Site icon Piilo-osaajat

Työnhakuun vipuvoimaa intohimosta

Työnhaussa ei ole kyse siitä, että sinä tarvitset työtä. Vaan siitä, että työ tarvitsee tekijää! Sinä et kulje pyytämässä armopaloja työnantajilta, vaan sinä tarjoat ongelmiin ratkaisua.  Työnhakijan itsetunnon kohotusta tarjoaa työnhaun kulttikirja ”What color is your parachute?”  Jenkeissä ja maailmalla suuren suosion saanut kirja ei ihme kyllä ole juuri saanut jalansijaa Suomessa.

Merkittävin oivallus, jonka sain lukiessani kirjaa, on tämä:

“Tiedä, mitä työtä haet ja hae vain sitä.”

Muu on kallisarvoisen aikasi tuhlausta. Richard N. Bolles selvittää kirjassaan seikkaperäisesti, miten pienet mahdollisuudet on työllistyä vain CV:itä lähettämällä tai avoimiin paikkoihin vastaamalla. Se on kuitenkin miellyttävin tapa hakea töitä. Ja samalla kaikkein kuluttavinta.

Jari Sarasvuo on puhunut monessakin Aamulenkissä siitä, että on syytä pikemminkin tehdä oikeita asioita kuin tehdä asioita oikein. Asioita oikein tekemällä saa annettua itsestään touhukkaan kuvan. Tekemistä riittää ja energiaa palaa. Tulosta ei kuitenkaan synny. Minulla on mielikuva, että työnhakijoiden joukossa on paljon niitä, jotka kertovat hakevansa vimmatusti töitä ja lopulta lannistuvat, kun eivät pääse edes haastatteluihin.

Oikeita asioita tekemällä saat energiasi ja aikasi kulumaan asioissa, jotka tuovat tutkitusti tulosta. Tehokkaimmin työllistyy omia verkostoja hyödyntämällä ja suoraan organisaatioita kontaktoimalla. Heillä voi olla tarvetta juuri sinun osaamisellesi, he eivät vain vielä tiedä sitä. Bollesin näkemys onkin, että

“työtä on tarjolla, kunhan sen tekee ensin näkyväksi: tarjoamalla mahdollisiin ongelmiin ratkaisua”.

Tämä tapa hakea töitä vaatii työnhakijalta eniten. Täytyy todella sukeltaa omaan osaamiseen ja työhistoriaan, omaan minään, omiin heikkouksiin ja vahvuuksiin. On myös hyväksyttävä kaikki, mitä vastaan tulee. Se ei ole mikään helppo projekti. Se on todella haastavaa ja aluksi voi tuntua siltä, ettei osaa mitään. Ole kuitenkin sinnikäs. Sitä taitoa arvostetaan myös työelämässä.

Kun tiedät omat taitosi ja osaamisesi sekä mihin haluat niitä hyödyntää, kerro siitä verkostollesi. Selvitä organisaatiot, missä sinun taitojasi ja osaamistasi voidaan tarvita. Tutki, mitä mahdollisia haasteita tai ongelmia näissä organisaatioissa on. Pohdi, miten sinun osaamistasi voidaan käyttää näiden mahdollisten ongelmien ratkaisemiseen. Organisaatiossa ei välttämättä ole huomattu aiemmin esiin tuomaasi ajatusta. Aluksi saatat kohdata täystyrmäyksen – ainakin jos olet keksinyt jotain uutta. Usko kuitenkin siihen, että pian sinuun ollaan yhteydessä. Ajatusten pitää antaa mennä ensin jakeluun.

Oletko sinä valmis maksamaan tunnehintaa etukäteen, vaikka unelmatyön löytäminen ei ole varmaa? Oletko valmis tekemään töitä sen eteen, että löydät sen vielä joskus?

Vain itsestäsi löydät tarvittavan voiman ja vahvuuden lähteä etsimään unelmiesi työpaikkaa, intohimosi kohdetta. Vastaan tulee varmasti vaikeuksia, torjuntaa, epäilyksiä, mutta usko itseesi. Kestä epämukavuutta. Jos voimat loppuvat kesken ja otat vastaan ”ihan kivan” työn, sekin on ok. Saat vielä uusia tilaisuuksia lähteä unelmatyösi perään.

Minunkin unelmatyöpaikkani on tuolla jossain. Minun tarvitsee vain ensin luoda se mielessäni ja sitten lähteä luomaan sitä todeksi.

Kirjoittaja Virpi Naukkarinen on pelkojensa kanssa tanssiva IT-orientoitunut tietoasiantuntija, joka aikoo parantaa organisaatioissa tiedon kulkua asiakasrajapintaan.

Exit mobile version