Piilo-osaajien luotsaaminen on ollut innostavaa ja merkityksellistä

Olen nyt ollut kaksi vuotta Piilo-osaajat ry:n puheenjohtaja. Sääntöjen mukaisesti luovun puheenjohtajuudesta ja tilalleni astuu Kaisa Selamo. En kuitenkaan lähde Piilo-osaajista, vaan jatkan hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana. Näiden kahden vuoden aikana olemme vakiinnuttaneet toimintaamme, vieneet tapahtumamme verkkoon, saaneet lisää jäseniä ja luoneet osaajaprofiili-kurssin kaikkien saataville.

Aloitin tammikuussa 2020 puheenjohtajana Piilo-osaajien “äidin” Jaana Saramiehen jalanjäljissä. Oli kunnia lähteä vetämään yhdistystä, jonka toiminta oli käynnistynyt kunniakkaasti Jaanan johdolla. En luonut tarkkoja tavoitteita henkilökohtaisella tasolla, mutta päätin tehdä parhaani viedessäni Piilo-osaajia eteenpäin. Halusin erityisesti tehdä Piilo-osaajien viestiä tunnetuksi ja luoda uusia suhteita muihin toimijoihin.

Ensimmäisen puheenjohtajavuoteni aikana pandemia toi haasteita myös meidän toimintaamme. Jouduimme muuttamaan suunnitelmiamme tapahtumien suhteen. Aiemmin tapahtumat olivat olleet live-tapahtumia usealla paikkakunnalla samanaikaisesti, mutta keväällä 2020 olikin löydettävä ratkaisut verkkotapahtuman toteuttamiseen. Neuvottelimme mahdollisista tapahtuma-alustoista, mutta päädyimme järjestämään tapahtumat Facebookissa. Vaikka tapahtuma-alustana se ei ole ihan mutkaton, oli se kuitenkin ilmaisena alustana meille houkuttavin.

Tämä vuosi on ollut Piilo-osaajien toiminnan kannalta merkittävä, sillä olemme luoneet palveluja myös muille kuin jäsenillemme. Osaajaprofiili-verkkokurssi oli iso yhteinen ponnistus, jonka loimme verkkokoulutuksen pohjalta. Pilotoimme osaajaprofiili-kurssia keväällä pienen jäsenistä koostuneen ryhmän kanssa ja sen perusteella syntyi verkkokurssi. Yksin en olisi siihen pystynyt, mutta onneksi sain mukaan muutaman muun yhtä hullun kuin minä. Sitran tapahtuman avulla toimme osaajaprofiilimme muiden tietoisuuteen. Osaajaprofiilimme ja siihen liittyvä työkirja on edelleen saatavissa Sitran sivuilla.

Piilo-osaajien jäsenmäärä on kasvanut tämän kahden vuoden aikana sadalla hengellä. Tänä vuonna kasvuvauhti hieman hidastui, mutta se on ollut riittävällä tasolla yhdistyksen toiminnan ylläpitämiseksi. Pyrimme ensi vuonna vahvistamaan jäsenhankintaa ja jäsentemme näkyvyyttä. Olemme myös miettineet ratkaisuja, miten tarjota työllistyneille jäsenillemme edelleen mahdollisuutta tuoda osaamistaan esiin toiminnassamme. Osaamisen esiintuominen ja ylläpitäminen on tärkeää myös työssäoleville osaajille.

Tulevina vuosina houkuttelemme edelleen jäsentemme osaamista ja potentiaalia esiin. Meillä on paljon ideoita, miten kehittää toimintaamme, mutta tekijät puuttuvat. Yksi haasteellisimpia asioita puheenjohtajana toimimisessa onkin ollut se, että kaikkea uutta ei pysty toteuttamaan. Itse ei ehdi tekemään ja toisaalta vapaaehtoistyössä ei voi vaatia muilta enempää kuin he haluavat antaa. Miten siis jatkossa houkutella enemmän jäsenistöä tekemään vapaaehtoistyötä muiden kaltaisten piilossa majailevien osaajien hyväksi?

Monet kehitysideat sakkaavat myös siihen, että meiltä puuttuu toiminnanjohtaja. Minä yhdistyksen puheenjohtajana olen pyrkinyt toimimaan mahdollisuuksieni mukaan siinäkin roolissa, mutta kaikkien tehtävien organisointiin ei yksinkertaisesti riitä aika. Esimerkiksi kansainvälisen jäsenistön palvelemiseksi olisi ilo kehittää toimintaa myös englanniksi. Toiminnanjohtajan palkkaamiseksi tarvittaisiin rahoitusta, sillä taloutemme kestää lähinnä pakolliset menot. Olen tämän kahden vuoden aikana pohtinut paljon mahdollisuuksia hakea rahoitusta toimintaamme, mutta vielä en ole sellaista löytänyt.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Toimintamme mahdollistaa kuitenkin tällä hetkellä reipas joukko vapaaehtoisia, joita en voi tarpeeksi kiittää. Kiitos tästä ja viime vuodesta kaikille toimintaamme osallistuneille! Kiitos sometiimeille, blogitiimille, wp-tiimille, webmasterille, viestintätiimille, jäsenvastaavalle ja talousvastaavalle. Kiitos hallituksen jäsenille, toiminnantarkastajille ja muille aktiivisille. On ollut ilo työskennellä kanssanne!

Nämä ovat olleet itselleni merkitykselliset kaksi vuotta. Olen saanut oppia uusia asioita verkkokurssin työstämisen muodossa; olen ollut juontajana ja puhujana tapahtumissamme,;olen saanut opetella delegoimista ja avun pyytämistä; olen saanut auttaa jäseniämme osaamisen esiintuomisessa. Olen saanut kehittyä ihmisenä ja toimijana yhdistystoiminnassa. Olen saanut kehittää johtajan taitojani. Ennen kaikkea olen saanut mokailla ja olla juuri sellainen kuin olen. <3

kuva: Niina Uusitalo

Kirjoittaja Virpi Haavisto haluaa auttaa piilossa olevia osaajia ja johtajia kaivamaan oman potentiaalinsa esiin. Virpi uskoo, että uusia asioita tekemällä ja pelkoja kohti menemällä oma potentiaali ja omat unelmat tulevat esiin. Virpi on toiminut Piilo-osaajissa kohta neljä vuotta, joista viimeiset kaksi yhdistyksen puheenjohtajana.

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.