Osaaja pois piilosta – Miran tarina

pöydällä on lelupaloauto ja palotarkastuskansio

Kuva: Mira Haka

Mira oli toiminut pelastuslaitoksella kolmisen vuotta hallintosihteerinä, kunnes jäi äitiyslomalle vuodeksi. Äitiysloman lopulla ajatus uusista haasteista ja haastavammasta työstä valtasi mielen ja Mira liittyi Piilo-osaajiin. Noin puolen vuoden työnhaun jälkeen uudet mielenkiintoiset haasteet löytyivätkin yllättäen omalta työpaikalta, mutta täysin eri tehtävästä. Mirasta tuli palotarkastaja.

Mikä sai sinut alun perin kiinnostumaan Piilo-osaajista?

Liityin äitiyslomalla Mothers In Business uraverkostoon, jonka järjestämässä webinaarissa kuulin esittelyn Piilo-osaajista. Innostuin heti järjestön vaikuttavasta tavoitteesta tuoda piilossa olevaa osaamista ja osaajia esiin. Koin itsekin olevani piilossa oleva osaaja, joka oli päättänyt selvittää itselleen, miten ottaa seuraava askel urapolulla. Heti webinaarin päätyttyä googlasin Piilo-osaajien verkkosivun ja seuraavana päivänä laitoin hakemuksen liittyä jäseneksi.

Mitä halusit saavuttaa yhteisön avulla?

Halusin saada apua oman osaamisen tunnistamiseen, ja ajatuksia siihen, missä voisin sitä käyttää. Minulla on kaksi korkeakoulututkintoa ja monipuolista työkokemusta erilaisista tehtävistä. Silti oma osaaminen tuntui lähinnä sillisalaatilta, josta oli vaikeaa löytää punaista lankaa. Osaamistani peratessani tuntui useamman kerran siltä, että enhän minä oikeasti osaa yhtään mitään. Halusin Piilo-osaajissa oppia sanoittamaan osaamistani työnhakua varten. Lisäksi tuntui mahtavalta, että sain yhteisön tukemaan minua, siinä haastavassa tehtävässä.

Miten nämä työnhakuyhteisöön liittyvät tavoitteesi toteutuivat?

Piilo-osaajien osaajaprofiilin laatiminen auttoi tunnistamaan omaa osaamista ja toi esiin omia vahvuuksia työntekijänä. Oman osaamisen sanoittaminen osaajaprofiiliin auttoi tekemään hyviä työhakemuksia. Hyvät työhakemukset poikivat useita haastattelukutsuja. Osaajaprofiilin työstäminen antoi myös itsevarmuutta työhaastatteluihin, joissa uskalsi sitten selkä suorana kertoa omasta osaamisesta.

Miten onnistuit uudessa ura-askeleessasi ja mitä vahvuuksiasi hyödynsit?

Osaajaprofiilin julkaisemisen ja työpaikkailmoitusten selailun lisäksi puhuin tavoitteestani ura-askeleelle myös omalla työpaikallani. Lähinnä sillä ajatuksella, että joku kollegoistani olisi kuullut jostain minulle soveltuvasta tehtävästä. Koska olin puhunut halustani löytää uusia haasteita, muutama työkaveri ehdotti, että hakisin pian avoimeksi tulevaa palotarkastajan tehtävää. Palotarkastajan työ oli täysin eri alaa, kuin mitä olin siihen asti tehnyt tai mitä olin hakenut. Olin alkuun sitä mieltä, ettei palotarkastajan työ ollut minua varten. Sitten se alkoikin kiinnostaa, mutta olin edelleen epäuskoinen mahdollisuuksistani päästä kyseiseen tehtävään. Kun hakuaika avautui, työkaverit kannustivat minua hakemaan. Hakemusta tehdessäni jouduin miettimään osaamistani ihan uudesta näkökulmasta ja arvioimaan valmiuksiani oppia jotain ihan uutta. Hyppy tuntemattomaan kannatti!  En voisi olla onnellisempi uudessa mielenkiintoisessa tehtävässäni.

Mitä muuta yhteisö sinulle antoi?

Pääsin heti Piilo-osaajiin liityttyäni mukaan blogitiimiin, jossa saa kirjoittaa työelämään ja osaamiseen liittyviä blogitekstejä, joita julkaistaan Piilo-osaajien verkkosivuilla. Pidän kirjoittamisesta ja asioiden pohdiskelusta, mutta aikaisemmin minulla ei ole ollut ajatuksilleni mitään alustaa. Lisäksi julkaisen muiden kirjoittamia tekstejä Piilo-osaajien verkkosivuille. Muiden kirjoittajien tekstit ja pohdinnat antavat uutta näkökulmaa omaankin työelämään ja ovat aina kiinnostavaa luettavaa.

Mitä sanoisit Piilo-osaajiin liittymistä vielä harkitseville?

Piilo-osaajien yhteisö on lämmin, empaattinen ja kannustava. Piilarit antaa jokaiselle mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa työelämässä ja auttaa siinä monin konstein. Piilareissa saa vapaasti kokeilla asioita omalta epämukavuusalueeltaan ja työstää itsestään sellainen osaaja kuin haluaa olla.

 

 

Kirjoittaja Mira Haka on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri, joka nauttii uudesta tehtävästään palotarkastajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *