Site icon Piilo-osaajat

Tärkein työelämätaito? Itsetuntemus!

Photo by Tookapic on Pexels.com

Jari Saarenpää vieraili Piilo-osaajien ja MiB ry.n järjestämillä rekrytointi-ja osaamismarkkinoilla 27.-28.8.2018 Tampereella ja Helsingissä kertomassa itsetuntemuksen merkityksestä työnhaussa ja työelämässä yleensä. Omien luontaisten taipumuksiemme ja motivaatioidemme syntymekanismien tarkastelen kautta pääsemme lähemmäs työelämän kautta saavutettavaa onnellisuutta.

Tekemällä sitä, mikä on meille luontaista, pidämme yllä motivaatiota, joka puolestaan resonoi työssä koetun onnellisuuden kanssa. Miten sitten oivaltaa omat luontaiset taipumuksensa? Tähän Jari Saarenpäällä, jonka omakaan tie luontaisten taipumuksien ja motivaation löytämiseen ei ole ollut suoraviivainen, oli muutamia oivia vinkkejä.

Työhyvinvointikyselyt paljastavat useimmiten saman tuloksen: suurin osa työntekijöistä  viihtyy työssään, mutta samalla ei kuitenkaan anna sille parastaan. Motivaatio puuttuu, mutta miksi? Työn imu on yllättävän vaikeaa toisaalta saavuttaa ja toisaalta ylläpitää. Jari Saarenpää mainitsi motivaatiosyklin olevan noin 10-15 vuotta. Tuona aikana työntekijä kasvaa innostuneesta ja työtehtäviään vasta opettelevasta yksilöstä innostuneeksi ammattilaiseksi ja lopulta vähän vähemmän innostuneeksi, samoja tuttuja juttuja tahkovaksi leipääntymisen tiellä puurtavaksi yksilöksi. Pahimmillaan työntekijä voi tipahtaa työelämämasennuksen suohon, jossa työtehtävät eivät motivoi lainkaan eikä mitään saa myöskään tehtyä. Mikä siis neuvoksi?

Photo by Pixabay on Pexels.com

Se, mitä kukin meistä osaa, on vain osa sitä, mitä me olemme työntekijöinä — tai ylipäätään ihmisinä. Oman osaamisen takana olevaan minään olisi jokaisen tärkeä tutustua, koska siellä lepää avain omien luontaisten taipumusten ja motivaation tunnistamiseen.

Omaa maailmassa olemista voi tarkastella vaikkapa kolmen minän kautta ja ottaa avuksi mielikuva merellä seilaavasta jäävuoresta. Se, mikä näkyy pinnan päällä, on tosiaan vain jäävuoren huippu eli se miten käyttäydymme eri tilanteissa. Pinnan alta löytyvät kolme minää eli luontaiset taipumuksemme: työminä eli ne roolit ja taidot, jotka omaamme tällä hetkellä työelämässämme ja jotka ovat ideaalisti koko ajan kehittyviä, toiveminä eli arvomaailmamme, ja luontainen minä eli taipumuksemme, asenteemme, uskomuksemme ja näistä kumpuava motivaatio.

Hyvä työkalu omien taipumusten tarkasteluun on esimerkiksi ajattelu- ja päätöksentekotyylitestit kuten Luontaiset Taipumukset -valmennus, joka perustuu Myers-Briggsin persoonallisuustestiin. Testin voi tehdä esimerkiksi tästä linkistä.

Se, mitä kukin meistä osaa, on vain osa sitä, mitä me olemme työntekijöinä — tai ylipäätään ihmisinä.

Kirjoittaja Ronja Iso-Heiko on pesunkestävä teologi, liiketaloustiedollisella asiantuntijuudella höystettynä, ja työskennellyt muun muassa kuorma-autojen korjaajana ja lihapullien myyjänä. Ronja uskoo hyvän voittoon ja jokaisen mahdollisuuteen löytää tai luoda itselleen se oikea unelmaduuni — tai jopa useampikin.

Exit mobile version