Yhdessä olemme enemmän

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Verkostoidu, liity yhteisöön, osallistu ryhmiin ja osallistu sosiaalisiin tapahtumiin. Saat voimaa ja vahvistat omaa henkilöbrändiäsi. Yhdessätekeminen lisää omaa osaamistasi ja opit näkemään muiden auttamana eri asioiden välisiä yhteyksiä. Laajennat siis ajatteluasi. Kauniita ajatuksia ja sanoja, mutta mitä tämä käytännössä voisi olla?

Minulla oli ilo olla Luovuus & Business -yhteisön tämän vuoden ensimmäisessä tapaamisessa alustamassa ja keskusteluttamassa osallistujia. Koolla oli parisenkymmentä pääasiassa luovan alan toimijaa, joilla on mielenkiintoa tehdä yhteistyötä liike-elämän kanssa. Keskustelussa nousi esiin kiinnostus hinnoitteluun, arvonmääritykseen, uskallukseen ja mahdollisuuksien moninaisuuksiin. Toisessa alustuksessa tuli esiin kertojan omakohtaiset kokemukset eri roolien yhtäaikaisuuden vaikeudesta, kun pitää olla taitelija ja yrittäjä saman pään sisällä. Miten painottaa ja vuorotella rooleja, että menestyisi molemmissa?

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Yhdessä

Kävimme parituntisen tilaisuuden aikana läpi konkreettisia keissejä todellisien asiakkaiden tiedoilla. Keissit olivat tapauskertomuksina, ja ne avattiin sisällön, tavoitteen, toimintatavan ja työmäärän suhteen esimerkeiksi siitä, mitä kaikkea luovaa tekemistä on melko yksinkertaisen tapauksen sisällä. Tapaukset toivat esiin sen, ettei läsnäolijoista kukaan olisi pystynyt tekemään niitä yksin omaan osaamiseensa tukeutuen. Mutta jo kolmen tai neljän liittyminen yhteen riitti tekemään työn mahdolliseksi. Joku osaa sen, mitä joku toinen ei.

Verkostoidu

Ole esillä ja kerro, mitä osaat ja mitä haluat tehdä. Silloin muut tietävät vahvuutesi ja toiveesi. Kuuntele ja yritä ymmärtää toisten kohdalta, mitä vahvuuksia heillä on. Silloin voit tarvittaessa tietää, kenet kysyä mukaan.

Verkostoituminen ei tarkoita, että seurustelet aina samaan viiteryhmään itsesi kanssa kuuluvien kanssa, vaikka se kivaa onkin. Enemmän saat irti uusista ajatuksista ja ihmisistä, kun saatat itsesi alttiiksi uudenlaisille kohtaamisille. Eri ammattien harjoittajien ja erilaisten osaajien monipuolinen sekoittuminen laajentaa nopeasti näkemään enemmän mahdollisuuksia, ja samalla myös pääset tuomaan oman osuutesi verkoston täydentäjänä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Minne yhteistyö johtaa?

Tilaisuuden lopuksi löytyi mahdollisuus osallistua konkreettiseen yhdessä tekemiseen. Hankkeena on tehdä osallistumisesitys haastekilpailuun, joka onnistuessaan mahdollistaa toteutettavan työn kuluvan puolentoista vuoden aikana. Työtä ei voi tehdä yksin, siksi siinä osallistutaan jo alkuvaiheessa porukkana. Ja toteuttaminen vaatii vielä pari osaajaa lisää. Ensimmäinen aihion työstöpäivä on jo sovittu.

Miten tämä tuli mahdolliseksi?

Siten, että ensin oli “se normaali” esittäytymiskierros, jolloin jokainen kertoi vähän itsestään. Lopuksi oli jo helppo miettiä, mitä osaamista kukin voi tuoda hankkeen hyväksi. Loppu on vain tekemistä ja näkemysten yhteenhitsaamista. Ja yhdessä jännittämistä, miten arviointiraati suhtautuu ryhmän esitykseen.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Maailma ja mahdollisuudet näyttäytyvät ihan eri tavalla, kun niitä katselee yhdessä toisten kanssa.

Kirjoittaja Matti Kortteus on Piilo-osaajien aktiivijäsen ja mukana Työmarkkinatorin kehittäjäryhmässä seuraamassa järjestelmän työnhakija- ja sidosryhmäosioiden etenemistä. Matti miettii, miten tulevaa työnhakujärjestelmää käytetään entistä helpommin osaamisen ja osaamistarpeen yhdistämiseksi.

 

1 Response

  1. 6.5.2020

    […] Yhdessä olemme enemmän Tiimityö – yhteistyö Moni piilottelee työnhakua ja työttömyyttä, turhaan! – Piilo-osaajat yhteisöllisen työnhaun edistäjänä jo 2 vuotta! […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.