Kieliasulla on merkitystä – vinkkejä työnhakuasiakirjojen kielelliseen viilaamiseen

Kuva: Jason Leung / Unsplash

Työhakemus ja ansioluettelo ovat työnhakijan mainos, joilla hän markkinoi osaamistaan työnantajalle. Hakija haluaa antaa itsestään mahdollisimman hyvän vaikutelman hakemustekstiensä avulla. Kannattaa pyrkiä siihen, että työhakemusta ja ansioluetteloa on mahdollisimman mukava ja sujuva lukea.

Työnantaja saattaa saada avoimeen paikkaan jopa satoja työhakemuksia. Niistä on jotenkin erotettava jyvät akanoista, ja esimerkiksi kirjoitus- ja kielioppivirheitä vilisevät hakemukset on helppo siirtää sivuun.

Kirjoitusvirheet ja muut kielikömmähdykset voivat syödä tekstin ja kirjoittajan uskottavuutta ja antaa kirjoittajasta epäpätevän tai vähintäänkin huolimattoman kuvan. Lisäksi virheet vaikkapa yhteystiedoissa aiheuttavat konkreettista harmia, jos tavoiteltavaan ei niiden takia saa yhteyttä. Oikeinkirjoitus vaikuttaa myös merkittävästi tekstin selkeyteen ja ymmärrettävyyteen, ja hyvin kirjoitettua tekstiä on helpompi ja mukavampi lukea kuin virheitä vilisevää.

Mihin kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota?

Työnhakuasiakirjoissa pääasia on tietenkin sisältö. Kun tekstit on saanut viimeisteltyä sisällön osalta valmiiksi, kannattaa ne lukea vielä läpi tekstien luettavuutta arvioiden ja kirjoitus- ja kielioppivirheitä silmällä pitäen. Myös esimerkiksi Wordin oikeinkirjoituksen ja kieliopin tarkistusta kannattaa hyödyntää (muttei noudattaa orjallisesti esimerkiksi nimien osalta).

Tarkista teksteistäsi ainakin:

Nimet, tittelit ja yhteystiedot

  • Onko kaikki nimet kirjoitettu oikein: oma nimesi, haettavan työpaikan nimi, aiempien työpaikkojesi nimet, mahdollisten suosittelijoidesi nimet?
  • Onko tutkintosi ja työnimikkeesi kirjoitettu oikein?
  • Ovatko omat ja suosittelijoidesi yhteystiedot oikein?

Rakenne ja kielioppi

  • Ovatko käyttämäsi lauseet ja virkkeet lyhyehköjä, loogisia ja helposti luettavia? Ei kai sama virke polveile useamman rivin verran?
  • Onko teksti jaettu yhtenäisiin ja sopivanmittaisiin kappaleisiin, jotka koostuvat useammasta kuin yhdestä virkkeestä?
  • Onko yhdyssanat kirjoitettu yhteen ja ovatko välimerkit paikoillaan?
plush-design-studio-ugxkiVcufaM-unsplash
Kuva: Plush Design Studio / Unsplash

Mistä näihin sitten saa neuvoa?

Harva hallitsee äidinkielensä kielioppi- ja oikeinkirjoitussääntöjä perin pohjin, mutta onneksi ei tarvitsekaan. On kuitenkin hyvä tietää, mistä niitä voi tarvittaessa tarkistaa. Tässä on muutama helposti lähestyttävä verkkolähde, jotka voivat auttaa erilaisissa kieliongelmissa.

Kielitoimiston sanakirja
Kielitoimiston sanakirja on Kotimaisten kielten keskuksen ylläpitämä suomen yleiskielen sanakirja. Verkkosanakirjassa on yli 100 000 hakusanaa, ja sieltä saa tietoa sanojen merkityksistä, käytöstä ja tyylisävyistä sekä taivutuksesta ja oikeinkirjoituksesta. Sieltä on erittäin kätevä tarkistaa esimerkiksi se, kirjoitetaanko jokin yhteen vai erikseen tai onko jokin ilmaus liian arkikielinen. (Itse käytän tätä aina ensimmäisenä, jos olen epävarma jonkin sanan kirjoitusasusta tai tyylistä.)

Kielitoimiston ohjepankki
Kielitoimiston ohjepankista on helppo tarkistaa vastaukset monenlaisiin oikeinkirjoitusta, kielioppia ja nimiä koskeviin kysymyksiin. Verkko-ohjepankkiin on koottu keskeisimmät ohjeet Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaasta, Kielitoimiston nimioppaasta ja Kielitoimiston kielioppioppaasta, ja sieltä saa neuvoja niin välimerkkien käyttämiseen, sanojen ja nimien taivuttamiseen, yhdyssanoihin kuin isoihin alkukirjaimiinkin.

Kielitohtori.fi
Käännöstoimisto Translatum ylläpitää Kielitohtori-sivustoa, jossa voi kysyä neuvoa suomen kieltä koskevissa kielenhuolto- tai termiasioissa, lukea vastauksia muiden esittämiin kysymyksiin ja tutustua käytännönläheisiin vinkkeihin. Hakutoiminnon avulla on helppo tarkistaa, onko joku jo kysynyt omaa mieltä askarruttavan kysymyksen.

Loppupeleissä työnhakuasiakirjoissa tärkeintä on tietenkin sisältö ja se, miten työnhakija osaa tuoda omaa osaamistaan esiin. Oikeinkirjoitus ja muut kieliasulliset seikat vaikuttavat kuitenkin tekstin toimivuuteen sekä siihen, millainen kuva kirjoittajasta syntyy, joten niihinkin kannattaa kiinnittää huomiota.

20190904_145154b2

Kirjoittaja Salla Hiltunen on suomen kielen ja viestinnän asiantuntija, jonka sydän sykkii teksteille, kielenhuollolle ja selkeälle kielelle. Hän pitää myös omaa Punaista lankaa -kieli- ja viestintäblogia.

Työnhakuasiakirjojen sisällöllisen ja visuaalisen puolen hiomiseen vinkkejä saa esimerkiksi seuraavista blogiteksteistä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *