Site icon Piilo-osaajat

Piilo-osaajien puheenjohtajuus haastaa sopivasti

Ihmisiä rivissä

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Ihmisiä rivissä.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Piilo-osaajien puheenjohtajuus on tehtävä, jossa voi opetella vastuunkantamista ja johtajuutta. Vapaaehtoisten luotsaaminen on haasteellista, sillä elämän monet asiat kilpailevat ajasta ja huomiosta. Tässä pääsee kuitenkin aika pitkälle armollisella asenteella itseään kohtaan. Tehtävää helpottaa saman asian äärellä olevat innostuneet ihmiset.

Palasin Piilo-osaajien puheenjohtajaksi vuoden vaihtuessa, kun Kaisa Selamo luopui tehtävästä. Kolme vuotta sitten on olin aivan uuden edessä, mutta nyt jo vähän tiedän mihin olen ryhtymässä. Silloin pohdin paljon mihin olemme yhdistyksenä menossa ja mikä on roolimme yhteiskunnassa. Minulla oli myös näin jälkikäteen ajateltuna vähän hassuja pelkoja. Pelkäsin, että minä saan koko yhdistyksen surkastumaan omalla toiminnallani tai toimimattomuudellani. Niin ei sentään käynyt. Huomaan, että olen rennompi nyt.

Haasteet ovat edelleen samanlaisia. Peilasin kokemustani puheenjohtajana vuosi sitten blogiimme. Vapaaehtoisten rekrytointi ja innostuksen ylläpitäminen ovat haasteita, jotka kohtaan tälläkin kaudella. Pois lähtevien tilalle on löydettävä uusia tekijöitä ja saatava aikaan onnistunut muutos. Olen onnekas, sillä melkein kaikkiin tehtäviin on aina joku tekijä löytynyt. Olen myös hyvin iloinen siitä, että edelliset toimihenkilöt ja vastaavat siirtävät osaamistaan seuraaville ja muutos on niin saumatonta kuin mahdollista.

Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Vielä riittää tekemistä myös yhteiskunnallisella tasolla. Meillä oli yhdistystä perustettaessa isoja ajatuksia siitä, miten me voisimme toimia yhteiskunnallisena vaikuttajana ja osaamisen ilosanoman levittäjänä. Yksilötasolla olemme pystyneet auttamaan monia työnhakijoita tunnistamaan omaa osaamistaan ja löytämään uusia urapolkuja, mutta isossa kuvassa tarvitaan vielä paljon puhetta osaamisesta. Se taas vaatii konkreettista tekemistä, johon ei aina ole aikaa siinä määrin kuin asioita haluaisi edistää. Luotan kuitenkin siihen, että isot askeleet tulevat tapahtumaan oikealla hetkellä ja isossa kuvassa tapahtuu kyllä muutoksia pienilläkin askeleilla.

Vapaaehtoistyö Piilo-osaajissa on edelleen minulle tärkeää. Vastuunkantamisen ja johtamisen lisäksi saan harjoitella näkyvänä olemista ja omaksi itsekseni tulemista. Piilo-osaajat on minulle tärkeä yhteisö, jossa voin olla juuri sellainen kuin olen kaikkine puolineni. Piilo-osaajat on minulle myös väylä auttaa muita saavuttamaan sen, mitä he haluavat. Saan toteuttaa itselleni tärkeää elämänfilosofiaa.

Vaikka puheenjohtajana kannan vastuuta, olen iloinen taustallani olevasta upeasta ja innostuneesta hallituksesta, jonka kanssa saan viedä asioita eteenpäin. Lisäksi meillä on vapaaehtoisia erilaisissa rooleissa ja tehtävissä, mitkä pyörittävät käytännön juttuja niin talousasioista kotisivujen pyöritykseen kuin jäsenasioista somemarkkinointiin. Olen hyvin kiitollinen siitä. Iso kiitos heille kaikille! Yhteistyössä ja yhteisössä on voimaa.

Jos kaipaat merkityksellistä tekemistä ja mukavaa yhteisöä, liity meihin!

kuva: Niina Uusitalo

Kirjoittaja Virpi Haavisto haluaa auttaa organisaatioita tekemään osaamista ja potentiaalia näkyväksi. Hän uskoo, että itsetuntemus on avain menestykseen. Kaikki muu on vain kosmeettista puuhastelua, jolla yritetään välttää itseensä tutustuminen.

Exit mobile version