Site icon Piilo-osaajat

Uusi työsuhde – sukellus syvään päähän

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Työnhaku on kiihkeää eteenpäin katsomista, uuden etsimistä ja mahdollisten tulevaisuuksien visioimista. Mitä on tarjolla, mitä itse haluan? Se on myös hyvin konkreettista työtä. Työhakemusten tekemistä, ansioluettelon ja työnhakutaitojen kehittämistä. Verkostoitumista ja kouluttautumista. Entä mitä tapahtuu, kun haluttu työ napsahtaa kohdalle?

Itselläni aktiivinen työnhakujakso kesti noin 1,5 vuotta. Samalla sain tehdä mielekkäitä ja opettavaisia töitä itsenäisissä viestinnän asiantuntijatehtävissä, yhteistyössä liikunta- ja sote-järjestöjen ammattilaisten kanssa.

Lokakuun alussa aloitin uudessa vakituisessa työsuhteessa kotipaikkakunnallani, osin Piilo-osaajien yhteisön vauhdittamana. Rytmi vaihtui projektimaisesta asiantuntijatyöstä syväsukelluksena uuteen, luottamushenkilövetoiseen organisaatioon.

Työsuhteen alkuviikkoina tajuntaani hyökyivät uuden työyhteisön ihmiset, tavat ja tunteet, organisaatioon perehtyminen sekä tiivistahtinen käytännön työ viestinnän ja vapaaehtoistoiminnan parissa. Ikävänä yllätyksenä sain sisäilmaoireita heti alkumetreillä.

Uuden työn alkaessa halusin ajatella, että nyt on yksi tärkeä tavoite maalissa ja voin hengähtää. Kantapään kautta voin todeta, että uusi työ vie aluksi paljon energiaa ja yllätyksiinkin kannattaa varautua.

Vinkkejä uuden työn aloittajalle:

1. Lataudu ja lepää. Jos se suinkin on mahdollista, pidä pieni loma ennen uuden työsuhteen alkua. Ihannetilanne lienee, jos pääsee aloittamaan uuden työn kauden alusta ja levänneenä. Itse koulutin maanantaina edellisen työyhteisön ihmisiä ja tiistaina 1.10. aloitin uuden työn. Nyt tekisin ehkä toisin.

2. Kuuntele ja tutustu. On tärkeää tutustua lähimpiin työtovereihisi. Sinun ei silti tarvitse ottaa heti kantaa työyhteisön asioihin. Itselleni tämä oli vaikeaa, koska kannan vastuuta ja ryhdyn nopeasti miettimään erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja.

3. Rauhoita muuta elämää. Uuden opettelu ja pelkästään laitteiden ja ohjelmien haltuunotto vievät väistämättä aikaa ja energiaa. Vähennä muita menoja, jos mahdollista. Tässä haasteena voivat olla aiemmat sitoumukset, esimerkiksi minulla oli aiemmin sovittuja koulutuksia ja vapaaehtoisvastuita to do -listalla. Toisaalta niistä sai energiaa.

4. Reagoi ongelmiin ja ota puheeksi. Asioihin voi vaikuttaa vain, jos niistä kertoo. Esimerkiksi sisäilmaoireista kerroin esimiehelle ja työterveydelle, jotta niitä pystytään seuraamaan ja hoitamaan asiallisesti. Pyydä tarvittaessa toimenpiteitä.

5. Keskity tehtäviisi. Ota fokukseksi omat työtehtäväsi ja ala edistää niitä. Tämä vahvisti ainakin minulla hallinnan tunnetta.

6. Ole kärsivällinen. Uuteen organisaatioon perehtyminen vie aikaa. Uusi työ on mahdollisuus löytää itsestä uusia puolia ja tuoda myös työyhteisöön uutta.

Jos työ osoittautuu ihan muuksi kuin ajattelit, kannattaa muistaa, että koeaika on aina olemassa puolin ja toisin. Itselläni tunnelmat ovat nyt voiton puolella, vaikka uusia asioita riittää ratkottavaksi ja hyväksyttäväksi.

Kurkkaa myös Montevistan sivulta 5 vinkkiä uuden työn haltuunottoon.

Kirjoittaja Heidi Hölsömäki on kuunteleva kehittäjä ja visualisoiva toimittaja. Järjestöviestinnän ammattilaisen sydän ja näppis sykkivät erityisesti ihmisten hyvinvoinnin puolesta.

Exit mobile version