Miksi kiertotalous kiinnostaa minua? Ja miksi sen pitäisi kiinnostaa sinuakin?

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

2 Responses

 1. Katri sanoo:

  Mitä tapahtuu tuotteiden hinnoille ja kansantaloudelle, jos vain harvat ostavat uuden auton tai uuden vaatteen? Hinnat moninkertaistuvat ja vain harvoilla on varaa ostaa mitään. Vaatteitakaan ei voi loputtomiin kierrättää. Toimiiko kiertotalous oikeasti ja onko siihen kaikilla varaa? Mikä on kolmannen maailman kohtalo kiertotaloudessa?

 2. piiloosaajat sanoo:

  Kiitos Katri keskustelun avauksesta ja mielenkiintoisista kysymyksistä!
  Tässä pohdintaani kysymyksiisi liittyen.

  ”Mitä tapahtuu tuotteiden hinnoille ja kansantaloudelle, jos vain harvat ostavat uuden auton tai uuden vaatteen? Hinnat moninkertaistuvat ja vain harvoilla on varaa ostaa mitään.”

  Miksi auto kannattaisi omistaa siinä vaiheessa, kun paikasta toiseen pääsee edullisesti ja nopeasti ilman omistamiseen liittyvää vastuuta huolloista, tankkaamisesta ym.? Erään arvion mukaan auton arvo putoaa ensimmäisen vuoden aikana 25 %. Yhä harvempi helsinkiläisnuori ajaa ajokortin 18-vuotiaina ja heistäkin jotka ajavat, moni ei pidä auton omistamista tärkeänä (http://yle.fi/uutiset/3-9536594). Suosittelen luettavaksi Arto O. Salosen blogikirjoitusta: http://artosalonen.com/7-syyta-miksi-ihmisten-ja-tavaroiden-liikkuminen-muotoutuvat-uudelleen/

  Olisi hienoa saada talousasiantuntijan kommentti kysynnän laskun ja hintojen kehityksen suhteeseen, koska se menee oman osaamisalueeni ulkopuolelle. Yleisesti ottaen yritysten täytyy uudistaa liiketoimintamallejaan, koska ratkaisu ”myydään enemmän” ei enää toimi. Kilpailuetu voi sen sijaan syntyä palveluista tai älykkäästä teknologiasta.

  ”Vaatteitakaan ei voi loputtomiin kierrättää.”

  Kasvava määrä kuluttajia pyrkii tekemään niin ekologisesti kuin eettisestikin kestäviä valintoja, ns. kertakäyttömuodista pyritään eroon. Tekstiilimateriaalien kierrätykseen on olemassa monia vaihtoehtoja: vaateketjut vastaanottavat tekstiilejä, Finlayson on valmistanut vanhoista farkuista pyyhkeitä (http://info.finlayson.fi/farkkukampanja/) ja kierrätys- ja hukkamateriaalien hyödyntäminen uusiksi tuotteiksi on synnyttänyt myös yrityksiä (esim. Globe Hope). Kun tekstiiliä ei enää voida muilla keinoin hyödyntää, saadaan sen sisältämä energia hyödynnettyä jätteenpolttolaitoksessa.

  ”Toimiiko kiertotalous oikeasti ja onko siihen kaikilla varaa?”

  Tähän vastaan kysymyksellä: ”Toimiiko lineaarinen talous oikeasti ja onko siihen kaikilla varaa?” Ei toimi, koska luonnonvarat ovat rajalliset. Kiertotalouteen siirtyminen on siis välttämättömyys, joka edellyttää muutosvalmiutta ja tietyistä asioista luopumista, mutta avaa samalla mahdollisuuksia mm. uudelle liiketoiminnalle.

  ”Mikä on kolmannen maailman kohtalo kiertotaloudessa?”

  Tämä on erittäin mielenkiintoinen kysymys, jota en ollutkaan aiemmin pohtinut. Tähän olisi hienoa saada kommentti aihetta syvemmälti tuntevalta henkilöltä. Yhtenä esimerkkinä minulle tulee mieleen puhtaan veden ja sanitaation puute kehittyvissä maissa, mihin voidaan hakea ratkaisuja kiertotaloudesta.

  Niina Tavi / Piilo-osaajat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *