Site icon Piilo-osaajat

Videoi, tarinoi ja vaikuta – sosiaalisen median viimeisimmät trendit

Kuva: Unsplash

Sosiaalinen media on jatkuvassa muutoksessa uusine ominaisuuksineen ja kanavineen, mutta mikä on somessa pinnalla juuri nyt? Mitä muutoksia eri kanaviin on lähiaikoina tullut tai tulossa? Katso alta somen uusimmat tuulet!

Facebook

Vaikka nuoret somettajat ja omaa somen käyttöään rajoittavat ihmiset ovat vankoin askelin poistuneet Facebookista, on sillä maailmanlaajuisesti yhä yli 1,5 miljardia aktiivista käyttäjää joka päivä. Videot toimivat Facebookissa edelleen hyvin: sisältöön panostaminen ja erityisesti videon koukuttavat alkusekunnit ovat yhä tärkeitä. Tarinallisuus, aitous ja läpinäkyvyys tuovat yrityksen ja brändin lähemmäs yhä tietoisemmaksi käyvää kuluttajaa.

Teknisistä ominaisuuksista eniten muutoksia on tulossa palvelun mobiilikäyttöön 19. elokuuta, kun kuvien ja videoiden kokoa uutisvirrassa madalletaan mittasuhteisiin 4:5. Jos kuva tai video on tätä korkeampi, se ei näy mobiilijulkaisussa lainkaan, joten mittasuhteet kannattaa tarkistaa. Julkaisussa näkyy päivityksen jälkeen vain kolme ensimmäistä tekstiriviä, jolloin uutisvirran julkaisuja on nopeampaa selata. Toisin sanoen timanttinen sisältö ja erityisesti kiinnostava aloitus ovat entistä tärkeämpiä Facebook-julkaisuja tehdessä.

Instagram Stories eli Instagram-tarinat

Instagram Stories jatkaa menestyksekästä riemukulkuaan: Instagramin tarinat-osiolla on maailmanlaajuisesti yli 500 miljoonaa käyttäjää päivittäin. Mikä tarinoista sitten tekee niin suosittuja? Ainakin nämä: kepeys, kerronta ja katoavaisuus. Tarinoiden on tarkoituskin olla pieniä ohimeneviä klippejä käyttäjän – tai vaikkapa yrittäjän – elämästä. Videoiden ja kuvien ottaminen on helppoa ja niiden muokkaamiseen on käytettävissä kymmeniä elementtejä pupukorvista gif-kuviin ja tietovisoihin. Tarinoihin voi todella tarinoida vaikka 10 kuvaa tai videota päivässä, sillä ne eivät tuki käyttäjän tavallista uutisvirtaa. Klippien katoavaisuus houkuttelee seuraajia tarkistamaan päivittäin, mitä uutta tarinoihin on tänään laitettu. Uutena ominaisuutena tarinoihin on tuotu chat-tarra, jonka avulla voi kutsua seuraajiaan liittymään ryhmäkeskusteluun.

Instagram on kertonut testaavansa sovelluksesta versiota, jossa käyttäjän julkaisujen tykkäysmäärät ja videoiden katselukerrat on piilotettu muilta kuin häneltä itseltään. Instagram toivoo, että käyttäjät kokisivat muutoksen myötä vähemmän paineita julkaisujen sisällöstä. Tällä hetkellä ominaisuutta testataan Australiassa, Uudessa-Seelannissa, Irlannissa, Italiassa, Japanissa ja Brasiliassa.

Kuva: Rodion Kutsaev / Unsplash

Twitter

Twitterillä kuukausittaisia käyttäjiä on maailmanlaajuisesti n. 330 miljoonaa. Julkaisun maksimimerkkimäärän tuplaus 140:sta 280:aan merkkiin pari vuotta sitten oli ainakin monelle työkseen tviittailevalle helpotus – joskin tila tuntuu välillä edelleen loppuvan kesken. Uusimpia muutoksia palvelussa ovat mm. yksityisviestien näkymän laajentaminen sekä erilaisten sivuston ulkonäköä muuttavien teemojen ja värivaihtoehtojen lisäys. Useampaa tiliä hallinnoivien ei tarvitse enää kirjautua sisään ja ulos eri tilien välillä, sillä ne kaikki on lisätty sivuvalikkoon (Tweetdeckissä ja mobiilisovelluksessa tilin vaihto on ollut suhteellisen helppoa jo aiemmin).

Videot

Videot ovat vallanneet viime vuosina yhä suurempaa alaa tarinankerronnassa, markkinoinnissa ja brändin luomisessa. Käyttäjiin videot vetoavat visuaalisuudellaan, nopeudellaan ja helppoudellaan, ja monet somen käyttäjät kertovat mieluummin katsovansa videoita kuin lukevansa blogitekstejä tai pitkiä julkaisuja. Tekstin voimaa ei tule kuitenkaan unohtaa – on nimittäin olemassa myös heitä, jotka eivät videoita halua katsoa. Nämä käyttäjät haluavat lukea rauhassa artikkelit ja blogitekstit, eivätkä haikale silmille hyppivän videokerronnan perään. Videoita tehdessä ei siis sovi täysin unohtaa kirjallista ilmaisua, vaan käyttää aiheen niin salliessa molempia viestinnän keinoja toisiaan tukien. Harkittu sisältö, napakka ja kiinnostava aloitus ja myös tietynlainen kotikutoisuus inhimillisine virheineen vetoavat käyttäjiin.

Myös livevideoiden tekoa kannattaa ehdottomasti kokeilla, ja ainakin Facebookissa, Instagramissa ja YouTubessa livevideoiden tekeminen on tehty helpoksi. Livevideot antavat kuluttajalle mahdollisuuden olla vuorovaikutuksessa suosikkibrändien kanssa sananmukaisesti livenä. Yritykset voivat luoda aitoja kohtaamisia seuraajiensa kanssa ja saada tärkeää ja ajanmukaista tietoa siitä, mitä kuluttajat oikeastaan haluavat.

Kuva: Markus Spiske / Unsplash

Mikrovaikuttajat

Vaikuttajamarkkinoinnin kentälle julkisuuden henkilöiden ja fanitetuimpien tubettajien joukkoon ovat astelleet uudet markkinoinnin kultahippuset, mikrovaikuttajat. Mikrovaikuttajat ovat pienemmän mittaluokan bloggaajia ja some-vaikuttajia, joilla on noin muutamien tuhansien suuruinen, usein hyvin sitoutunut ja uskollinen seuraajajoukko. Näiden vaikuttajien valjastaminen tuotteiden ja palveluiden markkinointiin on kustannuksiltaan alhaisempaa, mikä antaa pienen budjetin yrityksille paremmat mahdollisuudet tehdä vaikuttajamarkkinointia. Monet somegurut uskovat, että vaikuttajamarkkinoinnissa siirrytään yhä kiihtyvämmällä tahdilla makrosta mikroon.

Maksullinen mainonta

Some-alustat muuttavat jatkuvasti algoritmejaan, mikä vaikuttaa suoraan siihen, mitä käyttäjät näkevät uutisvirrassaan. Esimerkiksi Facebookin orgaaninen tavoittavuus (eli se, kuinka paljon julkaisut tavoittavat ihmisiä ilman mainostamista) on laskenut viime vuosina yli 50 prosenttia. Yritysten on siis yhä enenevässä määrin turvauduttava mainontaan, jotta viestit ja julkaisut tavoittavat yleisöä. Hyvä puoli on se, että ainakin Facebook-mainonnassa kohderyhmät voi rajata halutessaan hyvinkin tarkkaan, eikä mainostaminen ole ihan mahdottoman kallista. Instagramissa erityisesti tarinoiden mainonta on suhteellisen kustannustehokasta ja toimivaa. Myös keskustelu WhatsApp-markkinoinnista on nostanut päätään ainakin ulkomaisten somentekijöiden artikkeleissa.

Ilmastovaikuttaminen

Huhtikuussa 2019 julkaistu palvelu We Don’t Have Time kehottaa käyttäjiään käyttämään joukkovoimaansa esimerkiksi yrityksiä ja poliitikkoja kohtaan ilmastokriisin pysäyttämiseksi sekä ympäristöä vaalivien asenteiden ja tekojen lisäämiseksi. Jos jokin yritys vaikkapa vähentää muovijätteen tuotantoaan, palvelun käyttäjät voivat lähettää sille sydämiä. Ilmastolle hallaa tekevistä yrityksistä voi puolestaan tehdä varoituksia muille käyttäjille. Sivustolta löytyy myös lista vähäpäästöisistä tuotteista ja palveluista sekä ilmastouutisia. Ideoiden ja vinkkien jakaminen on osa myös toimintaa. Palvelun perustajien mukaan kritiikkiä saaneiden yritysten on reagoitava siihen pitääkseen kiinni asiakkaistaan, ja ne voivat samalla ottaa oppia hyvää tekevistä kilpailijoistaan. Tämäntyyppinen some-palveluiden kautta vaikuttaminen tulee varmasti lisääntymään tulevaisuudessa.

Kirjoittaja Laura Kakkonen on verkkoviestinnän ja somen vietäväksi heittäytynyt taittotaitoinen somenikkari. Visuaalisuus, jatkuva oppiminen ja luova ideointi innostavat niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin.

Exit mobile version