Vuorovaikutus

Mistä me puhumme, kun puhumme vuorovaikutuksesta? Tarkoitammeko sillä neuvottelutaitoja myyntitilanteessa, small talkia seminaarien lounastauolla vai ihmisten kohtaamista?

Huhtikuun alkupuolella olin kouluttajana Joutsassa. Joka päivä oli uusi ryhmä, eli aikaa kommunikoida yhden ryhmän kanssa oli 4 oppituntia. Kohtasin mielenkiintoisia ihmisiä.

Maanantain ryhmässä oli mukana minua jonkin verran vanhempi mies, joka oli alkujaan hieman vastahankainen osallistumaan koulutukseen, mutta loppujen lopuksi häneltä tulivat ne syvimmälle menevät tekniset kysymykset. Hänen kohdallaan vuorovaikutus syntyi ensimmäisen tauon aikana, koska otin kontaktia ja keskustelin hänen kanssaan.

Keskiviikon ryhmässä oli mukana minua jonkin verran nuorempi mies, joka otti puheeksi hiusvärini. Hyvässä hengessä. Keskustelimme mm. sinisen hiusvärin aiheuttamista ennakkoluuloista ja yleisesti siitä, kuinka usein luomme ihmisistä nopean, usein väärän, ennakkokäsityksen lyhyen kontaktin perusteella. Hän oli tässä tapauksessa se aktiivinen kontaktoija, olisin voinut ohittaa hänet lyhyesti, koska olimme jo lopettamassa, mutta sen sijaan, että olisin kävellyt yksin autolleni, kävelin yhdessä hänen kanssaan kahville.

Vuorovaikutusta Konginkankaalla 25.4.2019

Kaikkina koulutuspäivinä kävin kahvilla samassa tilassa, jossa sekä koulutettavat että henkilökunta söivät eväänsä ja joivat kahvinsa. Keskustelu oli polveilevaa ja poukkoilevaa, ihmiset olivat tasa-arvoisia ja aiheet mielenkiintoisia. Jäin useimpina päivinä vielä koulutuksen päättyessä iltapäiväkahville ja keskustelinkin paljon erityisesti toimintaa pyörittävän Johanna Pajusen kanssa. Kirjoista, elokuvista ja kirjoittamisesta me enimmäkseen puhuimme, emme niinkään työasioista.

Toki ”soluttautumistani” helpotti se, että en mennyt tilanteisiin henkselit paukkuen ja pukeuduin tilanteen mukaan. Olin paikalla jakamassa tietoa, en esittelemässä uutta pukuani.

On totta, että minulla on luultavasti varsin vähän yhteistä monien koulutuksiini osallistujien kanssa, mutta meitä yhdistää kuitenkin se, että minäkin olen ollut työttömänä ja osaan samaistua siihen kafkamaiseen maailmaan, jossa työtön vuonna 2019 elää.

img_0359

Kollegoiden kanssa yhteydenpito onnistuu  myös mobiilisti Outlookin, Skypen ja Teamsin avulla.

Käännetään sivua.

8.4. aloitin myös uudessa työpaikassa, olen nyt Nice-business Consulting Oy: Nicon palkkalistoilla, toimeksiantosopimukseni on voimassa 31.12.2019 saakka. Pe 12.4. kohtasin toisen kerran osan uusista kollegoistani, osan kohtaan livenä myöhemmin. Nyt olen toisenlaisessa ympäristössä, speksit ovat erilaiset. Pukeudun it-ammattilaisen asuuni eli kauluspaitaan ja toisinaan huppariin.

Kaksi ex-kollegaa on nyt myös nykyisiä kollegoja, joten aamu alkoi halauksin. Toki tutussa joukossa on helpompi aloittaa, mutta uskon, että väliaikainen poissaolo toimistotyöstä on tehnyt minusta lähestyttävämmän, ja parantanut taitojani kohdata ihmisiä.

Kun kohtaamme ihmiset oletusarvoisesti positiivisin ennakko-odotuksin ovat syntyvät keskustelut, vaikka lyhyemmätkin, mielenkiintoisempia ja monipuolisempia.

Tommi HeleniusKirjoittaja Tommi Helenius omaa uteliaan mielen ja kokeilee mielellään erilaisia asioita ICT-alaa sivuten. Pelkkä Excelien pyörittely ei innosta, joten Tommi toimii mielellään ihmisten ja teknologian välimaastossa, liiketoiminnan ja tekniikan välisenä tulkkina.

User Avatar

piilo.osaajat

Piilo-osaajat -sivusto on asiantuntijuudesta innostuneiden yksityishenkilöiden työnhakuyhteisö, asiantuntijaverkosto sekä rekrytoijille ja työnantajille suunnattu osaajagalleria.

1 Response

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *