Puheenjohtajalta: Itsetuntemusta, armollisuutta ja yhteistyötä

 

Joukko ihmisiä

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Yksi Piilo-osaajien keskusteluissa usein esille nouseva asia on armollisuus itseä kohtaan ja ymmärrys erilaisista elämäntilanteista. Tätä ajatusta olen tarvinnut myös tässä puheenjohtajan pestin alkutaipaleella.

Tavoitteet ja haaveet

Pitkän harkinnan jälkeen asetuin viime marraskuussa ehdolle Piilo-osaajien puheenjohtajaksi. Kun asetuin ehdolle, lähipiiristäni tuli kommentti: ”Miksi ihmeessä, sinähän olet jo töissä?” Kysymys oli hyvä ja olin sitä toki miettinytkin.

Piilo-osaajat on ollut itselleni tärkeä yhteisö, tuki ja mahdollistaja sekä työnhakuaikana että silloin, kun mietin, mitä oikeasti haluan tehdä ja mihin suunnata tulevaisuudessa. Piilo-osaajissa olen saanut olla ja tulla kuulluksi niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä, kokenut kuuluvuutta ja pystyvyyttä. Olin myös paljon miettinyt sitä, miten osaamisen tunnistamista ja näkyväksi tekemistä tarvitaan kaikissa työelämän ja -uran vaiheissa, ei vain työnhaussa.

Halusin olla mahdollistamassa samoja kokemuksia myös muille. Halusin olla auttamassa tutustumaan omaan osaamiseen ja rohkaisemassa sen näkyväksi tekemiseen riippumatta siitä, missä työuran vaiheessa ja elämäntilanteessa on. Lisäksi, ehkä kliseistä, mutta totta – rakkaudesta lajiin.

Kaksi naista ja toisella kädet ylhäällä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Tilanteet muuttuvat

Ehdolle asettuessani ja tullessani valituksi Piilo-osaajien puheenjohtajaksi, elämä tuntui vakiintuneen ja löytäneet uudet uomansa. Sekä aikaa että intoa uuden tehtävän vastaanottamiseen oli. Tiukkatahtinen joulukuu ja vuodenvaihteen tauko kuitenkin osoittivat, että tilanne olikin vähän erilainen. Tammikuussa olen joutunut pohtimaan, mihin kaikkeen aika ja jaksaminen riittää.

Olen hyvä ajanhallinnassa ja tehtävien ynnä muiden järjestelijänä. Aina hyväkään ei kuitenkaan onnistu ja joskus mennään metsään kunnolla. Tauko vuodenvaihteessa osoitti minulle, että tasapainotilanteeni olikin äärirajoille viritetty kokonaisuus enkä oikeasti jaksa enkä halua jatkaa samalla tahdilla. Alkuvuosi on siis ollut tasapainoilua, tiukkaa karsimista ja riman laskemista uudestaan ja uudestaan. En siis ole pystynyt aloittamaan tehtävääni ihan sillä tavalla kuin halusin vaan harjoittamaan roppakaupalla alussa mainitsemaani armollisuutta itseäni kohtaan.

Elämä on jatkuvaa oppimista itsestä

Tilanne on myös kannustanut minua taas kerran itsetutkiskeluun, omien motivaatiotekojöiden, tavoitteiden ja arvojen pohdintaan. Pohdinta jatkuu vielä, mutta paljon oivalluksia on jo tullut. Suurin on ollut se, että miten suurin motivaatiotekijäni, mahdollisuus oppia uutta ja kehittyä, on näkynyt vuosien varrella valinnoissani ja toiminnassani.

Kädet jotka pitelevät tarot-kortteja.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Työ oli minulle monta vuotta asia, joka mahdollisti aikidon harrastamisen tavoitteellisesti. Samalla aikido täytti tarpeen haastaa itseäni ja oppia jatkuvasti uutta sekä oli tärkeä yhteisö. Raskauden ja ensimmäisen lapsen syntymän myötä aikido jäi tauolle, sekä fysiikan että ajankäytön tarpeiden muutosten takia.

Pian aikidon jättämän tyhjiön täytti MiB ja sen kautta Piiloosaajat. Olin töissä, mutta uuden oppimisen ja itseni haastamisen tarve täyttyi pääasiassa Piilo-osaajien kautta. Samalla löytyi uusi tärkeä yhteisö. Toisen lapsen myötä tuli muutto Kuopioon, irtisanoutuminen töistä, korona – monella tapaa muuttunut arki. Lopulta löytyi myös uusi työ.

Yhtäkkiä olen tilanteessa, jossa työ ja työyhteisö täyttävät sekä kuulumisen että itseni haastamisen ja jatkuvan uuden oppimisen tarpeen. Välillä tuntuu, että vähempikin riittäisi, mutta parempi silti näin päin. Tämä vain tarkoittaa sitä, että en enää kaipaa vapaa-ajalla niin paljon itseni haastamista. Myös se vaikuttaa, kuinka vähän aikaa perheelle päivässä oikeasti töiden jälkeen jää. Enkä mielelläni jaa siitä ajasta kovin paljon muualle.

Maatuskanukkeja

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Tämän tajuaminen on yllättänyt ja hämmentänyt. Itseni kannalta olen iloinen, tavallaan asiat eivät paremmin voisi olla. Piilo-osaajien ja muiden harrastusten kannalta tilanne tietysti harmittaa. Haluaisin antaa itsestäni enemmän kuin pystyn. Mutta toisaalta, vuosi on pitkä aika. Paljon ehtii vielä tapahtua ja muuttua. Asiat etenevät, tavalla tai toisella.

Uutta yhdessä

Vaikka en itse tällä hetkellä pysty antamaan täyttä panosta Piilo-osaajille, en ole yksin. Piiloosaajia tekemässä on upea hallitus  ja muut vapaaehtoiset. Alkuvuoden aikana on ideoitu, suunniteltu ja jo toteutettukin paljon uutta. Tulossa on muun muassa koulutuksia ja tapahtumia jäsenillemme  ja meillä on uunituore Instagram-tili!

Kaisa Selamo profiilikuva

Kuva: Annika Berezhnykh

Kirjoittaja Kaisa Selamo on sähkösuunnittelija AH-Talotekniiikalla ja Piilo-osaajien puheenjohtaja. Hän jakaa aikansa perheen, työn, itsensä kehittämisen ja harrastusten kesken.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.