Kolme pointtia vaikuttavasta ja narratiivisesta kirjoittamisesta

Kannattaa kokeilla verkkokoulutusta, terästää tekstiä narratiivisen tekstin elementeillä ja ottaa oppia maineikkailta edeltäjiltä.

1. Kokeile toteutusta digialustalla

Campwire-kurssialustalle pystyy lisäämään monipuolisesti audiota, videota ja tekstiä ja kurssille voi antaa sisäänpääsyn vain haluamilleen henkilöille, tai sen voi pitää kokonaan avoimena.

Itse toteutin vaikuttavan kirjoittamisen kurssin viiden moduulin mittaisena ja jokainen moduuli muodostui Powerpointista tehdystä videosta. Käytännössä äänitin slideille selostukset ja tein tiedostosta MP3-tiedoston, jonka vielä pakkasin. Jokainen moduuli oli kestoltaan 15-45-minuuttinen, ja jokaisen lopussa oli vielä tehtäväosuus.

Tehtävien joukossa oli työelämäaiheinen blogiteksti, videon käsikirjoitus, retorisia keinoja hyödyntävä tehtävä, tarinallisuutta käsittelevä tehtävä ja pari vapaaehtoista tehtävää.

Tietopohjaltaan koulutukseni on yhdistelmä retoriikan perusperiaatteita, eetosta, paatosta ja logosta, retoriikan keinoja, tarinallisuuden elementteinä Stooripuu ja ydintarina. Tämä koulutus on siis kehitetty medianomi (YAMK)-opinnoissani Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa ja sitä kehitetään jatkuvasti edelleen.

Kokemukseni mukaan pelkästään eetos-, paatos- ja logos-kuvion hyvin hallitsemalla pääsee jo aika pitkälle. Lisänä voi käyttää retorisia ja argumentoinnin keinoja, ja mausteeksi voi lisätä tarinallisuuden perusteita ja ydintarinaa.

Varjopuolena on, että verkkokurssi vaatii täyttä itseohjautuvuutta. Hektisen työelämän syövereissä pitääkin mitoittaa tarkasti aikaresurssit; riittävätkö ne tähänkin koulutusrupeamaan.

2. Elävöitä tekstiä siirtymillä

Haluatko elävöittää kirjoittamistasi tarinallisuudella tai narratiivisen jutun elementeillä? Narratiivisen kirjoittamisen kurssilla perehdymme aiheeseen lukuanalyysin avulla etsimällä ensin narratiivisista teksteistä ajallisia, paikallisia ja temaattisia siirtymiä. Sitten harjoittelemme näitä siirtymiä, jotka ovat narratiivisen jutun keskeisiä teknisiä välineitä.

3. Ilman edeltäjiä et tule toimeen – opi parhaat vinkit parhailta

Jos haluat kirjoittaa entistä paremmin tarinallisesti, lue tunnustettuja edeltäjiä ja alan pioneereja. Narratiivisen kirjoittamisen luojia ovat Tom Wolfe ja Truman Capote.

Narratiivisen kirjoittamisen kurssilla luemme narratiivisen jutun amerikkalaisia pioneereja Tom Wolfesta uudempiin esimerkkeihin. Jokainen analysoi ainakin yhden jutun ja poimii sieltä hyviä käytänteitä muille jaettavaksi.

rita_dahlKirjoittaja Rita Dahl on viestinnän, kirjoittamisen ja kouluttamisen moniosaaja, joka toimii yrittäjänä ja kouluttajana. Hän on koulutukseltaan VTM, FM, AmO ja medianomi (YAMK). 

Rita Dahl: Vaikuttavat sanat

User Avatar

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *