Site icon Piilo-osaajat

Osaamisportfolio

Kaksi henkilöä istuu pöydän vastakkaisilla puolilla ja keskustelee. Toisella on edessään läppäri ja toisella muistikirja.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

CV, curriculum vitae, kurrikulumi. Siitä on hyvät työhakemukset tehty. Pituutta, aukottomuutta ja nousujohteisuutta. Sitten on ansioluettelo, resume, ressari. Mitä olet saanut aikaan. Ne referenssit ja suositukset. Näillähän elämä työnhaussa menee. –Mistä saat sisältöä CV:n ja ansioluettelon täytteeksi?

Työnhakija tai osaamistaan vaikkapa hanketyössä todistava joutuu esittelemään oppiarvojaan, pätevyyttään ja ansioitaan osoittaakseen kelvollisuuttaan asiantuntijana ja osaajana. Yleisin tapa tässä on laittaa liitteeksi CV ja referenssit. Rekrytoija tai osaamisen arvioija ei oikeastaan ehkä osaa muuta vaatiakaan, niin yleiseksi tuo käytäntö on muodostunut. Hyvä, tapa on tuttu ja helpottaa kaikkien elämää, kun ei tarvitse arvata tällä kohtaa. –Nyt emme kuitenkaan puhu siitä enempää. Keskitymme siihen mistä sitä sisältöä noihin esitettäviin asioihin saa.

Opiskelu

Opiskelu on se mistä tulee tutkinto tai se muuten näyttää hyvältä. Monesti ei ole kovin väliä onko opiskellut ihan juuri sitä mitä tehtävä edellyttää. Enemmän on painoa sillä, että osaa tehdä harjoitustehtävien ja lopputöiden vaatiman ajattelun ja tiedonhaun, siihen liittyvien omien johtopäätösten teon ja lopussa aina kertoa mitä lisää pitäisi vielä tutkia ollakseen varmempi tuloksista.

Tiedän kärjistäväni. Kokemuksestani. Paljon opinnäyte- ja päättötöitä ohjanneena olen havainnut tällaisen mallin. Ja malli monesti moneen riittää.

Työ

Työ antaa kuvan kokemuksesta. Siksi CV:ssä luetellaan työpaikat mahdollisimman tarkasti. Firma, tehtävä ja erittäin tärkeänä päivämäärät. Niiden avulla lasketaan kokemusvuodet. Kivienpotkiskelusta, kahvinjuonnista ja siitä tekemisestä, jota varten tehtävä on olemassa. 

Kun aikaansidottua tehtävälistaa avataan ansioluettelossa tarkemmin päästään kiinni aikaansaannoksiin. Olet tehtävässä potkiskellut kiviä ja siinä ohessa löytänyt ratkaisun johonkin alan tai jonkin asiakkaan kipeään ongelmaan. –Saat referenssin, onnistumisen, ansiomerkinnän ja joskus ihan ansiomerkinkin. Todisteen kyvykkyydestäsi.

Elämä

Opiskelun ja työn lisäksi on elämää. Sitä arkea ja osallistumista moneen muuhun. Ja sielläkin on paljon täytettä kurrikulumiin ja ressariin. Osaamisen käyttämistä, kehittymistä ja näyttöjä. Onneksi myös CV:ssä on paikka näille asioille ja siten ne voidaan nostaa myös ansioluettelossa näkyviin täydentämään työtehtävissä kertyneitä ansioita.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Esimerkiksi otan yhdistystoiminnan ja jostakin itselleni tutusta, siis Piilo-osaajista. Mitä sieltä löytyy tulevaan hakemukseeni?

Olen perustajajäsen, samalla yhdistyksen ensimmäinen miesjäsen. Olin mukana sääntöjenlaadinnassa ja toimintaperiaatteiden muotoilussa. Tästä löytyyPRH:n arkistoista todiste ja tarvittaessa muistioita myös yhdistyksen muilta perustajilta. Siis ennakkoluuton asenne ja todellinen tiimityön osoitus on helposti todennettavissa.

Olen Piilo-osaajat ry:n hallituksessa. Olen siis sitoutunut kantamaan vastuuta organisaation toiminnasta ja samalla olen vastuussa vahingoista ja maineesta. Tämäkin on todennettavissa ja löytyy myös päivämäärät pöytäkirjoista.

Yhdistyksen toimintaan osallistuvana olen opetellut tekemään ja julkaisemaan videoita somessa. Videot ovat nähtävillä netissä eli todennettavissa oleva asia. Osoitan siis kykyäni oppia ja käyttää järjestelmiä ja digitalisaation mahdollisuuksia ennakkoluulottomasti.

Olen osallistunut tapahtumien järjestämiseen, viimeksi Rekrytointi- ja osaamismarkkinoiden nettiin viemisessä. Kykenen siis tiimityöhön ja sidosryhmätyöhön sekä toimimaan joustavasti tilanteen ja toimintaympäristön vaatimissa muutoksista. Tästäkin on julkinen näyttö olemassa netissä.

Olen osallistunut organisaatioviestintään ja sisällöntuottamiseen. Tämä kirjoitus yhtenä monista postauksistani todentaa asian. Osaan siis kirjoittaa ja suunnitella organisaation toimintaa tukevaa sisältöä ja saada sen julki.

Eikä tässä vielä kaikki. Olen muutamassa muussakin yhdistyksessä ja ryhmässä mukana tekemässä asioita, joissa syntyy näyttöä ja osoitusta osaamisestani ja kyvyistäni.

Mitä sinä voit ottaa elämästä itsellesi?

Jos olet jo Piilo-osaajien jäsen, mitä sinä voit ottaa mukaasi toiminnasta? Millaisia rivejä saat CV:si täytteeksi tai millaisia kappaleita ansioluetteloosi mukana olemalla ja osallistumalla?  Samanlaiset kysymykset voit tehdä myös muiden yhdistysten ja harrastustesi osalta. Olennaista on ymmärtää elämän tarjoamat mahdollisuudet ja tarttua niihin. Pienellä lisävaivalla niistä mahdollisuuksiin tarttumisista saa jäämään jäljen, merkinnän, jota voi käyttää edetäkseen tai onnistuakseen jossakin muussa. Virallista, dokumentoitua, näkyvää, tunnustettua, tiedossa olevaa. Sellaista mistä voi kertoa muille ja minkä voi näyttää muille.

Samalla siinä tulee elettyä, joten saa kaksi rusinaa pullasta yhdellä kertaa.

Kirjoittaja Matti Kortteus on Piilo-osaajien aktiivijäsen ja mukana Työmarkkinatorin kehittäjäryhmässä seuraamassa järjestelmän työnhakija- ja sidosryhmäosioiden etenemistä. Matti miettii, miten tulevaa työnhakujärjestelmää käytetään entistä helpommin osaamisen ja osaamistarpeen yhdistämiseksi.

Exit mobile version