimellä, jos lähtee rakentamaan ihan erillistä asiantuntijablogia. LinkedIn-artikkeleilla on kuitenkin paikkansa, jos haluat nimenomaan nostaa oman LinkedIn-profiilin näkyvyyttä relevanteilla hakusanoilla.

Vieraskirjoittajaksi muiden blogiin

Jos haluat saada nopeampia tuloksia, mieti voisitko tehdä vieraskirjoituksen jonkun toisen blogiin. Löytyisikö esimerkiksi entiseltä oppilaitokseltasi tai mahdolliselta ammattiliitoltasi blogia, johon voisit kirjoittaa?

Kun tarjoat omaa vieraskirjoitustasi, voit päästä samalla verkostoitumaan uusien ihmisten kanssa. Aluksi vieraskirjoituspaikkojen saaminen voi tietenkin olla hankalaa, kun omia tekstejä on vielä vähän näytettävänä. Tästä ei kannata kuitenkaan lannistua, vaan rohkeasti jatkaa yrittämistä.

Kaisa Huttunen työpöydän ääressä

Marko Muona / Zoner Oy kuvapankki

Kirjoittaja Kaisa Huttunen toimii markkinoinnin asiantuntija Zonerilla. Kaisa on kiinnostunut mm. bloggaamisesta, sisältömarkkinoinnista ja hakukoneoptimoinnista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.