Site icon Piilo-osaajat

Kuunteleminen on valmentajan tärkein – ja vaikein taito

kuunteleminen
Minulle hyvän valmentajan tärkein taito on kyky kuunnella valmennettavaa. Ennakkoluuloton kuunteleminen ja läsnäolo avaavat monia solmuja valmennustilanteessa. Kun annan toiselle tilaa peilata kokemuksiaan puheen kautta, ratkaisuja alkaa löytyä.

Kuunteleminen voi kuitenkin olla myös vaikeaa. Ainakin oma mieleni alkaa hyvin helposti suoltaa ratkaisuehdotuksia ja selityksiä, jotka haluaisin tietysti tuoda heti myös esille. Varsinkin asiasta innostuessani, itseni hillitseminen on välillä haastavaa. Helpottavaa kuitenkin on, että kuunteleminen on taito. Ja taitoa voi harjoitella.

Oman mieleni hiljentämisessä ja toisen puheeseen keskittymisessä olen saanut apua tietoisuustaidoista. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että mieleni alkaessa käydä kierroksilla, hengitän muutaman hengenvedon vähän normaalia syvemmin. Tämä rauhoittaa ajatukset ja palauttaa keskittymisen. Joskus olen myös reilusti tunnustanut ”ajatukseni lähtivät harhailemaan, voitko toistaa, mitä juuri sanoit”. Näin olen taas saanut suunnattua huomioni toisen kuuntelemiseen.

Toinen minua kuuntelemisen hahmottamisessa auttanut työkalu on tiimivalmentajan koulutuksessa tutuksi tullut dialogisalmiakki. Salmiakin kulmissa kiteytyvät keskustelun perusperiaatteet, jotka ovat kuunteleminen, kunnioitus, odottaminen ja suora puhe.

Kuva: Kaisa Selamo

Kulmia voidaan pitää tasavertaisina, mutta minun mielestäni tärkein on juuri kuunteleminen. Muut perusperiaatteet tukevat tätä taitoa. Ja toisaalta kuunteleminen antaa pohjan käyttää muita perusperiaatteita.

Näiden perusperiaatteiden noudattaminen vahvistaa luottamusta valmennussuhteessa. Kun valmennettavalle tulee kokemus siitä, että kuuntelen ja todella kuulen, mitä hänellä on sanottavana, alkaa tapahtua. Luottamuksen kasvu johtaa siihen, että pystymme käymään asioita läpi entistä syvällisemmin ja siten saamme mahdollisuuksia entistä parempiin tuloksiin.

Mitkä ovat sinun kuuntelemisen kompastuskivesi? Ja mitkä ovat sinun keinosi selvitä niistä?

Kirjoittaja Kaisa Selamo on hyvinvoinnista ja itsensä johtamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työn ja työnhaun kesken. Ja on samalla sietämättömän onnellinen.

Kuuntelemisesta ja kuulluksi tulemisen tärkeydestä voit lukea myös seuraavista postauksista:

Exit mobile version