Visio ja Kasvunkartta apuna liiketoiminnan kehittämisessä

Olin kuun puolessa välissä mielenkiintoisessa pk-yrityksen kasvumarkkinoinnin valmennuksessa Frantsilan Hyvän Olon -keskuksessa Hämeenkyrössä. Valmennuksen piti Jyväskyläläinen toimija Ava&Bang, jolla on pitkä historia yritysten strategisena kumppanina. Valmennuksessa tuli esille monia hyviä pointteja, mutta yhtä ilosanomaa haluan jatkaa ja jakaa kanssanne – KASVUNKARTTA!

Erityisesti PK-yrityksillä markkinoinnin suunnitelmallinen tekeminen on vaikeaa. Visiota ei ole määritelty kunnolla tai se on tavoitteen muodossa. Ydinviestiin koitetaan ympätä kaikki mahdollinen palvelutarjooma ja monesti myös yrityskulttuurissa ihmisten johtaminen ja työnmerkityksen tunteen luominen on huonolla tolalla. Olen vasta viimeaikaisten koulutusten myötä oikeasti oivaltanut vision tärkeyden. Olen ehkä itsekin syyllistynyt latteiden visioiden nielemiseen. Kuten: ”Haluamme olla halutuin yhteistyökumppani alallamme.”

Vision tarkoitus on luoda henkilölle työn merkityksellisyys niin ajatuksen kuin tunteen tasolla. Pyrkiä luomaan työhön jotain taloudellista voittoa suurempaa ja merkityksellisempää. Osakkeenomistajien maksimaalinen voitto tai muut omistajien tavoitteet, ei kiinnosta työntekijää. Yllä esimerkkinä oleva visio voi motivoida johtoporrasta ja vielä paremmin, mikäli he ovat omistajan roolissa. Työntekijälle tarjolla pitäisi olla muuta.

Hyvänä esimerkkinä voisin mainita MLL:n vision: ” Suomi on lapsiystävällinen yhteiskunta, jossa lapsen etu asetetaan etusijalle ja jossa lapset ja nuoret voivat hyvin.” Tämä varmasti jo herättää jokaisessa ajatuksia. ”Ei tuo ole mahdollista!” ”Voi, kuinka hieno ajatus, mutta ei tule tapahtumaan.” Ei tarvitsekaan. Visio ei ole tavoite. Visio antaa jokaiselle MLL:n työntekijälle syyn ”tehdä jotain suurempaa”. Luoda lapsiystävällistä yhteiskuntaa ja ajaa lapsen etua. Se koskettaa tunnetta, ajatustamme ja antaa syyn tehdä työtä, jotain merkityksellistä

Kaikki lähtee siis visiosta. Visio voi olla mukana monessa eri yhteydessä. Se voi olla liiketoiminnallinen, työnhakuun liittyvä tai vaikkapa omaan henkilökohtaiseen elämään liittyvä, jonka ympärille rakentuu tarkempi tavoite, mutta visio on se joka ohjaa suuntaa ns. tunnepuolella.

Pelkkä visio ei sinänsä vielä vie maalta merelle. Liiketoiminnassa tarvitaan arjen tekemistä ja selkeän tavoitteen. Ava&Bang:n koulutuksessa törmäsin loistavaan työkaluun, jolla liiketoiminnan haasteita pystytään lähteä selkiyttämään yksinkertaisen työvälineen – Kasvunkartan avulla. Tämä työväline sopii ainakin minulle, jolla on kuvamuisti ja opin visuaalisten asioiden kautta. Jotta kasvun kartan voi täyttää, täytyy Sinulla olla käsissäsi seuraavat asiat:

  1. Visio ? Suuri haave, luo tekemiselle merkityksen. Ei ole esitettävissä numeroin.
  2. Pitkänaikavälin tavoitteet (esim. 2-3 vuotta) ? Tässä kohtaa voi olla numeroita! Esim. liikevaihtotavoite, liikevoiton kasvu%. Pääasia, että tavoite on selkeä, mitattavissa ja pilkottavissa välitavoitteiksi.
  3. Uhat ? Realistiset uhat matkan varrella, mitä voi sattua? Tätä voit miettiä myös hallinnan ympyrän kautta: Mihin voin vaikuttaa? Mihin en voi vaikuttaa? Ole rehellinen. Kun olet valmistautunut mahdollisiin ”epäonnistumisiin” tai ”takapakkeihin” on sinulla myös mietittynä keinot välttää näitä tai ainakin varautua niihin, jolloin ne eivät tule yllätyksenä ja Sinulla voi olla niihin jo ratkaisukin mietittynä.
  4. Nykytila ? Missä ollaan nyt? Mikä erotus tavoitteen ja nykytilan välillä on? Näin matka tavoitteeseen helpompi hahmottaa.
  5. Välitavoitteet ? Pilko tavoite pienempiin osiin välitavoitteiksi. Mieti myös mitä TOIMENPITEITÄ matka tavoitteeseen ja välitavoitteisiin vaatii? Tarvitseeko esim. rekrytoida, hankkia uusia laitteita, päivittää järjestelmiä, tuotteiden saatavuus jne.? Luovatko nämä kenties uhkia matkalle?
    Toimenpiteet ja välitavoitteet riippuvat tavoitteestasi ja toimialasta.
  6. Arjen pienet asiat – vähimmäisvaatimus ? Mitä teen joka päivä? Esimerkkinä voisi olla vaikka 20 asiakaskontaktia (voi olla eri kanavissa, eri tavoin), 3 uutta sovittua asiakastapaamista, 2 asiakaskohtaamista face to face. Tai mikä tahansa arjen tekemisen tavoite, joka vie tavoitetta kohden – joka päivä!

kasvunkartta

Rohkaisen erityisesti PK-yrittäjiä kokeilemaan tätä työkalua rohkeasti. Ota käyttöön isoin paperi mitä ikinä löydät ja tee isoja suunnitelmia! Matka kohti tavoitettasi on yllättäen hyvin selkeä, jonka jälkeen myös ihmisten johtaminen on helpompaa.

Älä suoraan koita tavoitellakaan pitkän aikavälin tavoitetta, vaan ensimmäistä välitavoitetta ja sen jälkeen siitä seuraavia. Muista palkita itseäsi ja tiimiläisiäsi jokaisesta välitavoitteesta – näin matkan teko on myös miellyttävää.

MIB_-087_Johanna

Kirjoittajana Johanna Kyllönen. Myynnin ja markkinoinnin sillanrakentaja, joka on ottanut niskalenkkiä PK-yritysten markkinoinnin kehittämisestä.  

1 Response

  1. 22.9.2018

    […] vahvuuksiaan ja osaamistaan esille. Yksi jännittävimmistä hetkistä oli elämäni ensimmäisen blogikirjoituksen […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *