Vapaaehtoistoiminnassa kertyy osaamista, jonka avulla voi työllistyä

Joukko ihmisiä

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Olen vähän huomaamattanikin kerryttänyt Piilo-osaajissa osaamista, jonka pohjalta voin rakentaa itselleni uutta uraa. En voi sanoa tienneeni tätä silloin, kun vuoden 2018 tammikuussa liityin Piilo-osaajiin. Näin Piilo-osaajat mahdollisuutena mennä kohti pelkoa, uusia kokemuksia. Olenkin nyt yllättäen siinä pisteessä, että voin ehkä pian laskuttaa osaamisestani. Mutta miten tähän on tultu?

Aloitin piilo-osaajaurani osaajaprofiilista, kuten kaikki minua aiemmin olivat tehneet. Tein itseasiassa osaajaprofiilin hieman pitkin hampain. Vetkuttelin sen kanssa. Se tuntui aivan kammottavalta, mutta tein sen, koska minun täytyi. Ei pelkästään siksi, että Jaana Saramies minua hieman painosti, vaan siksi että halusin muutoksen työelämääni. Minä en antanut itselleni vaihtoehtoja. Olin motivoitunut kohtaamaan pelkojani, menemään kohti uutta. Muutosta.

Kun profiilini oli julkaistu, osallistuin yhteiseen tekemiseen. Annoin aikaani Piilo-osaajien toimintaan, koska se oli tarvitsemaani “jotain uutta”. Osallistuin blogitekstien kirjoittamiseen, vein uusia osaajaprofiileja nettisivuille ja tein somepostauksia Facebook-tiimissä. Järjestin työnhakuminglen, jossa puhuin pelkoja kohti menemisestä. Se oli todella jännittävää, mutta tein sen. Luotin siihen, että kun teen uusia asioita, hankin uusia kokemuksia ja suostun tuntemaan tunteet, joita tekemisen lomassa syntyy, elämäni muuttuu sellaiseksi kuin haluan sen olevan. Järjestin Tampereella myös Unelmien työnhakupäivä -tapahtuman.

Kaksi seisovaa ihmistä katsoo samaa kirjaa.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Elämäni muuttuikin. Juuri kun olin tyytyväinen aktiiviseen työttömän elämääni, sain viestin työpaikasta, jota minun kannattaisi hakea. Osaajaprofiilini oli kiinnittänyt Twitterissä oikean ihmisen huomion. Työllistyin toivomaani työtehtävään. Kuitenkin Piilo-osaajien sanoma veti minua edelleen puoleensa ja jäin toimintaan mukaan. Halusin auttaa työnhakijoita edelleen, koska olin saanut itse niin paljon. Eräässä osaamistyöpajassamme sitten havahduin ajatukseen, että muiden auttamista työnhaussa minä itseasiassa haluaisin tehdä työkseni. Ajatus jäi hautumaan pariksi vuodeksi.

Toiminnassamme heräsimme parisen vuotta takaperin siihen, että osaajaprofiileja julkaistaan verrattain vähän. Saamme kyllä jäseniä, mutta osaajaprofiileja ei tuoteta samaa tahtia. Aloimme pohtia, miten voisimme poistaa esteitä osaajaprofiilin tekemisen tieltä. Teimme kolmen kerran verkkokoulutuksen, jossa käsittelimme kolmea profiilin vaikeinta kysymystä. Valmennus oli onnistunut ja osallistujat kokivat saaneensa siitä hyötyä. Sain kokemusta ryhmävalmentamisesta. Pian saimme ajatuksen verkkokurssista, sillä halusimme tehdä kurssin, joka ei sitoisi meitä kuin kurssin tekemisen verran. Kurssi ohjaisi osallistujia omatoimiseen työskentelyyn. Sain jälleen kerran syväsukelluksen ohjausprosessiin ja muiden opettamiseen. Verkkokurssi valmistui syksyllä 2021. Verkkokurssi on maksutta kaikkien käytettävissä ja löytyy kotisivuiltamme.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Saimme seuraavaksi idean, että osaajaprofiiliverkkokurssin pohjalta voisimme tehdä ulkopuolelle myytävän ryhmävalmennuksen, jota esimerkiksi TE-toimisto voisi tarjota asiakkailleen. Haimme siihen rahoitusta työvoimapoliittisesta avustuksesta, mutta emme saaneet sitä. Päätimme kuitenkin toteuttaa suunnitelman ilman rahoitusta. Teimme valmennuksen jäsenillemme ja saimme siitä hyvää palautetta. Osaajaprofiilejakin tuli julkaistavaksi, mutta kaksikin ehti työllistyä ennen profiilin julkaisua.

Olemme tarjonneet tänä keväänä itsetuntemukseen perustuvaa osaamisen, vahvuuksien ja tulevaisuuden suunnan löytämiseen tähtäävää työpajasarjaamme nyt kahteen eri paikkaan. Olemme saaneet alustavaa kiinnostusta osaksemme ja toivomme pääsevämme tekemään yhteistyötä työllisyyspalveluja tarjoavien tahojen kanssa.

Olen tässä samalla pitänyt mielessäni ajatuksen siitä, että voisiko toisten auttamisesta ja sparraamisesta olla myös työksi. Olen jo joitakin valmennuksia tehnyt yksityishenkilöiden kanssa Piilo-osaajissa kerryttämäni osaamiseni pohjalta ja jatkan niitä toistaiseksi. Kirjoitan tällä hetkellä kokemuksistani kirjaa ja tulevaisuuden näkymissä on osaamisajattelun ja -kulttuurin kehittäminen yrityksissä. Olen toiminut osaamisen parissa niin pitkään, että siitä on muodostunut itselleni osaamisalue vähän huomaamattanikin.

Nainen seisoo vaaka-asenossa

Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Minä olen oppinut rohkeammaksi Piilo-osaajien avulla. Minä olen oppinut osaamisen käsitteestä, osaamisen tunnistamisesta, itsetuntemuksesta ja näkyväksi tulemisen tärkeydestä Piilo-osaajissa. Minä olen oppinut näyttämään tunteitani. Minä olen oppinut kantamaan vastuuta. Minä olen oppinut myöntämään vajavaisuuteni. Minä olen oppinut tunnistamaan oman osaamiseni. Niin vahvuuteni kuin heikkouteni ovat tulleet esiin. Vaikka olen oppinut, jatkan edelleen opettelua samojen asioiden parissa. Mielen sisäiselle täydellisyyden tavoittelijalle voin ilmoittaa, että valmista ei tule koskaan. Keskeneräisyyden kanssa matka jatkuu ikuisesti.

Olen hyvin kiitollinen Piilo-osaajien porukalle, jonka kanssa olen saanut opetella asioita. Yhdessä tekeminen on ollut hyvin rikastuttavaa. Olemme voineet edetä kokeillen ja välillä on haparoitu tyhjääkin. Tulosta on kuitenkin aina tullut. Olemme onnistuneet yhdessä. Meillä on hedelmällinen kädet saveen -henki. Tehdään ja katsotaan mitä syntyy.

Ehkä Piilo-osaajat voisi olla sinunkin paikkasi? Lähde mukaan!

kuva: Niina Uusitalo

Kirjoittaja Virpi Haavisto haluaa auttaa piilossa olevia osaajia ja johtajia kaivamaan oman potentiaalinsa esiin. Virpi uskoo, että uusia asioita tekemällä ja pelkoja kohti menemällä oma potentiaali ja omat unelmat tulevat esiin. Virpi on toiminut Piilo-osaajissa 4,5 vuotta, joista edelliset kaksi yhdistyksen puheenjohtajana ja tänäkin vuonna hallituksen jäsenenä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.