Site icon Piilo-osaajat

Ympäristö + valmentaminen = ympäristövalmentaminen?

Kevätkoivuja sinistä taivasta vasten.

Kuva: Salme Selamo

Olen pyöritellyt mielessäni ajatusta, miten voisin yhdistää kaksi kiinnostukseni kohdetta – ympäristöasiat ja valmentamisen. Kun laskee suoraviivaisesti yhteen yksi plus yksi, vastaukseksi tulee ympäristövalmentaminen. Mutta mitä se sitten voisi tarkoittaa? Oma pohdintani on vielä alussa, mutta jotenkin haluan jakaa ajatuksiani jo nyt. Unelmat on tehty jaettavaksi!

Miksi ympäristövalmennusta?

Ympäristöasiat ja ympäristöystävällisyys ovat jo pitkään olleet tärkeitä puheenaiheita. On lakeja ja suosituksia, mutta ympäristöystävällisyys löytyy yhä useammin myös asiakkaiden valintakriteereistä tärkeänä tekijänä. Ympäristövalmennuksen asiakkaita voisivat olla yritykset, yhteisöt ja julkiset toimijat, jotka haluavat:

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Valmenna, sparraa, kouluta 

Valmennuksessa lähdettäisiin liikkeelle asiakkaan toiminnan nykytasosta.

Muun muassa näiden kysymysten perusteella voidaan miettiä, valita ja kehittää se tai ne ympäristötoimenpiteet, joita lähdetään seuraavaksi toteuttamaan. Tarkoituksena on valita juuri tälle asiakkaalle tärkeimmät ja toimivimmat toimenpiteet. Tarkoitus ei ole tehdä päätöksiä asiakkaan puolesta vaan auttaa ja sparrata häntä löytämään ja valitsemaan itse toimenpiteet ja niiden toteutuksen keinot. Sparrausapua voi antaa myös toteutukseen ja sen onnistumisen arviointiin. Sekä myöhemmin seuraavien toimenpiteiden valintaan.

Valmennusta voisi järjestää myös yksityisille ihmisille, mutta tällöin toimivin keino olisi ehkä ryhmäkoulutus. Koulutuksessa mietittäisiin muun muassa:

Nämä ovat tietysti hyviä kysymyksiä myös yritysasiakkaiden kanssa pohdittavaksi.

Itsestäänselvyyksiä! – Vai onko sittenkään?

Nämä kysymykset voivat tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta omakin kokemukseni osoittaa, että arjessa ei usein ole aikaa näiden kysymysten pohtimiseen. Saati sitten toteuttamiseen. Ei yrityksillä eikä yksityisillä henkilöillä. Kun ottaa jonkun avukseen miettimään asiaa ja sparraamaan, tulee antaneeksi muutokselle tilaa ja aikaa ja siten paremman toteutumisen mahdollisuuden. Ulkopuolinen apu voi auttaa myös huomaamaan vaihtoehtoja, joita ei itse ole tullut ajatelleeksi. Lisäksi valmentaja voi auttaa tekemään riittävän pieniä valintoja. Sellaisia, jotka ovat normaalin arjen ja toiminnan puitteissa mahdollisia toteuttaa.

Kuva: Laura Tammisto / Studio Torkkeli

Matka ja pohdinta jatkuu! Olen uteliaalla mielellä sen suhteen, mihin se johtaa. Askel kerrallaan reitti selkenee, vaikka määränpää ei vielä olekaan kokonaan selvillä.

Kirjoittaja Kaisa Selamo on ympäristöstä, hyvinvoinnista, viestinnästä ja valmentamisesta kiinnostunut diplomi-insinööri, joka jakaa aikansa perheen, työnhaun ja itsensä kehittämisen kesken. Tähtäimessä on uusi suunta uralle.

Exit mobile version