Kun mokasin ja kunnolla

rantasateessakin_voit_epaonnistua
Jokainen meistä tekee virheitä, mutta äskettäin törmäsin LinkedInissä väitteeseen, että SoMessa me korostamme onnistumisia ja saavutuksia, emme kerro avoimesti, kuinka olemme epäonnistuneet tai mokailleet. Siitä tämä ajatus sitten lähti.

Työurani ulottuu viime vuosituhannelle, ja ensimmäinen moka, jonka muistan, on, kun kirjotin asiakkaan tuotantoympäristössä komennon ”DROP DATABASE”. Tämä ei ole pahin moka. Pahin tapahtui vuoden 2018 keväällä.

Hain tuolloin useita työpaikkoja, eri teknologioiden ympäriltä ja erilaisista organisaatioista.

Kävin joissain haastatteluissa ja tämä kertoo yhdestä niistä.

LinkedIn profiilini perusteella sain soiton rekrytointikonsultilta. Koska olin joka tapauksessa etsimässä töitä, ajattelin, että yhtä hyvin voin laittaa oman kuponkini sisään hänen asiakasyritykseensä. Organisaatio ei ollut siinä vaiheessa mitenkään korkealla omilla listoillani, enkä olisi ilman tätä puhelua sinne varmaankaan hakenut.

Jonkin ajan kuluttua sain tiedon, että asiakasyritys haluaisi minut haastatteluun. Tässäkään vaiheessa en ollut ensisijaisesti kiinnostunut, mutta ajattelin, että saan hyvää harjoitusta, ja jos hyvin käy, vipuvarren muualla käytäviin neuvotteluihin.

takki_auki_asenne

Takki auki, laidback asenne.

Haastattelu ei mennyt huonosti, sen aikana aloin itse asiassa kiinnostua organisaatiosta, mutta ei se myöskään mennyt täydellisesti. Koska mokasin. En ollut motivoitunut.

Tuo lähtökohtainen virhe oli se suurin moka. Sen seurauksena syntyivät muut virheet:

  • en tehnyt riittävää taustatyötä
  • menin haastatteluun ns. ”takki auki” -asenteella
  • olin keskittynyt siihen, mitä itse voisin hyötyä

Yllättäen en saanut työtarjousta.

Hyödyin kyllä haastattelusta, opin rajaamaan tarkemmin ne tehtävät joihin hakea, mutta samalla tuhlasin omaa aikaani ja haastattelijan aikaa. Omaani enemmän, koska käytin kauniin kevätpäivän istumalla autossa.

Tästä kaikesta jäi käteen, että tärkeintä on motivaatio.

apua_motivaatioon

Motivaatiota auttaa auringonpaiste ja matkaeväät.

Viime viikolla Piilo-osaajien Osaamismarkkinoilla Tampereen pääpuhujana oli onnellisen työelämän rakentaja Riikka Pajunen Montevista Oy:stä, joka kiteytti motivaation mahtia unelmatyön löytämisessä. Päällimmäisenä innostavasta puheenvuorosta jäi mieleen, että oman intohimon ja innostuksen – motivaation – kannattaa antaa rohkeasti näkyä työnhaussa. Ja nimenomaan sen työnantajat haluavat nähdä!

Tommi Helenius

Kirjoittaja Tommi Helenius omaa uteliaan mielen ja kokeilee mielellään erilaisia asioita ICT-alaa sivuten. Pelkkä Excelien pyörittely ei innosta, joten Tommi toimii mielellään ihmisten ja teknologian välimaastossa, liiketoiminnan ja tekniikan välisenä tulkkina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *