Informaatiohaastattelu – Työnhaun tehokas työväline

Pöytä jossa keltaisia muistilappuaj.

Kuva: Pexels / Lukas photography

Informaatiohaastattelun avulla voit saada piilotyönhaun näkökulmasta kiinnostavaa tietoa sekä samalla kasvattaa verkostoasi. Haastattelun tarkoitus on, että saat oleellista tietoa sinua kiinnostavasta organisaatiosta, tietyistä tehtävistä ja niihin vaaditusta osaamisesta.

Informaatiohaastattelu (Informational review) on lyhyt keskustelu, joka tarjoaa mahdollisuuden oppia erilaisten alojen, organisaatioiden ja roolien osaamistarpeista ja -vaatimuksista. Se on erinomainen tapa saada selville itseä kiinnostavasta ammattista sekä alalla työskentelevien omakohtaisista kokemuksista. Haastattelun aikana sinulla on mahdollisuus kerätä tietoa esimerkiksi siitä, miten kehittää osaamistasi ja millaista osaamista organisaatio arvostaaEsimerkiksi LinkedIn-uravalmentaja Susan Calonius suosittelee informaatiohaastattelua. Siitä käytetään myös nimitystä tiedonkeruuhaastattelu.

Informaatiohaastattelu ei ole työhaastattelu, vaan tavoitteena on saada ensi käden tietoa. Se on paras tapa kerätä elävää tietoa eri vaihtoehdoista. Jututa vain ihmisiä, joiden työstä olet oikeasti kiinnostunut! Se on lähempänä epävirallista keskustelua. Tiedonkeruuhaastattelu on työkalu, joka auttaa uransa suuntaa etsivää tutkimaan ammattialaa syvällisemmin, ja todellinen tieto yrityskulttuurista edesauttaa päättämään, sopisitko tietylle urapolulle. Haastattelut kestävät yleensä enintään 20–30 minuuttia.

Henkilö jolla on kädessä kännykkä.

Kuva: Pexels 

Missä ja miten? Kenet kannattaa tavata?

Pyri löytämään niistä mahdollisimman paljon tietoajota voit hyödyntää työnhaussasi. Hyödynnä omat verkostosi, tutut, naapurit, entiset työpaikat, tapahtumat, harrastukset, some, LinkedIn ja alan uutiset. Tunnistatko organisaatioita, joita pidät kiinnostavina työnhaun näkökulmasta? Listaa ensin ne. Pyri löytämään niistä mahdollisimman paljon tietoajota voit hyödyntää työnhaussasi. Esimerkiksi LinkedInin avulla voit kartoittaa työnantajan osaamistarpeita, työpaikkailmoituksia sekä  tehtävänimikkeitä. 

Kun olet listannut mielenkiintoiset toimijat, kannattaa listata ihmisiä, joiden kanssa haluat verkostoitua. Kuka tekee juuri sellaista työtä, jota sinä mahdollisesti haluat tehdä? Jos seuraat LinkedInissä organisaatioita tai ihmisiä, heistä on luontevinta aloittaa.

Löydätkö organisaatiosta sellaisia henkilöitä, joita et aiemmin tunne, mutta voisit heitä lähestymällä kartoittaa työnantajanosaamistarpeita? Valitse keräämältäsi listalta 35 tiedonkeruuhaastattelun kohdetta. Sopiva henkilö voi olla esimerkiksi yrityksen henkilöstöpäällikkö, esimies, joka vastaa sinua kiinnostavista toiminnoista tai henkilö, joka toimii sinua kiinnostavassa tehtävässä. Päätä sitten ottaa suoraan yhteyttä ihmisiin, joiden urapolku tai toimiala kiinnostaa sinua, tunsit heitä tai et.

Avaa yhteys, sovi tapaaminen

Kuinka otat kohteisiisi yhteyttä ja milloin? Yhteyttä voi ottaa esimerkiksi lähettämällä LinkedIn-kutsu. Personoi verkostoitumispyyntö kertomalla lyhyesti, miksi haluat verkostoitua. Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse tai puhelimitse. Tässä yhteydessä on kohteliasta osoittaa kiitosta haastateltavan avuliaisuudesta ja miten arvokasta lyhyt tietojen vaihto urasuunnittelusi kannalta on.

Voit käyttää jopa Microsoftin sivuilta ladattavaa mallipohjaa ottaessasi yhteyttä. Mallipohja on englanninkielinen, mutta tarvittaessa sen voi kääntää suomeksi. Sen voi sitten laittaa vaikkapa sähköpostin liitteeksi. Vaihtoehtoisesti siitä voi poimia ideoita, mitä sanoa, jos otat yhteyttä muulla tavalla.

Varsinaisen haastattelun voit sopia myöhemmin tapahtuvaksi. Voit toteuttaa sen kasvotusten, verkkoyhteyden välityksellä tai puhelimitse. Haastattelun voi tehdä myös sähköpostitse tai LinkedInissä viestittelemällä.

Ota rohkeasti yhteyttä organisaatioiden edustajiin tai kiinnostaviin ihmisiin ja pyydä heiltä informaatiohaastattelu. Kerro, että henkilön työ kiinnostaa sinua ja harkitset parhaillaan sille alalle hakeutumista. Kysy sitten, olisiko sinun mahdollista esittää hänelle muutama kysymys hänen työstään sopivana aikana. Sovi myös, millä tavalla haastattelu toteutetaan.

Jos sovit tapaamisen, varaa siihen aikaa n. 10–15 minuuttia ja suorita haastattelu varaamasi ajan puitteissa. Jos lähestymäsi ihminen ei halua jutella kanssasi, kysy voiko hän suositella ketään toista saman alan ihmistä, jonka puoleen voisit kääntyä. Ilmaise selkeästi, että sinulle riittää keskustelu ja juuri tämä henkilö/tehtävä/yritys kiinnostaa! Muista kertoa, ettet ole kysymässä työpaikkaa – työnhakijalle on helpompi vastata ei.

Kontaktoi rohkeasti  ihmiset yleensä ovat imarreltuja siitä, että heidän työstään ollaan kiinnostuneita ja auttavat mielellään. Itseasiassa monet ovat otettuja ehdotuksestasi tavata, ja osa haluaa oikeasti auttaa. Tiedonkeruuhaastattelu on Suomessa vielä suhteellisen harvinainen, mutta erittäin tehokas keino hankkia tietoa ja saada alan sisäisiä vinkkejä kiinnostavista aloista ja työpaikoista.

Tietokoneen ruutu taustalla ja mikrofoni edessä.

Kuva: Pexel / Magda Ehlers

Miten valmistautua? Mitä kysyä?

Valmistaudu! Työ- ja informaatiohaastattelu eivät eroa toisistaan tässä kohdin lainkaan, sillä ennen kumpaakin sinun kannattaa perehtyä organisaatioon. Tutustu organisaatioon hyvin ja mieti kysymyksiä valmiiksi. Vaikka informaatiohaastattelussa ei ole tarkoitus korostaa omaa osaamista, tuo sitä esiin varsinkin, jos organisaation edustaja kertoo organisaation tarvitsevan osaamistasi.

Informaatiohaastattelun tarkoitus on nimensä mukaisesti kerätä tietoa eri aloilta, organisaatioista ja erilaisista rooleista, joita yhdistämällä näet mitä ja miten sinun kannattaa tavoitella ja tarjota. Voit oikein hyvin haravoida kysymyksilläsi organisaation työllistymismahdollisuuksia, mutta aloita kuitenkin aina ensin henkilön työhön liittyvistä kysymyksistä, jolloin osoitat aitoa kiinnostusta uutta mahdollista verkostosi jäsentä kohtaan. Lisäksi, vaikka informaatiohaastattelussa ei ole tarkoitus korostaa omaa osaamista, tuo sitä esiin varsinkin silloin, jos organisaation edustaja kertoo organisaation tarvitsevan osaamistasi. 

Ole avoin ja esittele lyhyesti omat ammatilliset kiinnostuksesi ja tilanteesi. Kerro, että saamasi tieto voi auttaa sinua urapäätöksen teossa eri ammattien välillä tai tukee ammatillista erikoistumista tai suuntautumista. Kiitoksen sanat haastattelemasi ihmisen ajasta ja arvokkaista tiedoista ovat keskustelun jälkeen tärkeää kuulla.

Mieti myös, mitkä ovat tärkeimmät kysymyksesi haastateltavallesi. Kysy vain 6-8 kysymystäSeuraavassa on lueteltu tyypillisiä kysymyksiä, joita informaatiohaastattelussa voi esittää.

  1. Mitä teet? Miten olet päätynyt tälle alalle / tähän tehtävään?
  2. Mitkä ovat työsi kohokohtia? Mistä asioista pidät työssäsi? Mistä nautit eniten?
  3. Minkälaisista tehtävistä työpäivä yleensä koostuu?
  4. Millaista osaamista ja millaisia taitoja työsi edellyttää?
  5. Mitä osaamista roolissasi ja organisaatiossa eniten tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa?
  6. Millainen yrityskulttuuri teillä on?
  7. Mihin näet yrityksenne tai organisaationne kehittyvän? Miltä alanne tai organisaationne tulevaisuus näyttää?
  8. Tuleeko mieleesi jokin yritys, henkilö tai taho, joka voisi hyötyä osaamisestani?

Informaatiohaastattelussa voit esittää muitakin kysymyksiä ja kartoittaa työnhakusi näkökulmasta kiinnostavia näkökulmia. Esimerkiksi Johanna Viheräkoski esittää kirjoituksessaan Miten hyödynnät informatiivista haastattelua uralla etenemisessä! lisää ajatuksia informaatiohaastattelusta.

Tiedonkeruuhaastattelussa ei kysytä suoraan, onko organisaatiossa tai henkilöllä tarjota työtä juuri sinulle. Kysymyksen voi sen sijaan esittää muodossa: “Tuleeko mieleesi jokin yritys, henkilö tai taho, joka voisi hyötyä osaamisestani?” Tämän kysymyksen voit esittää viimeisenä.

Ennen kuin lähdet tapaamisesta, kysy aina keitä muita sinun kannattaisi tavata asian tiimoilta, esimerkiksi eri organisaatioista. Näin saat verkostosi kasvamaan! Muista laittaa viimeistään haastattelun jälkeen LinkedIn-kutsu tapaamallesi henkilölle ja kiitä hänen ajastaan.

Pohdi kokemustasi

Pohdi kokemustasi yksin tai yhdessä ystävän kanssaMikä haastateltavan työssä kiinnosti tai innosti sinua? Mikä puolestaan tuntui vieraalta? Mistä nyt haluat tietää lisää? Saitko ideoita siihen, ketä voisit lähestyä seuraavaksi? Muista aina, että yhden ihmisen kokemus ei ole koko totuus. Se kuinka paljon haastateltava itse pitää työstään vaikuttaa hänen vastauksiinsa. Siksi onkin hyvä jututtaa useampaa ihmistä, jotka tekevät samanlaista työtä.

Informaatiohaastattelun avulla pääset esittäytymään – jäät mieleen. Saat tuntumaa millaista olisi olla ko. tehtävässä tai toimialalla. Voit testata omia ajatuksiasi ja saat uusia ideoita ja näkökulmia. Saat arvokasta kokemusta työhaastattelua varten. Oma verkostosi laajenee. Ihmiset ovat yleensä imarreltuja siitä, että joku on kiinnostunut heistä. Vieraatkin ovat auttavaisia, kun teet sen heille helpoksi.

Tiedonkeruuhaastattelut ovat erittäin tehokas tapa tutustua uusiin ihmisiin kysymällä heiltä heidän työstään. Samalla jätät itsestäsi positiivisen mielikuvan, jonka ansiosta tapaamasi ihmiset voivat muistaa sinut, kun heidän yrityksissään tarvitaan uusia työntekijöitä. 

Jari Aaltosen profiilikuva

Kirjoittaja Jari Aaltonen on kokenut ohjelmistosuunnittelija.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *