Myy osaamisesi työnantajalle vakuuttavasti kylmäsoitolla

Kuva: Unsplash

Kun on vastavalmistunut ja hakee töitä kilpaillulta alalta, ei voi välttyä kakkossijoilta ja pettymyksiltä rekrytoinneissa. Siksi kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön ja herättää potentiaalisissa työnantajissa tarve juuri sinun osaamisellesi.

Työnhaku on pidemmän päälle uuvuttavaa varsinkin nyt, kun kilpailu tuntuu olevan erityisen kovaa. Jos olet samassa tilanteessa kanssani, olet ehkä miettinyt katseen suuntaamista yleisessä haussa olevien paikkojen lisäksi piilo- tai tarvetyöpaikkoihin.Tässä tilanteessa sellaisia olisi varmaan järkevää hakea, mutta miten kiinnostavia tahoja oikein kannattaisi lähestyä?

Erään tuttuni työhön kuuluu oman yrityksen palvelujen myyminen myös kylmäsoittojen avulla. Hän avasi minulle sitä, miten myynnin ammattilaiset tekevät kauppoja luomalla tarpeen potentiaaliselle asiakkaalle. Samaa taktiikkaa voi soveltaa myös työnhaussa: kun työnhakija soittaa kylmäsoiton, hän pyrkii myymään omaa osaamistaan potentiaaliselle työnantajalle.

Soittaminen kauhistuttaa! Miten selvitä jännityksestä?

Tämän postauksen vinkkien ideana on haastatella toista osapuolta niin, että parhaassa tapauksessa hän on lopulta enemmän äänessä kuin soittaja. Haastattelun jälkeen kerrataan vielä ilmi tulleet haasteet ja tavoitteet haastateltavalle ja tarjotaan hänen ongelmaansa ratkaisua eli tässä tapauksessa omaa työpanosta.

Ennen puhelua kannattaa kirjoittaa itselleen tiivis käsikirjoitus puhelusta. Voit myös soittaa saman kylmäpuhelun harjoituksena ensin jollekin tutullesi, jolloin voit samalla muotoilla omaan suuhusi sopivat vuorosanat. Haastateltavaksi kannattaa valita organisaatiosta sellainen henkilö, jolla on päätäntävaltaa rekrytointien tekemiseen ja mielellään myös näkemystä niistä tehtävistä, joihin toivot pääseväsi.

Selvitä etukäteen, millaisissa rooleissa organisaatiossa työskentelee ihmisiä omaan osaamiseesi tai kiinnostukseesi liittyen. Muista pyytää innokkaasti haastateltavaa kertomaan lisää joka välissä.

Puhelimen näppäimistö

Kuva: Markus Spiske / Pixabay

Työnhakijan kylmäpuheluskripti

  • Esittele itsesi napakasti ja kerro, että etsit oman alasi töitä ja kartoitat työllistymismahdollisuuksia.
  • Kysy, sopisiko lyhyt, n. 30 min sparraushetki puhelimessa joko saman tien tai esimerkiksi Teamsin/Zoomin välityksellä myöhemmin, jos juuri nyt ei sovi.
  • Kysy, mikä kyseisellä alueella puhututtaa eniten tällä hetkellä.
  • Kysy, miten sinua kiinnostavat tehtävät hoidetaan organisaatiossa, esim. “Kertoisitko, miten teillä tehdään digimarkkinointia?”.
  • Jatka kysymällä, mikä siinä sujuu erityisen hyvin ja mikä on erityisen haasteellista. Kysy vielä, miten tätä haastetta on pyritty ratkaisemaan.
  • Kysy lopuksi, olisiko haastateltavalla jotakin, mitä sinun pitäisi vielä hänen mielestään kysyä.
  • Ehdota, että palaat asiaan jonkin ajan kuluttua ratkaisuehdotuksen kanssa.

Tällä välin mieti, miten voit osaamisellasi ja kokemuksellasi ja kiinnostustasi hyödyntäen ratkaista ongelman, josta keskustelitte. Sen jälkeen voit palata asiaan, eli soittaa uudelleen samalle henkilölle.

  • Kiitä, että sait haastatella viimeksi, ja kerro, että olet pohtinut ongelmaa.
  • Esittele ratkaisuasi ja esitä tarjous: tarjoat työpanoksesi esimerkiksi harjoittelun muodossa. Tässä voi auttaa vaikkapa vertailu työmarkkinatukeen tai ansiosidonnaiseen. Mainitse myös mahdollinen palkkatuki. Esitä mahdollisuutena se, että haastateltavalta poistuu riski rekrytoinnista.
Läppäri, muistilehtiö, kynä ja kahvikuppi pöydällä

Kuva: Engin Akyurt / Pixabay

Mitä siis tuli tehtyä?

Tällä tekniikalla saat työnantajan sanoittamaan tarpeensa ja luomaan työnkuvan, joka sopii juuri sinun osaamiseesi. Ihmiset ovat yleensä innokkaita sparraamaan muita ja ilahtuvat, kun jotakuta kiinnostaa heidän tekemänsä työ. Sinä rehellisesti pyrit ymmärtämään haastateltavan tilannetta ja auttamaan häntä, etkä ainoastaan pyydä töitä. Osoitat myös ajattelukykyä ja pienennät työnantajan riskiä.

Voit vielä puhelun jälkeen laittaa haastatellulle henkilölle sähköpostitse koonnin puhumastanne. Sisällytä siihen tilannekuvaus sellaisena kuin sen ymmärsit, esille nousseet haasteet sekä lopuksi ehdotus siitä, että olet käytettävissä, mikäli nimeämiäsi, osaamistasi vaativia asioita tarvitsee organisaatiossa hoitaa. Näin toimimalla olet mielen päällä silloin, kun tarve kaltaisellesi osaajalle iskee.

Kerran se kirpaisee, mutta jälkikäteen tuntee itsensä maailman reippaimmaksi työnhakijaksi. Kurkkaa myös piilareiden muut työnhakuaiheiset blogitekstit täältä.

Sanni Kurvisen profiilikuvaKirjoittaja Sanni Kurvinen on tuore viestinnän maisteri, jonka tavoitteena on päästä oman alan hommiin ja tekemään töitä hyvisten puolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.