Site icon Piilo-osaajat

Myy osaamisesi työnantajalle vakuuttavasti kylmäsoitolla

Kuva: Unsplash

Kun on vastavalmistunut ja hakee töitä kilpaillulta alalta, ei voi välttyä kakkossijoilta ja pettymyksiltä rekrytoinneissa. Siksi kannattaa ottaa kaikki keinot käyttöön ja herättää potentiaalisissa työnantajissa tarve juuri sinun osaamisellesi.

Työnhaku on pidemmän päälle uuvuttavaa varsinkin nyt, kun kilpailu tuntuu olevan erityisen kovaa. Jos olet samassa tilanteessa kanssani, olet ehkä miettinyt katseen suuntaamista yleisessä haussa olevien paikkojen lisäksi piilo- tai tarvetyöpaikkoihin.Tässä tilanteessa sellaisia olisi varmaan järkevää hakea, mutta miten kiinnostavia tahoja oikein kannattaisi lähestyä?

Erään tuttuni työhön kuuluu oman yrityksen palvelujen myyminen myös kylmäsoittojen avulla. Hän avasi minulle sitä, miten myynnin ammattilaiset tekevät kauppoja luomalla tarpeen potentiaaliselle asiakkaalle. Samaa taktiikkaa voi soveltaa myös työnhaussa: kun työnhakija soittaa kylmäsoiton, hän pyrkii myymään omaa osaamistaan potentiaaliselle työnantajalle.

Soittaminen kauhistuttaa! Miten selvitä jännityksestä?

Tämän postauksen vinkkien ideana on haastatella toista osapuolta niin, että parhaassa tapauksessa hän on lopulta enemmän äänessä kuin soittaja. Haastattelun jälkeen kerrataan vielä ilmi tulleet haasteet ja tavoitteet haastateltavalle ja tarjotaan hänen ongelmaansa ratkaisua eli tässä tapauksessa omaa työpanosta.

Ennen puhelua kannattaa kirjoittaa itselleen tiivis käsikirjoitus puhelusta. Voit myös soittaa saman kylmäpuhelun harjoituksena ensin jollekin tutullesi, jolloin voit samalla muotoilla omaan suuhusi sopivat vuorosanat. Haastateltavaksi kannattaa valita organisaatiosta sellainen henkilö, jolla on päätäntävaltaa rekrytointien tekemiseen ja mielellään myös näkemystä niistä tehtävistä, joihin toivot pääseväsi.

Selvitä etukäteen, millaisissa rooleissa organisaatiossa työskentelee ihmisiä omaan osaamiseesi tai kiinnostukseesi liittyen. Muista pyytää innokkaasti haastateltavaa kertomaan lisää joka välissä.

Kuva: Markus Spiske / Pixabay

Työnhakijan kylmäpuheluskripti

Tällä välin mieti, miten voit osaamisellasi ja kokemuksellasi ja kiinnostustasi hyödyntäen ratkaista ongelman, josta keskustelitte. Sen jälkeen voit palata asiaan, eli soittaa uudelleen samalle henkilölle.

Kuva: Engin Akyurt / Pixabay

Mitä siis tuli tehtyä?

Tällä tekniikalla saat työnantajan sanoittamaan tarpeensa ja luomaan työnkuvan, joka sopii juuri sinun osaamiseesi. Ihmiset ovat yleensä innokkaita sparraamaan muita ja ilahtuvat, kun jotakuta kiinnostaa heidän tekemänsä työ. Sinä rehellisesti pyrit ymmärtämään haastateltavan tilannetta ja auttamaan häntä, etkä ainoastaan pyydä töitä. Osoitat myös ajattelukykyä ja pienennät työnantajan riskiä.

Voit vielä puhelun jälkeen laittaa haastatellulle henkilölle sähköpostitse koonnin puhumastanne. Sisällytä siihen tilannekuvaus sellaisena kuin sen ymmärsit, esille nousseet haasteet sekä lopuksi ehdotus siitä, että olet käytettävissä, mikäli nimeämiäsi, osaamistasi vaativia asioita tarvitsee organisaatiossa hoitaa. Näin toimimalla olet mielen päällä silloin, kun tarve kaltaisellesi osaajalle iskee.

Kerran se kirpaisee, mutta jälkikäteen tuntee itsensä maailman reippaimmaksi työnhakijaksi. Kurkkaa myös piilareiden muut työnhakuaiheiset blogitekstit täältä.

Kirjoittaja Sanni Kurvinen on tuore viestinnän maisteri, jonka tavoitteena on päästä oman alan hommiin ja tekemään töitä hyvisten puolella.

Exit mobile version