Site icon Piilo-osaajat

Työkaluja uraunelman työstämiseen ja työnhakuun

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Omassa työnhaussani on alkanut aivan uusi vaihe. Ensimmäistä kertaa vuosiin olen hakemassa jotain ihan uutta, ilman takalautaa. Tilanne on samalla sekä kutkuttavan jännittävä että hiukkasen ahdistava. Se on saanut minut myös miettimään entistä enemmän sitä, mitä todella haluan tulevaisuudessa tehdä työkseni ja mihin suuntaan uraani suunnata.

Keräsin tähän kirjoitukseen muutamia asioita, joiden avulla parhaillaan työstän omaa uraunelmaani ja työnhakuani. Toivottavasti näistä on apua ja inspiraatiota myös sinulle.

1. Piilo-osaajien osaajaprofiili

Piilo-osaajien osaajaprofiilin kysymykset ovat loistava paketti oman osaamisen ja uratavoitteiden miettimiseen ja selkeyttämiseen. Kysymykset ja teemat ovat sellaisia, että kuka tahansa hyötyy niiden pohtimisesta. Vaikka ei olisikaan työnhaussa tai liittymässä yhteisöömme. Mikä sekin on toki erittäin suositeltavaa. 😉 Viimeisin päivitys omaan profiiliini julkaistaan lähiaikoina. Sen työstämisessä on ollut suurena apuna yhteisömme sisäinen workshop aiheeseen liittyen. Kannattaa siis pallotella kysymyksiä myös jonkun muun kanssa.

2. Kirjat ja tehtävät

Luen paljon, ja yksi suosikkiaiheeni on itsensä kehittäminen ja johtaminen. Aiheesta saisi varmasti paljon enemmän irti, jos tekisi kuuliaisesti kirjoissa olevat tehtävät, mutta turhan usein tämä jää ajatuksen tasolle. Olen kuitenkin huomannut, että myös ”pelkkä” kirjojen ja harjoitusten lukeminen vievät ajattelua eteenpäin. Vinkit jäävät muhimaan alitajuntaan, ja kun aika on kypsä, sieltä nousee ratkaisuja. Suosituksia viime aikojen lukemistostani ovat Riikka Pajusen Omaa tehtävää etsimässä, kuuden kirjailijan yhteisteos Ruuhkavuosiopas ja Frank Martelan Valonöörit.

Kuva: Kaisa Selamo

3. Vapaa-aika ja rentoutuminen

Alitajunnan työn auttamiseksi ja muutenkin oman hyvinvointini kulmakiveksi ovat viime aikoina nousseet vapaa-aika ja rentoutuminen. Työnhaun sekä oman osaamisen ja tavoitteiden työstämisen vastapainoksi kannattaa ottaa aikaa, jolloin tekee jotain ihan muuta. Itselleni toimivia keinoja ovat käsityöt, ulkona liikkuminen sekä lapsen kanssa leikkiminen ja hänen kanssaan lukeminen. Ja ihan erityisesti päiväunet – muistikirja kannattaa pitää valmiina sängyn tai sohvan vieressä.

4. Listat ja suunnitelmat

Listojen ja suunnitelmien tekeminen sekä asioiden aikataulutus ovat minulle ehdottomia, jos aion todella saada jotain aikaiseksi. Listat vapauttavat kapasiteettia muistista. Ja listojen avulla on helppo tehdä suunnitelmia ja aikatauluja. Käytän tässä apuna Trelloa, johon olen luonut itselleni Bujon ja Kanban-taulun yhdistelmän. Yhdessä tämän ja kalenterin kanssa saan viikottaiset ja päivittäiset tehtävälistat pysymään yleensä realistisina. Itse olen ihastunut sähköisiin työkaluihin, vaikka perinteiselle paperillekin on paikkansa. Sähköisesti tehtävien ja asioiden hallinta ja uudelleenjärjestely on vain huomattavasti helpompaa.

Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle, mutta nämä ovat tällä hetkellä minulle tärkeimmät työkalut. Ne, jotka auttavat jaksamaan ja vievät ajattelua ja tavoitteita eteenpäin. Usein pienen pienin askelin, joista taaksepäin katsoessa kuitenkin muodostuu isoja harppauksia. Kannustan lämpimästi kokeilemaan erilaisia keinoja ja löytämään niistä ne omat, itselle parhaiten toimivat päivittäiseen käyttöön. Tsemppiä ja onnistumisen kokemuksia työnhakuun ja oman uraunelman työstämiseen!

Kirjoittaja Kaisa Selamo on ympäristöstä, hyvinvoinnista, viestinnästä ja valmentamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työnhaun ja itsensä kehittämisen kesken. Suunnitelmissa on uusi suunta uralle.

Exit mobile version