Site icon Piilo-osaajat

Piilotyöpaikasta unelmaduuniksi

Me Piilo-osaajat pääsimme kesäkuussa vierailulle Eatechille kuuntelemaan Suvi ”Sunnu” Melakosken uratarinaa. Sunnu onnistui paitsi kaivelemaan esiin omiin toiveisiinsa istuvan piilotyöpaikan, myös luomaan siitä itselleen oikean unelmaduunin. Kuinka hän siinä onnistui?

Vanhempainvapaan jälkeen Sunnu oli tilanteessa, jossa paljon matkustamista sisältävä työ olisi tehnyt arjesta haastavaa. Edellisestä työnhausta oli kuitenkin kulunut jo yli kymmenen vuotta, joten Sunnu joutui opettelemaan kaiken uudelleen alusta alkaen.

Sunnu katseli monenlaisia avoimia työpaikkoja laajalla skaalalla, ja koitti miettiä minkälainen rooli voisi jatkossa olla mahdollinen. Tärkeää on miettiä, mitkä asiat ovat ne ykkösprioriteetit joista ei voi joustaa, ja toisaalta mistä asioista on valmis joustamaan ainakin lyhyellä tähtäimellä, jotta saavuttaisi päämääränsä. Ja toisaalta on hyvä myös tiedostaa ne asiat, joita on aiemmin pitänyt itsestäänselvän tärkeinä seuraavassa ura-askeleessa, mutta jotka eivät sitä välttämättä olekaan.

Sunnulle tärkeää oli löytää sopivan haastava työrooli, joka ei vaadi matkustamista useita kertoja viikossa. Lisäksi tärkeää oli löytää sellainen työyhteisö, jossa noudatetaan perheystävällisiä käytäntöjä kuten joustavaa työaikaa vähintääkin samalla tavalla kuin aikaisemmassa työpaikassa. Kolmas toive arjen sujuvoittamiseksi oli lyhyt päivittäinen työmatka – ensisijainen työnhakualue olisi lähellä kotia, tai vähintään suoran bussiyhteyden päässä.

Työnhaun alkaessa on tärkeää tutustua itseesi työntekijänä. Millainen olet ja mitkä ovat vahvuutesi? Ole avoin ja ota huomioon sekä työssä että vapaa-ajalla kerrytetyt kokemukset ja osaaminen. Älä jarruta itse itseäsi. Sunnu kehottaa myös kysymään perspektiiviä läheisiltäsi, jotka tuntevat sinut hyvin, sekä toisaalta objektiivisia vinkkejä sinua vähemmän tuntevilta ulkopuolisilta. Näin saat mahdollisimman monipuolisen kuvan osaamisestasi, mikä auttaa sinua kuvailemaan sitä myös potentiaalisille työnantajille.

Sunnu painottaa työnhakijan tärkeinä ominaisuuksina aktiivisuutta ja selkeyttä – molempiin suuntiin. On tärkeää tehdä itselleen mahdollisimman selväksi, mitä on etsimässä. Tämän jälkeen on helpompi sanoittaa oma osaaminen vastaamaan tätä.

Perinteisempi lähestymistapa piilotyöpaikan etsimiseen on se, että mietitään omaa osaamista ja sitten etsitään yritys josta voisi löytyä sopivia tehtäviä. Jos olet erilaisiin rooleihin taipuva moniosaaja, niin tilanteen voi kääntää myös päinvastoin: miettimällä minkälainen olisi se työnantaja, jolle haluaisit töihin – ja sen jälkeen miettiä, mitä osaamista voisit sinne tarjota.

Luo itsellesi mahdollisimman tarkka kuva unelmiesi työnantajasta: toimiala, koko, sijainti, nykytilanne, tulevaisuuden suunta ja muita omasta mielestäsi tärkeitä kriteerejä. Kun olet löytänyt kiinnostavia yrityksiä, tutustu heihin huolella. Kerää tietoa laajasti eri läheistä, kuten some-kanavat, Google, ja Kauppalehti. Selvitä myös, keitä yrityksessä on töissä; löytyykö sieltä omia kontaktejasi, joita voisit lähestyä lisätietojen selvittämiseksi? Tutustu myös yritysten arvoihin ja yrityskulttuuriin. Lopuksi kaivele esiin, mitä osaamista heillä jo on ja mitä mahdollisesti uupuu – eli missä sinun panostasi voitaisiin tarvita.

Kun olet rajannut unelmatyönantajasi, on aika aloittaa käytännön työ heidän lähestymiseensä. Avoin hakemus yksinään harvoin riittää. Sen sijaan Sunnu painottaa, että on tärkeää tähdätä kasvokkain tapaamiseen. Kylmäsoitot ja tyhjästä tapaamisen sopiminen eivät aina toimi, joten ota selvää, missä tilaisuuksissa yritykset ovat edustettuina. Näe nämä mahdollisuuksina lähestyä heitä ja esittäytyä. Mikäli mahdollista, esittäydy yrityksen useille eri edustajille. Viestisi kirkastamiseen auttaa hyvin kohdennettu hissipuhe. Tee suunnitelma yrityksen kontaktoimiseen: ketä, missä ja milloin. Kirkasta mielessäsi erityisesti, mitä sinä lähdet heille ehdottamaan.

Vaikka lopullinen tähtäimesi olisi päästä yrityksen palkkalistoille vakisopimuksella, Sunnu kehottaa tekemään varasuunnitelman jos toisenkin. Jos suora palkkaus ei ole yritykselle ajankohtaista, mieti voisitko ehdottaa esim. työvoimakoulutuksia, harjoittelujaksoja ja muita joustavia ratkaisuja, joilla voit saada jalkasi oven väliin. Tee osaamiseesi tarttuminen mahdollisimman helpoksi vähentämällä yrityksen riskejä. Esimerkiksi voi ehdottaa koeajalle palkkaa, joka on tavoitettasi hiukan alhaisempi. Tai määräaikaista työsopimusta kokeilumielessä. Tietenkin kannattaa varmistaa, että yritys näkee realistisena mahdollisuuden vakituiseen työsuhteeseen. Mihin tahansa ei kannata suostua.

Kun lopulta tapaan yrityksen edustajia, kuuntele tarkalla korvalla, mitä pohtimaasi vaihtoehtoa sinun kannattaa lähteä heille tarjoamaan. Koita miettiä yrityksen näkökulmaa: mikä tekisi heille tarjouksestasi niin houkuttelevan, ettei sitä voi ohittaa?

Tee koeajalle kunnollinen toimintasuunnitelma. Sunnun mielestä piilotyöpaikan löytäjälle ei välttämättä riitä, että tekee työtehtävänsä hyvin – eihän työtehtäväsi ole vielä vakiintunut, vaan täytyy osoittaa olevansa tarpeellinen osa organisaatiota. Kiinnitä huomiota sisäiseen verkostoitumiseen, aktiivisuuteen ja positiivisuuteen. Tee oikeita tekoja, tutustu ihmisiin, tartu kaikkiin mahdollisuuksiin, pyri tuomaan laskutusta ja lisämyyntiä taloon. Mieti tässäkin yrityksen näkökulmaa: kuinka luot lisäarvoa siihen, mitä yritys myy asiakkailleen?

Kuvat: Suvi Melakoski

Mikäli tarkasta suunnitelmasta huolimatta et tällä kertaa onnistu piilotyöpaikan nappaamisessa, muista, että paljon on kiinni ajoituksesta. Kaikkeen et voi vaikuttaa, vaikka kuinka suunnittelisit. Mutta aktiivisuutesi työnhaussa jää varmasti mieleen. Asiat eivät aina tapahdu nopeasti. Ehkä keskustelunavauksesi kuitenkin herättää yrityksessä pohdinnan, olisiko osaamisellesi tarvetta, ja asiaan palataan myöhemmin.

Oletko sinä saanut piilotyöpaikasta unelmaduunin, kerro miten!

Kirjoittaja Jaana Saramies on kolmen lapsen äiti, kaupunginvaltuutettu ja ekonomi etsimässä seuraavaa kiipeilytelineen askelmaa omalla urallaan tiedolla johtamisen tai henkilöstöanalytiikan parista.

 

Suvi ”Sunnu” Melakoski on taustaltaan käyttäjäkokemuksen asiantuntija, nykyään Eatechin markkinointi- ja brändijohtaja sekä täysverinen hervantalainen.

Eatech on ketterä ohjelmistoyritys, joka keskittyy asiakaskohtaisten ohjelmistoratkaisujen ja jatkuvien palveluiden tuottamiseen.

Exit mobile version