Site icon Piilo-osaajat

Miksi palkata kokenut työntekijä?

Onko rekrymarkkinoilla ikärasismia? Ihan varmasti on, mutta itse en sitä varsinaisesti tunne kokeneeni. Toki kokeneen asiantuntijan työllistymisessä on omat haasteensa ja tuntuu, että nuoremmat työllistyvät paremmin. Mikään nuoret ja vanhat vastakkainasetteluhan tämä ei ole, vaan molempia tarvitaan. Mutta miksi kannattaisi se kokenut asiantuntija sitten palkata?

Helppo vastaus tietysti olisi, että kokemuksen takia. Ja onhan se totta, että työ- ja elämänkokemuksesta on korvaamatonta hyötyä missä tahansa vaativassa asiantuntuntijatehtävässä. Mikään koulutus tai ominaisuus ei tätä kokemusta korvaa.

Monesti kuulee sanottavan, että ihminen laiskistuu ja menettää innostusta iän myötä. Tämähän ei toki pidä paikkaansa, vaan edellä mainitut vain ilmenevät erilailla kuin nuoremmilla. Kun kokenut asiantuntija saa töissään ongelman tai haasteen ratkaistua, hän ei hihku ympäriinsä ja selvitä muille mitä tuli tehtyä. Sen sijaan hän huokaisee, ehkä tuulettaa vaisusti työpöydän alla ja hakee kupillisen kahvia. Sitten ollaankin valmiita seuraavaan haasteeseen.

Kokenut asiantuntija käyttää aikansa tehokkaasti, ei hötkyile ja osaa luonnostaan rytmittää aikansa ja projektinsa tehokkaasti. Entä oppiiko vanha koira uusia temppuja? Ihan varmasti oppii. Itseltäni on alan vaihto sujunut hienosti, ja uuden oppiminen on tuonut lisää motivatiota ja piristysruiskeen työhöni. Kokeneella asiantuntijalla on paljon osaamista, jota hän osaa soveltaa eri tilanteissa ja työtehtävissä.

Kokeneen asiantuntijan sitoutuneisuus ja lojaalisuus on yleensä luonnostaan korkealla tasolla. Kun palkkaa kokeneen asiantuntijan, ei tarvitse pelätä, että hän on hetken kuluttua etsimässä uusia töitä. Esimerkiksi palkka ei ole kokeneelle asiantuntijalle enää kovinkaan suuri motivaattori, vaan suurin motivaatio löytyy itse työstä. Toki työn pitää olla riittävän haastavaa ja monipuolista. Voiko sitten olla liian kokenut? Toki voi olla, ja kokenut asiantuntija vaatiikin edellä mainittuja asioita työltään. Kokeneen asiantuntijan pitää tuntea, että on hyödyksi työyhteisölle. Kun työ ja kokenut asiantuntija kohtaavat, ollaan varsin varmalla ja vakaalla pohjalla.

Kokenut asiantuntija on kohdannut monet eri tilanteet jo aiemmin urallaan, eikä näin ollen vähästä hätkähdä. Hänellä on myös ehtinyt olla monelaisia esimiehiä, kollegoita ja yhteistyökumppaneita, joten hän tulee sujuvasti toimeen monelaisten ihmisten kanssa.

Kirjoittaja Tero Hietanen on kokenut moniosaava asiantuntija, ihmisläheinen insinööri, jonka sydän sykkii uuden opppimiselle ja olemassa olevan soveltamiselle.

”Tekemällä oppii vaikka mitä”

Exit mobile version