Rakenna silta itsesi, osaamisesi ja haettavan paikan vaatimusten väliin

asenne_ratkaisee_ylaviitonen

Kuva: Karoliina Nurmi

Miten hyvin tiedostat, millä osaamisella onnistut ja menestyt? Sen kiteyttäminen ja näkyväksi tekeminen selkeän kommunikoinnin kautta on taitolaji, jonka voimme oppia. Ethän kulje onnesi ohi työmarkkinoilla vain siksi, ettet ole tässä selvillä vesillä?

Haet uutta työpaikkaa. Hienoa, ajattelet itseäsi, osaamistasi ja mitä vielä haluat tehdä ja missä muualla osaamisestasi voisi olla hyötyä. Olet hakenut joitakin paikkoja vaihtelevalla menestyksellä. Välillä pääset haastatteluun, mutta liiankin usein käy niin, ettei tule kutsua. Onhan niin, että sinulla ainakin osittain on sitä, mitä hakeva yritys vaatii ja toivoo hakijalta. Mietit kuumeisesti, miksi näin käy, kerta toisen jälkeen.

Tässä sinulle vinkkejä ja lainalaisuuksia siitä, mitä itsestä kirjoittaminen tarkoittaa ja mihin sinun, hakemuksen kirjoittajana, tulee kiinnittää erityistä huomiota. Ja ennen kaikkea, miten löydät omat sanat osaamisesi kommunikoinnille.

# 1 Kirjoittaminen on usein aikaavievää ja haastavaa, ettei suorastaan vaikeaa.

Joka kerta se tarkoittaa, että kirjoitat tekstisi uudestaan ainakin muutamia kertoja. Korjaat, fiilaat ja sävellät. Se on osa kirjoittajan roolia, olkoon sitten kyseessä kaunokirjallisuus tai työhakemuksen väsääminen priimakuntoon. Tässä vaaditaan aikaa, luovuutta sekä rauhallista olotilaa, jotta saisit aikaiseksi sellaisen tekstin, joka puree. Anna tälle niin tärkeälle asialle tarpeeksi aikaa ja näe sen eteen vaivaa. Kiire ei auta pätkääkään.

Clichévaroitus; “go the extra mile.”

# 2 Muista kenelle kirjoitat ja pidä se kirkkaana mielessä koko kirjoittamisen ajan.

Sinä kirjoitat suoraan tuntemattomalle henkilölle, jota et ehkä ole koskaan tavannut. Haluat saada hänen täyden huomionsa, olla varteenotettava ehdokas juuri tähän avoimeen tehtävään ja haluat päästä haastatteluun. Miten silloin toimit, miten valitset kulmat ja sanoitukset väittämille ja ennen kaikkea sen, mikä voisi lukijaa kiinnostaa?  Älä kirjoita itsestäsi tarinaa miettimättä lukijaa, koska se mikä sinusta on tärkeätä voi olla lukijalle pelkkä olankohautus. Aika raadollista, mutta lukija tulkitsee tekstin aina omien arvojensa ja linssien kautta.

Clichévaroitus; “start with the end in mind.”

DSC_6822 edited Jaana
Kuva: Karoliina Nurmi.

# 3 Ota ilmoitus esille ja kynä käteen.

Jos luet ruudulta niin katso, että pääset muokkaamaan maalaamalla tärkeimmät jutut vaikka keltaisella. Ota esiin hakemuksesi ja mielellään CV. Lue hakemus tarkkaan ja pohdi, miten paljon sinä vastaat niihin tarpeisiin, mitä haettava tehtävä pitää sisällään, ettet vaan listaisi onnistumisia ja saavutuksia miettimättä kokonaisuutta sen koommin. Ole tässä sekä utelias että itsekriittinen vaipumatta itsesääliin tai melodraamaan siitä, miten et koskaan saa tätä kuntoon. Kuratoi teksti niin, että se vastaa yrityksen tarpeisiin eikä siihen silloin mahdu koko työhistoria. Tämä on matka, ja sen taitat sana kerralla. Kurkkaa tuonne # 1 missä kerron, että varaa tähän riittävästi aikaa. Yksi A4 on maksimipituus.

Clichévaroitus; “olen parhaimmillani paineen alla.”

# 4 Rakenna silta itsesi, osaamisesi ja haettavan paikan vaatimusten välillä.

Olet aloittamassa kovimman ja antoisamman osan hakemuksen luomisessa, eli pidä kahvipannu kuumana ja juo tarpeeksi vettä työn lomassa. Itsensä johtaminen ja työn rytmittäminen on muuten hyvä idea!

Ota yksi keltaisella maalaamasi asia kerrallaan käsittelyyn. Vaaditaan esimerkiksi b2b myyntikokemusta: silloin kerrot, miten olet tässä työroolissa onnistunut ja annat kuvaavan esimerkin, joka kertoo menestyksestä. Toinen vaatimus voi koskea jotain, mitä olet tehnyt vain vähän. Silloin avaat asian samalla tavalla kuin edellisessä esimerkissä, mutta lisäät siihen, miten esimerkiksi olet hyvä oppija, miten tämä asia kiinnostaa tai muuta korvaavaa. Vaikein juttu on aina se, mistä ei ole lainkaan kokemusta. Pidä mielessä, että me kaikki teemme jotain ensimmäistä kertaa ennen kuin teemme sen uudestaan. Tässä rohkeasti kerrot esimerkiksi, että pidät uusia haasteita elämän suolana, että haluat oppia enemmän ja kehittyä huippuosaajaksi ja ammattilaiseksi myös tässä, ja miten olet muita asioita oppinut ja luonut nykyiselle työnantajalle arvoa näin ja näin.

“Me kaikki teemme jotain ensimmäistä kertaa ennen kuin teemme sen uudestaan.”

Käsittelemällä ilmoituksen jokaista toivetta ja vaatimusta tällä tavalla, aloitat keskustelun lukijan kanssa. Hän tuntee, että tässä on ihminen, joka ymmärtää mitä yrityksessä tarvitaan, jolla on hyvä asenne ja joka haluaa olla mukana luomassa menestystä omalla työpanoksella. Tämä ei ole hetkessä valmis, usko pois, mutta opit matkan varrella ennen kaikkea itsestäsi ja siitä, miten kerrot ja kuvaat itsesi sekä tapaasi toimia. Jos sinulla on tukihenkilö mukana, jonka kanssa sparrata ajatuksia ja testata eri tapoja kirjoittaa niin pääset nopeammin eteenpäin. Ja työnteko on mukavampaa.

DSC_6716 edited JaanaKuva: Karoliina Nurmi.

#5 Pääset asiaan kiinni näin.

Mieti sellaista työtehtävää tai tapahtumaa, jolloin onnistuit. Mitä silloin tapahtui, millä vahvuuksilla ja osaamisella teit sen ja mikä sitten muuttui? Kun kirjoitamme omasta osaamisesta ja onnistumisista, adjektiivit ja kuvaavat lauseet ovat avainasemassa. Ja nyt kurkkaus CV:hen: olethan avannut siihen myös vastuualueet ja saavutukset jokaisen tehtävän alle?

I.S.O. varoitus; älä koskaan pyydä anteeksi tai selittele vähäistä kokemusta, ettet osaa jotain riittävän hyvin tai hallitse juttua lainkaan. Tämä tarkoittaa, että haet rohkeasti niitäkin paikkoja, joista 20 – 30 % jää kokemuksesi tai osaamisesi ulkopuolelle. Sitten mietit etukäteen, miten kompensoit mahdollisia puutteita, kuten avaan kohdissa #4 ja #5.

“Hae rohkeasti niitäkin paikkoja, joista 20 – 30 % jää kokemuksesi tai osaamisesi  ulkopuolelle.”

Onnea matkaan!

Yvonne 3.17Yvonne Westerlund on työelämävalmentaja, mentori ja Howtomo-verkoston perustajajäsen. Hän uskoo konkreettisen tekemiseen muutoksessa. Uraklinikan vetäjänä hän auttaa yksilöitä nostamaan osaamisensa näkyviin ja kiteyttämään sen kommunikoinnissa, sekä yrityksiä menestymään ihmisten osaamisen, motivaation ja arvostavan yhteistyön kautta. Lisätietoja Yvonnen FB-sivuilta, Instagram-tililtä sekä Uraklinikan Instagrammista.

1 Response

  1. 11.5.2018

    […] voit palata esimerkiksi perheystävällisen työpaikan tunnistamisessa sekä oman, uudenkin osaamisen sanoittamisella. Keskustelen aiheesta mielelläni lisää varsinkin Twitterin ja LinkedInin puolella, joten saa […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *