Minustako yrittäjä?

Olet ehkä pohtinut yrittäjyyden aloittamista, mutta epäröit. Onko minusta siihen? Onko minulla tarpeeksi taitoja ja osaamista? Entä minkälaisia ominaisuuksia yrittäjyyteen oikein vaaditaan? Tässä blogitekstissä saat avaimia näiden kysymysten pohdiskeluun.

Töitä hakiessa soveltuvuutesi kyseiseen tehtävään varmistetaan listaamalla tarvittavat taidot ja osaaminen työpaikkailmoituksessa ja testaamalla soveltuvuutesi yrityksen arvomaailmaan ja organisaatiokulttuuriin haastattelussa. Koska yrittäjän tehtäviin ei tälläistä mahdollisuutta ole tarjolla, kannustavat Mikko Järvinen ja Matti Kari kirjassaan ”Yritä, erehdy, onnistu” tekemään oma soveltuvuusarvio. Halutessasi voit vaikkapa hahmotella ihan oikean työpaikkailmoituksen yritysideasi ympärille ja tarkastella näin onko se sellainen toimi, jota haluaisit tehdä ja johon sinulla on tarpeeksi osaamista.

Manne Pyykön mukaan yrittäjällä on yritysideasta riippumatta aina täytettävänään ainakin neljä roolia: myyjä, tekijä, sijoittaja ja johtaja. Omaa osaamistaan näiden osaamisalueiden suhteen voi hyvin täydentää verkostojensa avulla. Kaikkea ei siis tarvitse osata itse, kunhan osaa huomioida ne alueet, joihin tarvitsee apua ulkopuolelta.

pexels-photo-970198.jpeg

Tutkimusten mukaan yksi tärkeimmistä yrittäjän ominaisuuksista on optimismi. On nähtävä mahdollisuus siellä, missä muut näkevät riskin. On oltava uskoa omaan ideaan ja itseen yrittäjänä. Tämä usko puolestaan antaa sitkeyttä ja epävarmuuden sietokykyä jatkaa yrittämistä väistämättömistä vastoinkäymisistä huolimatta. Kyky oppia uutta nousee esille toisena merkittävänä ominaisuutena. Tärkeää ei ole se, mitä jo osaa vaan se, että pystyy oppimaan sen, mitä tarvitaan.

Marika Roth toteaa kirjassaan ”Menestyjän Bisnespakki”, että yrittäjän tärkein työkalu on hänen ajattelutapansa. Se, mikä on sinulle mahdollista, on sinulle mahdollista. Ajattelutapaa opitaan ympäristön esimerkeistä jo lapsesta saakka ja se koostuu uskomuksista sen suhteen, mikä on maailmassa arvokasta ja miten täällä kannattaa elää. Näiden uskomusten avulla luomme käsityksen siitä, mikä on suositeltava elämänpolku juuri minulle ja miten lähden sitä toteuttamaan. Nämä uskomukset ovat osittain tiedostamattomia ja saattavat näin ollen aivan turhaan rajoittaa kuvaamme maailmasta, myös sen suhteen onko yrittäjyys itselle mahdollinen valinta. Marika kehottaakin pohtimaan yrittäjän identiteettiään oman elämäntarinan kautta. Mitkä elämäsi tapahtumat ovat olleet merkityksellisiä oman ajattelutapasi rakentajina? Minkälaisen mallin lähipiirisi ajattelutapa ja kokemukset yrittäjyyteen liittyen ovat luoneet sinulle? Mitä sinä pidät itsellesi mahdollisena tai mahdottomana?

pexels-photo-938961.jpeg

Pohtiessasi olisiko sinusta yrittäjäksi, huomio kannattaa siis suunnata ihan ensimmäiseksi itsetutkiskeluun ja pohtia sitä, minkälaiset edellytykset tämän hetkinen ajattelutapasi, osaamisesi ja ominaisuutesi antavat yrittäjän taipaleelle. Samalla on hyvä huomioida, että sinulla on kaikki valta vaikuttaa siihen, mikä on sinulle mahdollista. Tutkimusten mukaan jo usko siihen, että voit vaikuttaa elämääsi, on merkki yrittäjälle ominaisesta luonteenlaadusta. Hyviä tapoja pohdiskella omaa yrittäjän identiteettiään on keskustella muiden yrittäjien kanssa tai vaikkapa käydä elokuvissa katsomassa Virpi Suutarin Yrittäjä-dokumentti.

web_01A5541 kopioKirjoittaja Ronja Iso-Heiko on pesunkestävä teologi, liiketaloustiedollisella asiantuntijuudella höystettynä, ja työskennellyt muun muassa hautausurakoitsijana, kuorma-autojen korjaajana ja lihapullien myyjänä. Ronja uskoo hyvän voittoon ja jokaisen mahdollisuuteen löytää tai luoda itselleen se oikea unelmaduuni — tai jopa useampikin.

1 Response

  1. 1.6.2018

    […] en yrittäjäksi halunnut,” kertoo Riina naurahtaen. ”Mielikuvani yrittäjyydestä oli se perinteinen. Isä oli yrittäjä ja hänelle yrittäjyys oli sitä, että aamuviideltä […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *