Tuotteistaminen

Salama

Kuva: Mélody P / Unsplash

Miten ideasta tulee innovaatio? Sellainen tuote, jolla on kysyntää ja joka on kaupallisesti kannattavaa. Kerron tässä postauksessa omia mielipiteitäni, muilta lainattuja ja kylillä kuulemiani vinkkejä siitä, miten ideaa viedään eteenpäin. En käsittele pitchausta, se on mielestäni viihdettä vakavalla asialla. 

Idealla ei ole arvoa eikä isäntää

Maailma on täynnä ideoita, ja varmasti jollakulla on juuri se sama, joka sinullakin on. Idea voi olla välähdys, lamppu, joka syttyy, kun havaitset jotakin kiusallista ja sitten siinä keksit myös ratkaisun. Onneksesi ideasi yleensä häviää mielestäsi jo piankin, ellet laita sitä ylös. Moni loistava asia jää ikuisiksi ajoiksi piiloon, kunnes taas joku sen keksii uudelleen. On myös mahdollista, että naapurikylän asukki keksii samanaikaisesti saman idean. Näin todennäköisesti käy, jos vaiva, johon idea on ratkaisu, on yhtään yleinen.

Ideaa ei varata itselleen. Sille ei saa patenttia. Sen myyminen on erittäin hankalaa. Sitä pitää jalostaa. Se pitää tuotteistaa.

Nainen ja hattu kalliolla

Kuva: Caleb Frith / Unsplash

Ideasta eteenpäin

Selaat vihkoasi ja löydät sieltä muistiin kirjaamasi idean. Mieti sitä uudelleen. Miten ison ongelman se ratkaisee? Vainko sinun vai koko kylää vaivaavan, ehkä koko maanosaa riesaavan? Miten idean toteuttaminen ratkaisee ongelman ja millä hinnalla? Satasella ei kannata korjata viidenkympin ongelmaa, jos ongelman kanssa tulee kohtuullisesti toimeen. Eli pohdit myös tarpeellisuutta ongelman ratkaisemisessa. Vielä näyttää hyvältä. Kirjaa taas muistiin ajatuksesi ja pohdintasi tästä vaiheesta.

Innostut ja haluat tehdä rahaa ratkaisullasi. Tutustu ongelmaan ja etsi, miten muuten sitä on yritetty ratkaista. Ehkä jo samalla tavalla, mitä itse esittäisit. Tai huomaat, että helpommalla kuin oma ideasi on. Jos mitään kummoista ei löydykään ja vieläkin tuntuu hyvältä, niin askel eteenpäin. Mieti ihan perusteellisesti, miten toteutat ideasi. Mitä sen tekeminen vaati? Keneltä se vaatii jotakin, ja onko sellaista osaamista, tekniikkaa, tekijää olemassa vai pitääkö olla ihan erikseen tuotantolaitos? Onko joku valmis tekemään sen, muukin kuin sinä, jolla ei ole tehdasta? Mitä se maksaa? Milloin se on valmis? Onko se silloin vielä ajankohtainen?

Ja tietysti katsot patentti- tms. rekistereistä, ettei sellaista ole jo patentoitu tai muuten tuotesuojattu. Ei ideaa, vaan ratkaisua, jota tarjoaisit. Jos olet löytänyt ainutlaatuisen jutun, niin se kannattaa suojata eli rekisteröidä nimiisi. Vaikka vain kevyemmin ensihätään.

MVP ja koemarkkinointi

Testaa ensin. Muillakin kuin äidilläsi tai parhaalla kaverillasi. Eli tee prototyyppi ja kokeile. Jos toimii ja ongelma ratkeaa, niin voit tehdä koe-erän ja asettaa sen myyntiin. Ihan sellaisena perusratkaisuna. Et tuhlaa tähän vaiheeseen kovin aikaa tai rahaa ym. resursseja. Haluat vain tietää, onko tuote kelvollinen markkinoille ja onnistuuko sen tekeminen. Pyydä palautetta ja tee muutokset, mutta vain tarpeellisimmat ja kokeile uudelleen. Jos edelleen näkyy vihreää, niin sitten isommin eteenpäin.

Suunnittele markkinointi ja hinnoittele tuote. Ihan perusoppien mukaan. Arvioi potentiaali, hae tarvittaessa rahoitusta. Tässä vaiheessa ideasta on jo ehkä tullut sellainen, että sen voi myydä. Tai toteuttaa itse. Viilaa kulmat, mieti pakkaus, suunnittele jakelu. Nimeä iskevästi. Varmista tuotanto.

Kuva: Nathan Dumlao / Unsplash

Ideasta on tullut innovaatio

Idealla ei ole arvoa, ellei siitä kehity tuotetta, jolla on kannattavaa liiketoiminnallista arvoa. Muu on vain pöhinää ja puuhailua. Vasta ostaja tuo arvon tähän tekemiseen. Idea tuotteistetaan tekemällä siitä selkeä ja helposti ostettava. Myydään sitä sitten verkkokaupassa, tiskiltä tai tiskin alta, sen on ratkaistava jokin ongelma, sen hyötyjen oltava ymmärrettäviä, sen ostoprosessin on oltava yksinkertainen, sillä on oltava selkeä hinnoittelu.

Puhuin tässä tuotteesta. Minun kielessäni tuote tarkoittaa yhtä lailla niin fyysistä esineellistä tuotetta kuin elämystä ja palvelua.

Peruskysymykset ovat tiivistetysti seuraavat:

  • Maksaisiko joku tästä ratkaisusta, jonka tämä idea tuo?
  • Miksi joku maksaisi tästä?
  • Miten saan tämän tarvitsijan saataville?

Matti Kortteus, profiilikuva

Teen asioita, jotta ihmisten elämä olisi sujuvaa ja mielekästä. Itselleni riittää, että asiat etenevät ja verkostoni ihmisillä on mahdollisuuksia ja he löytävät oman suuntansa elämässään, opinnoissaan, yrittäjyydessään ja maailmaan suhtautumisessaan. Erityisesti pyrin tuomaan tulevaisuudesta valoisaa ja parempaa kuvaa ympärilleni.”

Kirjoittaja Matti Kortteus

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.