Site icon Piilo-osaajat

Osaaja pois piilosta – Jarin tarina

henkilö kirjoittaa työsopimuksen

Kuva: Scott Graham / Unsplash

Jari Aaltonen on viime syksynä, pitkän työttömyyden ja turhauttavan työnhaun jälkeen, työllistynyt toivomaansa etätyöhön. Hän kaipasi tukea nykyaikaiseen työnhakuun ja oman osaamisensa sanoittamiseen. Lue, miten sinnikkyys ja Piilo-osaajilta saatu apu auttoivat häntä löytämään uuden työn.

Mikä sai sinut alun perin kiinnostumaan Piilo-osaajista?

Kuulin Piilo-osaajista ensimmäisen kerran ammattiliiton järjestämässä työnhakuvalmennuksessa. Määräaikainen työsuhteeni oli päättynyt puolitoista vuotta aikaisemmin ja työnhaku oli osoittautunut haastavaksi. Otin selvää yhteisöstä ja laitoin jäsenhakemuksen eteenpäin. Tästä on nyt kulunut kaksi vuotta.

Mitä halusit saavuttaa yhteisön avulla?

Kun hain töitä, olin saanut lukuisia ei kiitos -viestejä. Niinpä kaipasin vinkkejä työnhaun tueksi. Halusin saada toisen silmäparin katsomaan työnhakudokumenttejani ja kommentoimaan niitä. Perimmäisenä tavoitteenani oli tietenkin työpaikan löytäminen.

Miten nämä työnhakuyhteisöön liittyvät tavoitteesi toteutuivat?

Katsoimme Haaviston Virpin kanssa työnhakudokumentit läpi. Hän kommentoi ja minä muutin tekstiä. Sitten sain kuulla, että tarvitaan myös osaajaprofiili. Se oli minulle aivan jotain uutta. Otin selvää, millainen sen pitäisi olla. Kirjoitin luonnoksen, jota Virpi sitten kommentoi. Lopulta julkaisin siitä ensimmäisen version Piilo-osaajien verkkosivulla. Myöhemmin tein osaajaprofiilista uuden version, kun osallistuin Osaajaprofiilivalmennukseen viime keväänä. Varsinainen palkkatyö antoi kuitenkin odottaa itseään kaiken kaikkiaan yli kolme vuotta.

Miten onnistuit uudessa ura-askeleessasi ja mitä vahvuuksiasi hyödynsit?

Jatkoin sinnikkäästi työnhakudokumenttien lähettelyä eri organisaatioihin. Hakemuksessa kuvailin motivaatiotani ja koetin parhaani mukaan vastata kysymykseen: Miksi haluat tulla juuri tähän työhön / tämän työnantajan palvelukseen. Maaliskuussa 2022 laitoin hakemuksen myös Mediconsult Oy:lle, ja pääsin haastatteluun. Tähän hakuun tuli ”ei kiitos” -viesti. Toukokuussa laitoin uuden hakemuksen, mutta siihen ei heti vastattu. Juhannuksen jälkeen sieltä soitettiin, ja kysyttiin: ”Kiinnostaako integraatioprojekti?” Vastasin: ”Kyllä, kaikki tekeminen kiinnostaa”. Sitten syyskesällä, kun haastattelut etenivät, avoinna olikin ohjelmistokehittäjän paikka. Haastattelussa mukana ollut HR-henkilö oli lukenut huolellisesti osaajaprofiilini, ja hän teki kysymyksiä myös sen perusteella.

Työllistyin syyskuun alussa ohjelmistokehittäjän toimeen, toisin sanoen oman alani työhön. Tosin työsuhde on määräaikainen. Vahvuutenani on pitkä kokemus, jonka avulla pystyn taklaamaan uudenlaisen ohjelmakehitysympäristön sekä työvälineet ja -menetelmät. Tarvittaessa pyydän kollegoilta apua. Lisäksi voin käyttää visuaalista hahmotuskykyä käyttöliittymän toteuttamisessa. Onneksi ympärilläni on kannustava tiimi, joka on kärsivällisesti opastanut minua näissä haasteissa.

Mitä muuta yhteisö sinulle antoi?

Yhteisö antoi merkittävällä tavalla vertaistukea: keskinäistä apua, tukea ja kokemusten jakoa. Erityisesti keskustelut työpajoissa ja kahvitunneilla olivat rohkaisevia.

Yhteisö kannusti myös aktivoitumaan sisällöntuottajana somessa. En ollut aikaisemmin juurikaan postannut mitään some-kanavilla, puhumattakaan siitä, että olisin julkaissut koskaan blogitekstiä. Yhteisön tuella sain julkaistua ensimmäisen. Sen jälkeen olen kehittynyt kirjoittajana, kun olen säännöllisesti julkaissut tekstejä Piilo-osaajien sivustolla. Olen julkaissut näitä myös LinkedInissä ja samalla olen kasvattanut LinkedIn-verkostoani. Tämä on ollut kasvutarina!

Lisäksi yhteisö tarjoaa mahdollisuuden kehittää uusia taitoja, joita voi esitellä työnhaussa. Minä tutustuin WordPress-julkaisujärjestelmään ja sain antaa teknistä tukea yhteisölle; aloin toimia Webmasterina. Lisäsin tämän osaamisen työnhakudokumentteihini.

Mitä sanoisit Piilo-osaajiin liittymistä vielä harkitseville?

Vertaistuki on mahtavaa! Kun tietää, ettei ole tilanteessaan yksin, on helpompi sietää huonompiakin päiviä. Nimensä mukaisesti Piilo-osaajat auttavat piilotyöpaikan löytämisessä: olemaan rekrytoivien tahojen näkyvissä. Rekrytoivat henkilöt voivat löytää sinut, vaikka nämä eivät olisi julkisesti ilmoittaneet avoimesta työpaikasta. Olemalla aktiivisesti mukana yhteisön toiminnassa voi oppia uusia taitoja, joita voi hyödyntää työnhaussa.

Kirjoittaja Jari Aaltonen on kokenut ohjelmistosuunnittelija.

Exit mobile version