Site icon Piilo-osaajat

Piilo-osaajat uran suunnanmuutoksen moottorina

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Vuodenvaihteessa minulla tulee täyteen kaksi vuotta Piilo-osaajissa. Tänä aikana olen pohtinut monelta kantilta omaa osaamistani, toiveitani ja tavoitteitani oman unelmaduunini ja työurani suunnan suhteen. Nyt tuntuu siltä, että suunta alkaa olla selvillä ja muutenkin ajatukset työnhaun tulevista askelista ovat kirkastuneet. Mutta miten Piilo-osaajat ovat olleet tässä apuna?

Osaajaprofiili

Tärkein Piilo-osaajista tullut työkalu oman osaamiseni ja urani suunnan pohtimiseen onehdottomasti ollut osaajaprofiili. Olen kahden vuoden aikana päivittänyt profiiliani kahteen otteeseen. Ajan kanssa ajatukset ovat selkiytyneet ja suunta kirkastunut.Ensimmäisellä päivityskerralla viilasin vain vähän ensimmäistä versiota. Mutta toisella kerralla kirjoitin lähes koko profiilin uudestaan. Nyt tiesin tarkemmin mitä haluan, mihin suuntaan ja miksi olen uraani viemässä. Olin tunnistanut paremmin, mitä osaamista minulla on ja mikä siitä on oleellista työnhakuni ja urani kannalta nyt. Sekä mitä haluan nostaa esiin kiinnostukseni kohteista.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Yhteisö

Piilo-osaajien yhteisö on tullut minulle koko ajan tärkeämmäksi. Tämä on porukka ja paikka, jossa voidaan jakaa työnhaussa askarruttavat kysymykset, ilot ja surut, onnistumiset ja pettymykset. Omiin pohdintoihin saa muilta ajatuksia ja vinkkejä. Ja muiden kysymyksistä ja kokemuksista oppii ihan yhtä lailla.

Keskustelut Slackissa ovat antaneet minulle rohkeutta tehdä pieniä ja isoja valintoja ja päätöksiä niin työnhakuun kuin elämäänkin liittyen. Nämä ovat luoneet uusia mahdollisuuksia ja saaneet myös karsimaan vaihtoehtoja, keskittymään olennaiseen.

Vastuutehtävät

Parin piilarivuoden aikana olen ollut mukana blogi-, Facebook- ja Twitter-tiimeissä. Osassa useampaankin otteeseen. Sometiimeissä toimiminen on kehittänyt taitoa löytää tekstistä tai osaajaprofiilista se olennainen ydin ja tuoda se kiinnostavasti esille. Ja kuten Sinikka Kauhanen blogitekstissään osuvasti kirjoitti: “Toisten osaajaprofiilien lukeminen auttoi minua myös sanoittamaan omaa osaamistani.” Allekirjoitan täysin tämän, oma näkökulma on laajentunut ja olen oppinut ajattelemaan ja lähestymään omaa osaamistani ja urani suuntaa ihan uusilla tavoilla.

Somevastuut ovat lisäksi antaneet ajatuksia siihen, miten itse haluan käyttää somea työnhaussa ja ammattilaisena. Olen myös kiinnostunut mahdollisuudesta toimia tulevaisuudessa työntekijälähettiläänä tai muuten edustaa myös työnantajaani somessa.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Uusia tuulia

Marraskuun alussa, yhdistyksen syyskokouksessa, minut valittiin Piilo-osaajien hallitukseen ensi vuodelle. Sain vastuulleni jäsenvastaavan tehtävän. Tämä pesti on taas uusi mahdollisuus päästä oppimaan ja tekemään. Sekä antamaan uudella tavalla osaamiseni yhdistyksen käyttöön.

Hallituspesti myös vahvistaa tavoitettani edistää Piilo-osaajien toimintaa Kuopion suunnalla, täällä uusvanhalla kotiseudullani. Verkostoitumalla uudella paikkakunnalla uusien ihmisten kanssa pyrin viemään eteenpäin paitsi omaa työnhakuani, myös löytämään meille yhteistyökumppaneita ja mahdollisia uusia piilo-osaajia.

Sokerina pohjalla

Päivittäessäni osaajaprofiiliani toista kertaa, profiilin ja sen kysymysten työstäminen vahvisti uskoani siihen, että olen menossa oikeaan suuntaan. Elämässäni tapahtuneet muutokset ja tekemäni valinnat ikään kuin löysivät paikkansa kokonaisuudessa. Edelleen monet asiat ovat vaiheessa ja avoimia, mutta nyt tunnen taas olevani oikeassa paikassa. Menossa oikeaan suuntaan. Ja valmis uuteen myös työelämässä.

Kirjoittaja Kaisa Selamo on ympäristöstä, hyvinvoinnista, viestinnästä ja valmentamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työnhaun ja itsensä kehittämisen kesken. Suunnitelmissa on uusi suunta uralle.

Exit mobile version