Ahdistuskiemuran kautta ammatillisen itsetunnon kohotukseen, eli osaajaprofiilin laatiminen ensimmäistä kertaa

Piilo-osaajien hashtagit #osaajaesiin, #poispiilosta, #työnhakuyhteisö, #työnhakuhyvinvointi

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Osaajaprofiili on erinomainen työkalu osaamisen ja ammatillisten tavoitteiden selkiyttämiseen. Oman profiilini julkaiseminen tuotti ahdistuskohtauksen, mutta vahvisti lopulta ammatillista itsetuntoani.

Osaajaprofiilini julkaistiin vihdoin ja viimein tiistaina. Jihuu!

Profiilin julkaisua edelsi kuitenkin pieni stressinpurkaus. Kaikki omassa profiilissa jotenkin ahisti, profiilikuvaa myöten. Ahdistus purkautui muun muassa näin: ”Hyi mun tekee mieli oksentaa ku nään ton mun profiilin tulee nii semmone cringehävetyskiemuraolo yök xddd miten tästä pääsee yli?”

Onneksi saimme sovittua Piilo-osaajien Virpin kanssa paniikkipuhelun, jonka ansiosta pääsin melko nopeasti yli kiemuraolosta ja samalla siitä selittämättömästä häpeäntunteesta, joka oman osaamisen sanoittamiseen ja varsinkin tämän tuotoksen julkaisemiseen liittyi. Sain kuulla, että en ole yksin osaajaprofiiliahdistukseni kanssa.

Mistä ahdistus kumpuaa?

Voisin veikata, että tämä häpeän tunne johtuu vanhasta tutustani, eli siitä, että olen tottunut vertaamaan itseäni muihin. Miten tästä ei koskaan opi, vaikka kuinka miettii, että järkeähän tässä ei ole? Oma tilanteeni varmasti vaikuttaa asiaan: kun etsii ensimmäistä valmistumisen jälkeistä työpaikkaa, on ammatillinen itsetunto luonnollisesti aika pohjalla.

Hakusanat ”ammatillinen itsetunto” johtavat lähes pelkästään työuupumuksesta kertoviin artikkeleihin. Duodecimin Terveyskirjaston työuupumuksesta kertovan artikkelin mukaan ammatillinen itsetunto on sitä, että kokee pystyvänsä työhönsä. Artikkelin mukaan ”pystyvyyden ja aikaansaamisen kokemukset vähenevät työuupumuksen kehittyessä. Aikaansaaminen koetaan huonommaksi omaan aiempaan ja muiden suoriutumiseen verrattuna”.

Yksilön kokemus huonommuudesta voi varmasti johtua monenlaisista asioista. Uran alussa pystyvyyden kokemus voi olla heikko siitä yksinkertaisesta syystä, ettei vielä työkokemuksen puutteen takia tiedä, millaisiin tehtäviin ylipäätään pystyisi. Ehkä itseään suojatakseen sitä vähättelee niitä asioita, joita lopulta osaisi tehdä. Tässä vaiheessa ehtii onneksi vielä päästää epävarmuudesta irti.

Kaivattua vahvistusta itsetunnolle osaajaprofiilista

Jos ammatillinen itsetunto liittyy oleellisesti työhyvinvointiin, voisiko sen ajatella liittyvän myös työnhakuhyvinvointiin? Mielestäni ainakin omalla kohdallani näin voisi sanoa. Olisin luultavasti välttynyt ahdistukselta, jos minulla olisi jo valmiiksi kerrytettyä vahvistusta siitä, että minä osaan ja pystyn. Ja että en näytä profiilikuvassa ehkä ihan 15-vuotiaalta, vaikka siltä epävarmalla hetkellä tuntui.

Osaajaprofiilin laatiminen kääntyi lopulta oivalliseksi lääkkeeksi heikkoon itsetuntoon. Tällä tavalla kokemustani ja osaamistani perattuani ja valmista profiilia katsoessani voin vain todeta, että kyllähän minä itseasiassa osaan vaikka mitä!

Sanni Kurvisen profiilikuvaKirjoittaja Sanni Kurvinen harjoittelee jo melko hyvällä menestyksellä häpeän ja riittämättömyyden tunteiden päihittämistä. Erityisesti hyvinvoinnin ja vastuullisuuden teemoista kiinnostunut viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntija tietää, että ainakin aiheesta puhuminen on askel oikeaan suuntaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.