Site icon Piilo-osaajat

Rutiinien rikkoutuminen uudistaa

Rutiinit tarkoittavat sitä, että tehdään samoja asioita samalla tavalla päivästä toiseen. Tietyissä tilanteissa tämä on hyvä asia. Rutiinit helpottavat töitä ja arkea monella tavalla. Välillä on kuitenkin hyvä ravistella toimintaansa ja miettiä, voisiko asioita tehdä toisinkin.

Mitä pitempään toimii samojen rutiinien mukaan, sitä vaikeampi on muuttua. Töissä tämä johtaa helposti muutosvastarintaan. Siihen, että halu uudistua häviää tai sille enää nähdä tarvetta. Kuitenkin nykyään hyvin harva työ on sellainen, että siinä pystyisi pärjäämään uudistumatta säännöllisesti.

Muutokseen voi lähteä omasta halustaan ja saada aikaan hyviä tuloksia. Usein käy kuitenkin niin, että rutiinit rikkoutuvat, kun eteen tulee asia, joka pysäyttää totaalisesti. Työelämässä tällainen tilanne voi olla yt-neuvottelut tai irtisanotuksi tuleminen. Myös yksityiselämässä tapahtuvat isot muutokset voivat saada muuttamaan kurssia.

Niina Tavi kirjoittaa blogitekstissään Rohkeasti kohti uutta uraa siitä, miten muutos voi saada hakemaan uutta suuntaa uralleen. Hän kuvaa haasteita, joita alanvaihtaja voi kohdata sekä ajatuksia siitä, miten nämä haasteet voi voittaa.

Terhi Vedenkivi kertoo samasta teemasta avioeron kautta. Kun tilanteen muutos pakottaa ohjelmoimaan ajatukset uusille urille, suhtautuminen koko elämään voi muuttua. Tärkeää on myös, että ei jää yksin. Sekä Niina että Terhi korostavat vertaistuen ja keskustelemisen merkitystä muutoksen onnistumisessa.

Muutoksen ja rutiinien rikkoutumisen ei tarvitse tarkoittaa työpaikan vaihtoa tai uutta uraa. Se voi myös johtaa siihen, että löytyy uusi ja parempi tapa tehdä omaa työtä. Tällä on vaikutusta myös yrityksen tulokseen. Ja yhden työntekijän muutos voi johtaa lisäksi koko työyhteisön toiminnan muutokseen. Tällä onkin jo isompi merkitys.

Jos siis tunnet alkavasi urautua etkä toivo sitä suuntaa, lähde ajoissa tekemään muutosta. Mieti, mitkä rutiinit työssäsi ovat välttämättömiä ja mitä voit lähteä muuttamaan. Hanki tietoa ja ideoita sinulle sopivalla tavalla. Kokeile rohkeasti, tarvittaessa uudestaan ja uudestaan. Löydä uusi suunta. Ennen kaikkea, ole avoin ja älä jää yksin. Varaudu siihen, että kun antaudut muutokselle, vaikutus voi ulottua laajalle.

Kirjoittaja Kaisa Selamo on itsensä kehittämisestä kiinnostunut diplomi-insinööri joka haistelee uusia tuulia uralleen.

Exit mobile version