Moniosaajan monet merkitykset

onnistuminen_osaaminen_tiimi

Kuva: Karoliina Nurmi

Termi “moniosaaja” vilahtelee sekä työnhakijoiden hakudokumenteissa että työnpaikkailmoitusten joukossa; tarve moniosaajille onkin lähtöisin työelämästä. Mutta mitä moniosaaja tekee ja osaa? Työssä olevan, työnhakijan ja työnantajan näkökulmista katsoen käsite käyttäytyy eri tavoin.

Moniosaaja työelämässä

Tampereen kauppakamarin taannoisessa selvityksessä nostetaan esiin tulevaisuuden tarve moniosaajille:

”Moniosaajia ja monialaisuutta tarvitaan entistä enemmän, lisäksi omaa ydinosaamista pitää pystyä hyödyntämään uudessa kontekstissa ja uusilla toimialoilla.”

Anne Haapalehdon opinnäytetyössä on selvitetty, mitä moniosaajilla tarkoitetaan palvelualoilla. Moniosaaminen koskee muitakin aloja: Tampereen kauppakamarin selvityksessä monisaamisen aloiksi nostetaan ICT:n hyödyntäminen koneissa ja laitteissa, automaatio ja koneiden Internet.

Haapalehdon työssä moniosaajiksi tunnistetaan kaksoistutkinnon tehneitä tai työn ohessa oppineita. Moniosaamisen osaamisvaatimukset nousevat työelämän tarpeista: tarve on lähitoimialojen ja rajapintojen ydinosaamiselle, joiden myötä on helpompaa keskustella yhteisellä kielellä ja käsitteillä. Yhteistyökyvyn ja tiimityötaitojen merkitys kasvaa, ja siten eri alojen tuntemuksesta on hyötyä, kun työtehtävät monipuolistuvat.

Työpaikalla moniosaaja on helppo tunnistaa: hän tekee monipuolisesti ja mielellään erilaisia tehtäviä, hallitsee laajasti oman alansa töitä, ja toimenkuva voi koostua monenlaisista oman alan tehtävistä. Hänen puoleensa voi kääntyä asiassa kuin asiassa. Työpaikan sisällä hänen monialaiset osaamisalueensa ovat ymmärrettäviä, koska hänet tunnetaan yhteisössä.

Moniosaaja työnhaussa

Työnhakijana moniosaaja onkin haasteellisempi käsite. Työnhakija saattaa hakea sillä jotakin vastaavaa kuin millaisena moniosaaja nähdään työyhteisössä; ehkä kuvata potentiaalia ja kiinnostusta moniin asioihin. Työnhakudokumenteissa termi ei kuitenkaan avaudu lukijalle, koska lukija ei tunne työnhakijaa. Työnantajalle nousee kysymyksiä siitä, mitä hakija haluaa, mikä hakijan osaaminen on suhteessa tehtävään, haluaako hän tehdä kaikkea vai tähtääkö hän avoinna olevaan tehtävään?

Työnhakudokumenteissa “moniosaaja”-sanan käyttö saattaa piilottaa osaamista, jonka voisi avata sivulauseessa. Moniosaaminen on ikään kuin tehtäväkohtaisen ydinosaamisen terälehtiä, jotka työntekijän tarvitsee sanoittaa. Se sisältää ehkä työnhakijalle itsestäänselvyyksiä siitä, millainen hän on tai millainen hänen osaamisensa on mutta joita hakudokumenttia lukea ei voi mistään tulkita tai ymmärtää. Moniosaaminen voi rakentua omien vahvuuksien mukaan, jolloin osaamiskombinaatioita on lukuisia. On myös hyvä tunnistaa, millaisissa työpaikoissa moniosaajuutta tarvitaan – missä se on mahdollista?

Oletko sinä ehkä kokki-poliisi kausityötarpeen mukaan, back ja front office -monitaituri hallinnon, viestinnän talouden ja asiakapalvelun taidoilla, vai jokin yhdistelmä datapuolen osaamista? Mistä sinun moniosaajuutesi koostuu?

Satu_Manner_profiilikuva

Kirjoittaja on Satu Manner, joka kerää nykyisessä työtehtävässään palikoita unelmatyöhönsä, jossa yhdistyvät tietojohtaminen ja data-analytiikka, materiaalitekniikka tai terveysteknologia ja asiakaspalvelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *