Site icon Piilo-osaajat

Arvoisa rekrytoiva esimies – Hakijan kirje rekrytoivalle esimiehelle

Kädet läppärin näppäimistöllä.

Kuva: Karoliina Nurmi

valmistaudu_työhaastatteluun

Kuva: Karoliina Nurmi

Rekrytoiva esimies, muistathan kuinka merkittävässä roolissa olet? Haastatellessasi työntekijöitä olet aina yrityksesi keulakuva ja peili. Millaista neuvottelukulttuuria, uusien ihmisten kohtaamista ja viestiä työnantajastasi haluat välittää? Millainen on keskustelun kulku ja tunnelma? Mitä ja miten kerrot edustamastasi yrityksestä, tehtävästä ja johtamiskulttuurista? Teet lähtemättömän vaikutuksen – hyvässä tai pahassa.

Jokainen haastattelu on uniikki ja ainutlaatuinen kohtaaminen. Tapaamisen onnistuminen on molemmista osapuolista kiinni. Vaaka on harvoin tasapainossa, vaan melko usein toinen osapuoli on johdossa, useimmiten haastattelija. Harvassa ovat ne tilaisuudet, joissa olet saanut houkuteltua muutaman hakijan keskustelemaan tehtävästä, ja yrität myydä heille tehtävää, ja saada henkilön vaihtamaan työnantajaa. Todennäköisemmin tilanne on se, että haastattelijana vedät keskustelua ja olet valitsevana osapuolena. Valmistautuessasi toivoisinkin sinun miettivän haastattelutilannetta hakijan näkökulmasta: minua jännittää, haastattelutilanne itsessään, sen panos ja kenties myös sinä esimiehenä. Haastattelun tavoitteena on selvittää, syntyykö match – molemmin puolinen tunne, että ”Tuon minä haluan!” Se, miten onnistut tuossa selvitystyössä, on eniten omalla vastuullasi.

Puhutaan paljon työnantajamielikuvasta, sen rakentamisesta ja enenevässä myös hakijakokemuksesta, sillä sen merkitys tulee korostumaan. Yhtään hakijaa ei ole tänä päivänä vara kohdella huonosti, jättää ilmoittamatta hakuprosessin etenemisestä ja päättymisestä tai hoitaa haastattelua huonosti. Saatat olla samankaltaisen rekrytointitarpeen edessä myöhemmin, ja minä saattaisinkin kelvata sinulle toisella kertaa tai toiseen tehtävään. Pidä siis huoli, että minulle jää hyvä mieli yrityksestänne heti ensimmäisellä kerralla. Myös miten ei valittuja hakijoita kohdellaan, vaikuttaa tulevaisuuden hakijamääriinne merkittävästi. Sosiaalisessa mediassa jaetaan myös hakijakokemuksia melko lailla.

Voit myös joutua tilanteeseen, että haluaisit palkata minut, tarjoat tehtävää, mutta minä en tartukaan siihen. Reagointisi on tärkeätä, miten hoidat keskustelun maaliin asti, ja varmistat minun puhuvan hyvää tehtävästä ja yrityksestä eteenpäin. Parhaassa tapauksessa, jos tarjoamasi ei olekaan minulle mieleinen, saatan tietää jonkun, jota voisin tehtävään suositella, ja vältyt mahdollisesti uudelta pitkältä hakuprosessilta.

Toivot hakijan valmistautuvan hyvin haastatteluun, tutustuvan yritykseen ja tehtävään, ja osaavan vastata sujuvasti kysymyksiisi omista vahvuuksistaan, motiiveistaan ja tulevaisuuden tavoitteistaan. Teethän myös oman osasi? Tutustu huolellisesti hakudokumentteihini, mieti kysymykset valmiiksi, ja keskity luomaan haastattelusta mukava keskustelu; siten saat minusta enemmän irti.

Mieti myös, mitä minulle lupaat. Minua kiinnostaa luonnollisesti tehtävän sisältö, organisaatio ja yritys, mutta myös se, koska teet päätöksiä. Sinun vallassasi on päättää, etenenkö prosessissa, ja tarjoatko mahdollisesti minulle tehtävää. Viime kädessä minä päätän, tartunko tarjoukseesi. Kerro siis tarkasti, miten hakuprosessi etenee, kuka, miten ja milloin tuloksista ilmoitetaan. Ja lupaa vain sen verran, että voit lupauksesi lunastaa.

Hartaimman toiveeni säästin loppuun. Yllätä minut kysymällä, miten meillä meni. Millainen fiilis minulle jäi haastattelun jälkeen? Sainko riittävän selkeän kuvan tehtävästä ja yrityksestä ja vastaukset omiin kysymyksiini? Jäät ainakin mieleen – positiivisesti!

Rekryterveisin,
arvostettava työnhakijasi

Kirjoittaja Terhi Ruutinen on rekrytoinnin ammattilainen, joka innostuu ihmisten kohtaamisesta ja nauttii onnistuneista haastatteluista.

Exit mobile version